29/6/17

Για 718 εκατ. ευρώ πουλήθηκε η Εθνική Ασφαλιστική σε Ελληνοαμερικανούς

Παρά τις προσδοκίες, το τίμημα δεν έφτασε το 1 δισ. 

Η EXIN Financial Services Holding B.V., ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, με έδρα την Ολλανδία απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική - Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική
Ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την EXIN Financial Services Holding B.V., ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, με έδρα την Ολλανδία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση της EXIN, μέσω της συμφωνίας για την εξαγορά του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι 718 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινά μία μακροχρόνια συνεργασία της με την Εθνική Τράπεζα. Το τίμημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μεταφράζεται σε εταιρική αξία ύψους 958 ευρώ εκατομμυρίων, υπό τον όρο της τελικής έγκρισης των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών της Εθνικής, όπως ορίζει η νέα 10ετής συμφωνία για προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και ζημιών.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί την μεγαλύτερη και παλαιότερη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα. Η συμφωνία και η συνεργασία αναδεικνύουν τη δέσμευση της EXIN για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια της εξαγοράς μεριδίου ύψους 50% στην AIG Ελλάδος το Δεκέμβριο του 2016. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το χαρτοφυλάκιο εταιριών της EXIN θα παράγει ασφάλιστρα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Η EXIN και η Εθνική Τράπεζα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αγοράστριας εταιρείας, μοιράζονται την κοινή φιλοδοξία για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω της σημαντικής αναβάθμισης κεντρικών συστημάτων και διαδικασιών, με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, και ιδιαιτέρως των brokers και ασφαλιστικών πρακτόρων της, αλλά και των ασφαλισμένων. Η EXIN θα συνεισφέρει στη συνεργασία την τεχνογνωσία της σε θέματα διανομής, και αναδοχής ασφαλειών, καθώς και σε τεχνικά και ψηφιακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατοχυρωμένης της εφαρμογής και αλγόριθμου «Intelligent Data» που βασίζεται σε τεχνολογία πρόβλεψης συμπεριφορών, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα στοιχεία της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανακοίνωσε επίσημα και η Εθνική Τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε: «Ύστερα από 125 έτη κοινής πορείας, η οποία ξεκίνησε το 1891, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευση της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Παράλληλα, σύναψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η απόφαση να διατηρηθεί μειοψηφική συμμετοχή της τάξεως του 25%, συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση μας με την EXIN. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η EXIN, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εδραίωση της συνεργασίας μας με την Εθνική Τράπεζα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας στην Εθνική Ασφαλιστική ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την εξαιρετική βάση που τόσο επιδέξια έχουν οικοδομήσει οι εταίροι μας στην Εθνική Τράπεζα,. Ο συνδυασμός των διαχρονικών αξιών της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τεχνολογική μας εμπειρογνωμοσύνη θα συμβάλουν στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Matt Fairfield, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EXIN.

«Η συμφωνία με την Εθνική Ασφαλιστική ενισχύει τη δέσμευσή μας στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νότιας Ευρώπης ως μέρος της Πανευρωπαϊκής μας στρατηγικής. Η EXIN έχει την τεχνογνωσία να ηγηθεί της αναγέννησης του κλάδου σε όλη την περιοχή» δήλωσε ο John Koudounis, συνιδρυτής της EXIN.

Ο συνιδρυτής της ΕΧΙΝ John Calamos δήλωσε: «Αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε ευτυχείς γιατί βρήκαμε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας».

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η UBS Limited ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της EXIN για τη συναλλαγή, ενώ η Price Waterhouse Coopers παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες συναλλαγών και η Norton Rose Fulbright ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της EXIN. Το LXM Group και η SAP Legal ενεργούν ως τοπικοί σύμβουλοι της EXIN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.