28/6/17

Συρία, Ρωσία διαψεύδουν ΗΠΑ για επικείμενη χρήση χημικών όπλων

Λίγες ώρες μετά την απειλητική προειδοποίηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ασαντ επισκέφθηκε τη ρωσική βάση του Χμεϊμίμ.
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Δαμασκός και Μόσχα απέρριψαν την καταγγελία του Λευκού Οίκου περί επικείμενης χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκευασμένο πρόσχημα, με στόχο την εξαπόλυση νέας επίθεσης από την πλευρά των ΗΠΑ.
Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο Σύρος υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης Αλί Χαϊντάρ υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός στρατός δεν χρησιμοποίησε ποτέ, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον ομοεθνών. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την αμερικανική προειδοποίηση προς τη Δαμασκό ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας της Ανω Βουλής, Φραντς Κλίντσεβιτς, έκανε λόγο για «προβοκάτσια» της Ουάσιγκτον.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι υπάρχουν «δυνητικές ενδείξεις για προετοιμασία νέας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ» και προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο και τον στρατό του ότι «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις στη συριακή, αεροπορική βάση του Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς, οι οποίες δημιουργούσαν υπόνοιες για επικείμενη επίθεση με χημικά όπλα.
Επίθεση από τη Μεσόγειο
Στις 7 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε πυραυλική επίθεση από δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο εναντίον της βάσης του Σαϊράτ. Δικαιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι ο συριακός στρατός είχε εξαπολύσει από αυτή τη βάση, τρεις μέρες νωρίτερα, επίθεση με χημικά αέρια εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες 87 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών, έχασαν τη ζωή τους. Η συριακή κυβέρνηση, όπως και οι σύμμαχοί της, Ρωσία και Ιράν, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.
Βομβαρδισμός κτιρίου
Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και εδρεύει στο Λονδίνο, κατήγγειλε χθες ότι ο υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμός προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων αμάχων στην πόλη Αλ Μαγιαντίν, όπου βομβάρδισε κτίριο το οποίο χρησιμοποιείτο από το Ισλαμικό Κράτος ως φυλακή.
Τουλάχιστον 42 αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών, όπως και 15 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν, πάντα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Εκπρόσωπος του συνασπισμού αναγνώρισε ότι πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός στην περιοχή και υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του επεισοδίου.
A.P., REUTERS, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.