16/6/17

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Γιλντιρίμ στην Ελλάδα και η “συμφωνία των 300 δις”

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκαλύπτει ο ειδικός στα θέματα Ελλάδας-Τουρκίας Χρήστος Μηνάγιας. Τι επιδιώκει ο Γιλντιρίμ; Ο Χρήστος Μηνάγιας εξηγεί:
Στις 14 Ιουνίου 2017 δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ η επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική πρωθυπουργία για την επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου.
Εκτιμώ ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει να κάνει και με τις διεργασίες επανακαθορισμού της συμφωνίας τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε πριν από 22 χρόνια. Σημειωτέον ότι στις 13 Ιουνίου 2017 ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία και μεταξύ άλλων ετέθη προς συζήτηση το θέμα αυτό. Επισημαίνεται ότι, η Αγκυρα προσδοκά στην άρση των περιορισμών που υπάρχουν σε γεωργικά, γαλακτομικά, βιομηχανικά προϊόντα και φάρμακα, καθώς επίσης στους τομείς παροχής υπηρεσιών.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εφαρμοσθεί για τη χώρα τους το μοντέλο Αγγλίας-ΕΕ μετά το brexit. μάλιστα, χαρακτηριστικός είναι ο ακόλουθος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah/03-06-2017 για το θέμα αυτό: “Αρχίζει η διαπραγμάτευση 300 δις δολαρίων”. Πέραν των παραπάνω, ας ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις 01 Ιουνίου 2017 η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημοσιοποίησε το πρακτικό των αποφάσεων της επιτροπής σχεδιασμού και συντονισμού των υδρογραφικών και ωκεανογραφικών εργασιών. 

Για τη συνέχεια Militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.