20/6/17

Τι σημαίνει πλεόνασμα 2%

Ε​​πί ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα σώρευε νέα χρέη επί των παλαιοτέρων. Υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος που συνέβη αυτό: η προσθήκη κάθε χρόνο πρωτογενών ελλειμμάτων. Ελλείμματα που προκύπτουν από επίσης έναν και μοναδικό λόγο: τη συνεχή υστέρηση των εσόδων έναντι των δαπανών· χωρίς τόκους.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι λοιπόν πάντοτε αρνητικό πλην των εξής δύο περιόδων: μια οκταετία εξόδου από την προηγούμενη κρίση και προσπάθειας για την υιοθέτηση του ευρώ, από το 1994 ώς και το 2001. Προσθέστε ακόμη στην τρέχουσα περίοδο της κρίσης τα έτη 2013 και μετά το 2015 μέχρι σήμερα. Κατά μέσον όρο, όποτε υπήρξε πλεόνασμα εσόδων ήταν ίσο με το 1,9% πριν από το ευρώ και 2,3% του ΑΕΠ στην τρέχουσα περίοδο. Επομένως, το 3,5% που συμφωνήθηκε να επιτύχουμε μέχρι και το 2022 είναι υψηλότερο κάθε προηγούμενου. Το 2% που επίσης ζήτησε η Ευρωομάδα της προηγούμενης εβδομάδας είναι πολύ κοντύτερα σε ό,τι έχει ήδη επιτύχει το κράτος. Οταν βεβαίως η εκάστοτε κυβέρνηση ακολουθεί συνετή και συσταλτική πολιτική

Επικρίναμε, όπως πολλοί άλλοι, την εμμονή μιας ομάδας Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, με διαπρεπέστερο τον κ. Σόιμπλε, να ζητεί πλεόνασμα 3,5% επί δεκαετία. Αν και βεβαίως, η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ανάλογες που έχει περάσει η χώρα. Το πλεόνασμα που ζητείται είναι αρκετό ή πολύ κοντά στο ποσό που αναλογεί στους τόκους ώστε να μην προκαλείται πρόσθετη αύξηση του χρέους εξ αυτού του λόγου, δηλαδή να μη δανειζόμαστε και για την πληρωμή τόκων, όπως συστηματικά γινόταν στο παρελθόν, αλλά μόνον για το γύρισμα των δανείων.
Για να κάνετε μόνοι σας τους υπολογισμούς, θεωρήστε ότι χονδρικά τα μεγέθη, σε δισ. ευρώ, είναι τα ακόλουθα: το ΑΕΠ στα 200 και 300 το χρέος, επομένως αν οι τόκοι είναι 3,5% του ΑΕΠ, ποσό δηλαδή 7 δισ. που ισοδυναμεί σε κόστος δανεισμού, κάτι παρόμοιο με επιτόκιο 2,5%.
Παρόμοιο «επιτόκιο» είναι πολύ κοντά σε αυτό που πραγματικά πληρώνουμε, επειδή όμως έχουμε πάρει περίοδο χάριτος σε ένα μεγάλο μέρος των δανείων ή το πολύ χαμηλό επιτόκιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν, μετά το 2023, όπως συμφωνήθηκε στην Ευρωομάδα, το πλεόνασμα θα πέσει στο 2%. Χωρίς κάποια εκπληκτική αύξηση του ΑΕΠ, το νούμερο αυτό, που πολλοί θεωρούν ως «αβάστακτη λιτότητα», δεν θα είναι καθόλου επαρκές για τη μακρόπνοη εξουδετέρωση των επιπτώσεων του πάντοτε τεράστιου χρέους.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητε Α....
    Η χωρα μας ως γνωστόν ,ανέλαβε την δέσμευση να εχει πλεόνασματα 3,5 % μεχρι το 2022 και ακολούθως 2,2% μεχρι το 2060.Και γεννάται το εξής ερώτημα που δεν ετέθη απο κανέναν σε κανέναν υπουργό μεχρι τωρα.
    Εαν οπως ισχυρίζονται αυτο δεν θα προέλθει απο νεα φορομπηχτικά μέτρα ( οπως δημαγωγικά επαίρονται),τοτε με τι ρυθμό ανάπτυξης θα πρεπει να αναπτύσσεται η οικονομία μας αυτες τις δυο χρονικές περιόδους ,ώστε να μην βγαινει ανακόλουθη ως προς τις παραπανω δεσμεύσεις που ανέλαβε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω στηριζω δυο επιχειρησεις , εκεινη που εργαζεται ο αδερφός μου μαι είναι απληρωτος περίπου 6 μήνες και τσονταρω για να τρων τα ανήψια μου και μια άλλη που εργαζεται αυτός που νοικιάζει ένα σπίτι που έχω για εκμεταλλευση και έχει να μου δώσει νοικι 7 μήνες . Το 2%πλεόνασμα είναι κλάιν μάιν το πρόβλημα είναι ότι η οικονομία δεν πέρνει μπρός , η κακιά ψυχολογία , η τραπεζική απουσία και το κακό κλιμα δεν βοηθάει κανέναν , οπως και τα αρθράκια σαν αυτό .Εάν εχεις να πεις κάτι πες κάτι καλό .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3,5% ή 2% πλεόνασμα ή οποιο άλλο ενδιάμεσο σημαίνει πολύ απλά οτι οι επόμενες αν και ακόμα αγέννητες γενιές θα πληρώνουν τις χονδρές αμαρτίες των προηγούμενων, και για να είμαι ακόμα πιο σωστός... θα πληρώνουν την ανικανότητα και την ανυποληψία και την απατεωνία σχεδόν όλων των προηγούμενων πολιτικών και οικονομικών ελίτ που ενώ κατέστρεψαν στο παρόν και στο μέλλον αυτή τη χώρα ωστόσο οι ίδιοι πάνω - κάτω την διευθύνουν και συνεχίζουν να θέλουν να την σώσουν !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακομα και ο μπακαλογατος Ζηκος ξερει οτι αυτα τα πλεονασματα ειναι ονειρα θερινης νυκτος,πρεπει να αναρωτηθουμε ποιος ειναι ο πραγματικος τελικος στοχος των μνημονιων.
    Οσο δεν βγαινει ο λογαριασμος τοσο θα αυξανονται οι φοροι και τοσο θα φτωχοποιουμεθα,τοσο δεν θα υπαρξει ανακαμψη,επενδυση,ρευστοτητα.
    Και αφου μας παρουν οτι εχουμε και δεν εχουμε,αφου η χωρα θα ερημωνεται,θα εξωντονεται και τελικα θα γινει μια 5κοσμικη μουσουλμανικη φαβελα που θα μετρα ρυθμους αναπτυξης του 10% αλλα για μια πολυ μικρη παρεα που θα νεμεται τον ατελειωτο πλουτο της χωρας μας ενω οι ιθαγενεις θα ζητιανευουν για μια μπανανοφλουδα στα σκουπιδια.
    Αυτα εβλεπα πριν 40-50 χρονια στα ταξιδια μου σε Αφρικη,Ασια και Ν.Αμερικη ενω οι ελαχιστοι πλουσιοι ζουσαν μεσα σε ασυλληπτη χλιδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.