18/5/17

Ο Erdogan στην Washington: Πάλι χάνουμε το δάσος για το δέντρο

του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Η φασαρία που γίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, υπό την κυβέρνηση Trump, έχοντας στο κέντρο της προσοχής των εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών του YPG, από την Ουάσιγκτον, και την έμφαση στο στυλ διακυβέρνησης και τα προβλήματα του Tayyip Erdogan, αποτυγχάνει για μια ακόμη φορά να εντοπίσει την ουσία. Όπως λέει και ο σοφός λαός για μια ακόμη φορά χάνουμε το δάσος, βλέποντας το δέντρο.
Πριν τη μετάβασή του στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Trump, ο Tayyip Erdogan είχε φροντίσει να σηκώσει πολύ σκόνη γύρω από την απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε εξοπλισμό των Κούρων μαχητών του YPG, με βαριά όπλα, αλλά και για το γνωστό θέμα του Fethullah Gülen.
Η κυβέρνηση Trump, έχοντας σαν άνθρωπο κλειδί στο παιχνίδι αυτό τον Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό James Mattis, χωρίς να κάνει πίσω στην απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων, φρόντισε με συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο Λονδίνο, να δώσει διαβεβαιώσεις στην Άγκυρα, ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από τον εξοπλισμό των Κούρδων, αφού η Ουάσιγκτον εγγυάται την ασφάλεια της Τουρκίας και εξασφαλίζει ότι ο οπλισμός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του ISIS στη Συρία. Την ίδια στιγμή το θέμα Gülen, αν και συζητήθηκε δεν αποτέλεσε και ιδιαίτερο αγκάθι, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εγγύς μέλλον.

Για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.