25/6/17

Κραν Μοντάνα: Η τουρκική πλευρά θα διατηρήσει τις θέσεις της

Τις παρούσες θέσεις τους στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αποφάσισε να διατηρήσει η τουρκική πλευρά στο Κραν Μοντάνα κατά τις επαφές του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ. 
Η τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι στο Κραν Μοντάνα, Άγκυρα και Τ/κ πλευρά δεν θα υποχωρήσουν στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Μιλλιέτ ότι ‘για τους Τ/Κ η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό δημιούργησε σύγχυση.

“Γίνεται σκοπίμως προσπάθεια να προβληθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της μίας πλευράς του νησιού, δηλαδή της βόρειας Κύπρου. Και οι Ε/Κ είναι δηλαδή εγγυήτρια ολόκληρου του νησιού. Στο νησί υπάρχει μια εγγύηση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν εγκαταλείπεται. Η ε/κ πλευρά τάσσεται εναντίον των εγγυήσεων αλλά δεν γίνονται καν νομικές διαδικασίες εναντίον για τις επιθέσεις που έγιναν την τελευταία χρονιά εναντίον Τ/Κ. Σε μια τέτοια κατάσταση κανείς να μην περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού. Οι Τ/Κ, όλα τα κόμματα στην ‘τδβκ’ δηλώνουν ότι χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας”, ανέφερε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην Μιλλιέτ ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με καλή πρόθεση. “Ο κ. Ακιντζί προσπαθεί να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με λογικό τρόπο αλλά η αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς είναι εκεί”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε η ίδια πηγή ανέφερε ότι “κυνηγά την καριέρα του. Δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι άφησε στην μέση το Κυπριακό. Δεν μπορούν να γίνουν απαράδεκτα βήματα για την καριέρα του Έιντε”.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Ε/Κ  το παιχνίδι τους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων το εφάρμοσαν και στο θέμα του εδαφικού και του χάρτη προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο ε/κ τομέας που έγινε μέλος της ΕΕ ακολούθησε την αντίληψη του ‘ό,τι αποσπάσουμε στο τραπέζι είναι κέρδος για μας’. “Οι Ε/Κ συνεχώς θέλουν έδαφος για το ομόσπονδο κράτος. Έχουν πάθει εμμονή με την Μόρφου. Οπωσδήποτε θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι της Μόρφου. Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση που μπορεί να γίνει αποδεχτή. Υπάρχει μια κατάσταση να κάνει συνεχώς τις υποχωρήσεις η Τ/κ πλευρά”, ανέφερε. Οι διπλωματικές πηγές είπαν ότι κανείς δεν θα πει ναι σε μια συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα, την ισότητα, την ασφάλεια των Τ/Κ. “Λέγεται ότι αυτό το πρόβλημα συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια αλλά κανείς δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα των Τ/Κ. Η κατάσταση θα συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο”, ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στο τραπέζι για να κρατήσουν τους Ε/κ στο τραπέζι και να δώσουν την εικόνα ότι ‘οι Ε/κ παρουσιάζουν προβλήματα’. “Είναι λάθος να προσπαθήσεις να κάνεις υποχωρήσεις για να δει η διεθνής κοινότητα ότι κάναμε βήμα.

Η αντίληψη του ‘ας κάνουμε εμείς πρόταση, οι Ε/Κ άλλωστε δεν θα το δεχτούν’ δεν είναι σωστή. Οι θέσεις πρέπει να διατηρηθούν καθαρές απέναντι στην διεθνή κοινή γνώμη”, είπε. 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. I hope Mr. Anastasiades maintains the principles of the Cypriot side too. At the end of the day "no solution is better than a bad solution". Nobody can argue that. If the negotions fail, which they will, lets use the invation of 1974 as an excuse and position ourslves 40,000 troops on the island to protect the Greek Cypriot side. Greece is a guarantee country like Turkey.
    Does Greece has the will to do so or "Cyprus is far away"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.