24/6/17

Τουρκική πρόκληση μέσω Μπαρμπαρός, ενώ οι Έλληνες ετοιμάζονται για τη Γενεύη

Μπαρμπαρός: Βόλτες ανοικτά του Πρωταρά - Φυλλάδια σε Ε/κ ψαράδες (εικόνες)

Οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται για την κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό στον Κραν Μοντάνα, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, όχι απλώς συνεχίζονται αλλά κλιμακώνονται. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο από τον περασμένο Απρίλη κινείται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ανοικτά της περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, έφθασε χθες ανοικτά των ελεύθερων περιοχών. Πλήρωμα από τα σκάφη που συνοδεύουν το τουρκικό πλοίο ανοικτά της Κύπρου, πλησίασε με φουσκωτή βάρκα και παρενόχλησε αλιευτικό σκάφος Ελληνοκύπριων ερασιτεχνών ψαράδων. 
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ελληνοκύπριου καπετάνιου του σκάφους, ο οποίος έδωσε και γραπτή κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, τη δεδομένη στιγμή ψάρευε μαζί με φίλο του τόνους στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Golden Coast στον Πρωταρά σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 4-5 ναυτικών μιλίων.
Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν περάσει σε αμφισβητούμενη από τις κατοχικές αρχές περιοχή, ούτε βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα και η όλη πορεία του αλιευτικού σκάφους είναι καταγεγραμμένη στο GPS του σκάφους προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρει. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ισχυρισμούς του, το φουσκωτό σκάφος που πλησίασε τη βάρκα τους, επιχείρησε με διάφορες μανούβρες να τους κατευθύνει προς τα κατεχόμενα. Ωστόσο, κατάφεραν να στρέψουν το πλοιάριο προς την πλευρά της παραλίας Πρωταρά αρχίζοντας να πλέουν προς αυτή. Τότε τους αναφέρθηκε από τα άτομα που επέβαιναν στο φουσκωτό σκάφος ότι θέλουν απλά να τους ενημερώσουν, δίνοντάς τους ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο καταγράφονταν οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου σε τέσσερις γλώσσες, προειδοποιώντας τους, όπως αναγραφόταν στο φυλλάδιο για αποφυγή ατυχήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Φρίξο Θαλασσέτη, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, χθες το πρωί είχαν πάει με έναν φίλο του για ψάρεμα με τη βάρκα του στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Golden Coast στον Πρωταρά. Καθώς ψάρευαν με τα καλάμια τόνους, είχαν διαπιστώσει σε κάποια απόσταση την παρουσία ενός πλοίου το οποίο φαινόταν αρχικά να συνοδεύεται από ένα μικρότερο στα ίδια χρώματα. Διαπίστωσαν, όπως είπε, ότι επρόκειτο για το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο ως γνωστόν από τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιεί παράνομα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου έρευνες. Όπως είπε ο κ. Θαλασσέτης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν σε απόφαση όχι ιδιαίτερα μεγάλη από τους ίδιους και αυτό τους έκανε εντύπωση διότι, όπως είπε, φαινόταν να βρίσκεται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. 
Κάποια στιγμή, ενώ το τουρκικό πλοίο προχωρούσε, διαπίστωσαν ότι μια φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς εκείνους. «Σταμάτησε για μερικά δευτερόλεπτα σε ένα πλοιάριο που βρισκόταν στο ενδιάμεσο εμάς και του τουρκικού πλοίου και στη συνέχεια άρχισαν να κατευθύνονται προς εμάς. Μας φώναζαν κάτι αλλά δεν καταλαβαίναμε τι μας έλεγαν, ενώ είχαν αρχίσει να κάνουν και διάφορες μανούβρες με τη βάρκα», ανέφερε στον «Φ» ο κ. Θαλασσέτης. «Εγώ πήρα το τιμόνι της βάρκας μου, ενώ ο σύντροφος μου προσπαθούσε να καταλάβει τι μας έλεγαν. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι προσπαθούσαν να μας ωθήσουν σε πορεία προς τα κατεχόμενα, οπόταν εκείνη την ώρα αντέδρασα και έστρεψα την πορεία της βάρκας μου προς την ακτή. Τότε σταμάτησαν τις μανούβρες και πλησιάζοντάς μας και άλλο άρχισαν να μας λένε στα αγγλικά ότι απλά ήθελαν να μας ενημερώσουν. Μας πλησίασαν και άλλο και έδωσαν στον σύντροφό μου ένα φυλλάδιο 5-6 σελίδων το οποίο αναφερόταν στις έρευνες του Barbaros».
Σύμφωνα με τον κ. Θαλασσέτη κατά τη διάρκεια που ελάμβανε χώρα το περιστατικό είχαν ενημερώσει μέσω ασυρμάτου τη Λιμενική Αρχή Αμμοχώστου και το Ράδιο Κύπρος. Αφού βγήκαν στη στεριά, όπως είπε, μετέβη στη Λιμενική, στην οποία κράτησαν το πρωτότυπο του φυλλαδίου που δόθηκε στους δύο Ελληνοκύπριους αναφέροντάς τους ότι είχαν λάβει το σήμα τους. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του πλοιαρίου κλήθηκε και έδωσε κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, επιβεβαίωσε ότι όντως έγινε αναφορά και λήφθηκε κατάθεση για το περιστατικό. Όπως είπε, έχει ήδη ενημερωθεί προφορικώς το Υπουργείο Εξωτερικών και ετοιμάζεται και η γραπτή αναφορά για τα γεγονότα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη της βάρκας.
Τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά - Ενημερωτικό φυλλάδιο σε τέσσερις γλώσσες
Στο φυλλάδιο που δόθηκε προς τους δύο Ελληνοκύπριους καταγράφονται σε τέσσερις γλώσσες οι ενέργειες του Barbaros προς ενημέρωση για αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος. Οι πληροφορίες είναι γραμμένες στα τουρκικά, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά.
Στο φυλλάδιο αναγράφεται ότι το τουρκικό πλοίο Barbaros πραγματοποιεί έρευνες από 21 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου, δηλαδή τις μέρες που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. Το φυλλάδιο καλεί τα αλιευτικά σκάφη να είναι προσεχτικά για αποφυγή ατυχήματος είτε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, είτε με τα σκάφη που το συνοδεύουν. Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι το Barbaros θα ρυμουλκήσει 8 σεισμικά καλώδια μήκους 6.000 μέτρων σε βάθος από 0 έως 20 μέτρα. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνονται τηλέφωνα επικοινωνίας για οτιδήποτε προκύψει και… ευχαριστούν για τη συνεργασία. 
  Φρίξος Δαλίτης   
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Μια ζωή κλέμε τη μοίρα μας και περιμένομε τον από μηχανής θεό να μας σώσει.
    Είμαστε άξιοι της τύχης μας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.