24/5/17

Έξω φρενών οι Τούρκοι διότι η Ρωσία αναγνωρίζει το FIR Λευκωσίας

Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση από Τουρκία και «διοίκηση» κατεχομένων σε ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας. Τέτοιες αντιδράσεις καταγράφονται ενδεχομένως για πρώτη φορά και αφορούν σε παράνομες ανακοινώσεις με τις οποίες θεωρούνται ως «μηδενικές», δηλαδή μη ισχύουσες, ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας για ρωσικές ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας κατά την περίοδο 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, με τις ΝΟΤΑΜ Α0694/17 και Α0695/17 (αρ. 1 στον χάρτη) δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή ανοικτά του κόλπου Αμμοχώστου προς τη Συρία –συγκεκριμένα η περιοχή δέσμευσης ξεκινά από σημείο 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κάβο Γκρέκο– για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πρόκειται για περιοχή έκτασης 2.500 τετρ. χιλιομέτρων απέναντι από τις ακτές της Συρίας, που και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας.
Οι κατοχικές «αρχές» εξέδωσαν δική τους σχετική παράνομη ανακοίνωση που αναφέρει: «Σε σχέση με τις ΝΟΤΑΜ A0694/17 και A0695/17, με ημερομηνία 17 Μαΐου 2017, που εκδόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της «νότιας» Κύπρου σχετικά με μη επανδρωμένο πτητικό σύστημα θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η «κυβέρνηση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» είναι η μόνη νόμιμη και αρμόδια «αρχή» για την παροχή πληροφοριών εναέριας κυκλοφορίας και παροχή υπηρεσιών αεροναυτικών πληροφοριών εντός των ορίων της περιοχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών του Ερτζιάν. Ως εκ τούτου οι ΝΟΤΑΜ Α0694/17 και Α0695/17 της ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να θεωρούνται μηδενικές και κενές περιεχομένου».
Προκαλεί εντύπωση πάντως το γεγονός ότι αναφέρονται σε «μη επανδρωμένο πτητικό σύστημα» ενώ οι συγκεκριμένες δύο ΝΟΤΑΜ αφορούν τις ρωσικές ασκήσεις.
Στο μεταξύ, μεγάλης έκτασης στρατιωτική αεροναυτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας προαναγγέλλεται με τις ΝΟΤΑΜ Α697/17 και Α698/17, που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτές δεσμεύεται ένα πολύγωνο έκτασης 7.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου (αρ.2) καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα του FIR Λευκωσίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι και φτάνει μέχρι και σε απόσταση 145 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ισραήλ.
Πρόκειται για ασκήσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο, χωρίς να αποκαλύπτεται η στρατιωτική δύναμη και η χώρα που τις διεξάγει. Λόγω της έκτασης των ασκήσεων αυτών υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί που αφορούν την αεροπορική κίνηση.
Με άλλη ΝΟΤΑΜ, την Α713/17, δεσμεύεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, περιοχή έκτασης περίπου 12 τετρ. χιλιομέτρων στο νότιο τμήμα του FIR Λευκωσίας, (αρ.3) για αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο. Όπως φαίνεται πρόκειται για άσκηση συνδυασμένη με αυτήν της προηγούμενης NOTAM, αφού η περιοχή δέσμευσης απέχει ελάχιστα από τα όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε με την προηγούμενη ΝΟΤΑΜ.
Επίσης, με τις NOTAM 717/17 και 718/17, που εξέδωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, δέσμευσε ζώνη 25 τετρ. χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου και σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τις ακτές της για αεροναυτικές ασκήσεις (αρ. 4) με χρήση πυρών από θαλάσσης και αέρος, για την ερχόμενη Τρίτη 30 Μαΐου.
Δεν αποκαλύπτεται η χώρα του πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας που θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις. Μάλιστα, λόγω των συγκεκριμένων ασκήσεων, θα «κλείσουν» για την εναέρια κυκλοφορία δύο νοητά εναέρια σημεία διέλευσης αεροσκαφών νοτιοδυτικά και δυτικά της Πάφου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής από τη ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θαλάσσια ζώνη που τις προηγούμενες βδομάδες είχε δεσμευτεί παράνομα από την Τουρκία για ασκήσεις έρευνας διάσωσης και ρυμούλκησης υποβρυχίων αντικειμένων.
Στο μεταξύ, η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες παράνομες NOTAM που αφορούν σε αεροναυτικές ασκήσεις «έρευνας – διάδοσης», σε περιορισμένης έκτασης περιοχές στον κόλπο Αμμοχώστου και κοντά στον Απόστολο Αντρέα, για την περίοδο 13-15 Ιουνίου (αρ. 7 εντός των ορίων «δέσμευσης» για τις «έρευνες» του Barbaros).
Ταυτόχρονα, από μέρες, με τέσσερις παράνομες ΝΟΤΑΜ, έχουν δεσμεύσει αντίστοιχες μεγάλες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «έρευνας – διάσωσης» για τις οποίες ήδη έγραψε ο «Φ» για την περίοδο 24-29 Μαΐου (αρ. 5a, 5b, 5c, 5d).
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.