30/6/17

Ό,τι ζητούσαν το 1869 για την πτωχευμένη Ελλάδα οι Άγγλοι, προτείνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την Κύπρο:

...εφόσον η εγγύηση των τριών Δυνάμεων την προστατεύει από τυχόν επίθεση, οφείλει να μην έχει στρατό και στόλο αλλ’ απλώς αστυνομία…»
 Παναγιώτης Μπαλακτάρης* 
Η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία συνεχίζεται. Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, Φέλτμαν και Άιντε, έκαναν τις τοποθετήσεις τους ζητώντας απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Τοποθετήσεις, επίσης, έκαναν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας. Βεβαίως, τοποθετήθηκαν σχετικώς και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και φυσικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στα σημαντικά σημεία που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι, πρώτ‘ απ όλα, η ξεκάθαρη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, που διαλύει τις αμφιβολίες που διατηρούσαν ίσως κάποιοι για την καλή πίστη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Η προσδοκία της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν». Όπως αντιλαμβάνεται όποιος γνωρίζει ανάγνωση, η συγκεκριμένη σκληρή και κοφτή δήλωση δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. 
Η Τουρκία διατυπώνει με κάθε ευκαιρία την γνωστή αδιάλλακτη στάση της, δείχνοντας συνεχώς ότι σκοπός της στις διαπραγματεύσεις είναι ένας. Όχι, ασφαλώς, η εύρεση λύσης, αλλά η όσο το δυνατόν αρτιότερη και πληρέστερη επιβολή ισχυρής κατοχής – και πολιτικής πλέον – της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Από τη μία, είναι κακό να διαπραγματεύεσαι με κακόπιστους, αλλά από την άλλη, αυτό αποβαίνει προς όφελος όποιου έχει ανοιχτά μάτια και αυτιά, διότι γνωρίζει τις θέσεις του συνομιλητή του. 
Και κάπου εδώ τελειώνουν και οι συγγνωστές πλάνες της ελληνικής πλευράς.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η ορολογία που πια χρησιμοποιείται στις συνομιλίες. 
Δεν διαπραγματεύονται το μέλλον ενός ενωμένου νησιού, αλλά τα όρια, τα σύνορα και την πολιτική εξουσία δύο ξεχωριστών, διακριτών, απλώς όμορων  ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ. Αυτή η λέξη έχει εγκατασταθεί στα επίσημα έγγραφα και στα χείλη όλων των πλευρών. Δυστυχώς, και της ελληνικής.


Υ.Γ.: Στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 ο Βρετανός πρωθυπουργός William Ewart Gladstone απέστειλε οδηγίες στον Hammond, εξ αφορμής της τότε διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Αντιγράφω από το βιβλίο του Ομ. Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Δερτιλή «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016», εκδ. Πόλις: «…Η άποψή μου για την πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα θεμελιώνεται στην εξής βάση: εφόσον η εγγύηση των τριών Δυνάμεων την προστατεύει από τυχόν επίθεση, οφείλει να μην έχει στρατό και στόλο αλλ’ απλώς αστυνομία…». Μας θυμίζει κάτι; 

*Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης είναι δικηγόρος και εκ των εμπνευστών του δέλτα
Μάθε για το δέλτα και γίνε υποστηρικτής ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.