14/6/17

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων; Ο ρόλος των ξένων…

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ένα «ηθελημένο»(;) λάθος της εφημερίδας Financial Times για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ίσως να φανέρωσε ένα σχέδιο που τέθηκε σε λειτουργία για να εμπλέξει την Ελλάδα σε ακόμα μία μεγάλη περιπέτεια.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την είσοδο των Σκοπίων ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με κάποιο άλλο προσωρινό όνομα στο ΝΑΤΟ. Όπως έγινε πριν 27 χρόνια με την ένταξη της γειτονικής χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τώρα έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονία» πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντέδρασαν στο ορθό βέτο της Ελλάδας και η Ρωσία. Οι υπερδυνάμεις έσφαλλαν και το γνωρίζουν.
Η αποδοχή της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική τους ονομασία ή την προσωρινή τους (ΠΓΔΜ) είναι απαγορευτική για την Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω του βέτο που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής -εδώ πρέπει να αναγνωριστεί και η μεγάλη συμβολή της Ντόρας Μπακογιάννη- αλλά επειδή οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και τα Σκόπια σπαράσσονται από μία υπόγεια εμφύλια διαμάχη.
Οι Σκοπιανοί έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, στους τρελούς εθνικιστές του Νικολά Γκρουέσφκι, και στους «λογικούς» φίλους του Σόρρος που δείχνουν να επιθυμούν να τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία γύρω από την ονομασία. Και υπάρχουν και οι αλβανόφωνοι, που ενώ αποδέχθηκαν τότε την ονομασία «Μακεδονία» τώρα βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σίγουρα δεν νοιώθουν ούτε είναι (ψευδο)»Μακεδόνες», αλλά Αλβανοί. Οπότε, 27 χρόνια από τη «διευθέτηση» που επέβαλαν οι Αμερικανοί, οι αλβανόφωνοι απαιτούν τα δικαιώματά τους.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία, ώστε με τον τρόπο αυτό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Θα ζητήσω από την Ελλάδα», είπε -κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του στην Αθήνα- «να επανεξετάσει τι είδους γείτονα επιθυμεί. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία».
Η παραπάνω δήλωση του Σκοπιανού υπουργού περιέχει εκβιασμό. Προφανώς, οι εξωτερικοί παράγοντες, που επέβαλαν τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, έδωσαν υποσχέσεις που απαιτούν σοβαρές υποχωρήσεις από την Ελλάδα, για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός.
Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ, διότι η Ελλάδα είναι το θύμα σε τούτη την υπόθεση. Χωρίς κανένα ίχνος αρρωστημένου εθνικισμού, που δεν πρέπει να επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό εθνικό θέμα, που αφορά την κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ωχαδερφισμό και μέσα από ύποπτες ιδεολογίες, που ξεκινούν από τα αριστερά και φτάνουν στην άκρα και φασιστική δεξιά.
Η πρόταση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, η οποία υποτίθεται θα αλλάξει όταν επιλυθεί το πρόβλημα, είναι εγκληματικά λάθος κίνηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Είναι γεγονός ότι τα Μνημόνια και η γερμανική επιτροπεία επί της Ελλάδας, έχουν μειώσει τις αντιστάσεις των Ελλήνων πολιτικών. Όμως, να μην χάσουμε και στα εθνικά θέματα επειδή μας πιέζει η οικονομική κατοχή. Εάν χαθεί η υπόθεση της ονομασίας, αυτό θα είναι η αρχή για τη «διευθέτηση» των υπολοίπων εθνικών θεμάτων. Ενός κακού μύρια έπονται. Και αυτό θα είναι το πρώτο και το πιο μοιραίο. Διότι απέναντι της η Ελλάδα έχει μία έντονα διχασμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να απορρίπτει τη σημερινή συνταγματική ονομασία.
Δυστυχώς, αρκετοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ανύπαρκτο. Δεν είναι. Ούτε πρόκειται για ζήτημα από αυτά που λένε οι πολιτικοί «ας κάνουμε μία υποχώρηση να τελειώνουμε».
Εάν πραγματικά οι Σκοπιανοί επιθυμούν μόνιμη λύση, που θα τους επιλύσει τα μύρια προβλήματά τους, θα πρέπει να επιλέξουν μία ονομασία «που τους πάει», και η οποία θα γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και τους αλβανόφωνους κατοίκους της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα, σε συγκρούσεις οδηγούν και αύξηση του αρρωστημένου εθνικισμού στα Σκόπια και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Μερικοί στις Βρυξέλλες μπορεί να οργανώνουν ένα «θερμό καλοκαίρι». Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι την ευθύνη για ότι συμβεί στο εσωτερικό των Σκοπίων θα φέρουν οι ίδιοι. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά από την άλλη πλευρά, ούτε να υποχωρήσει έχει δικαίωμα…
mignatiou.com

5 σχόλια:

  1. Νομίζω ὅτι - ὕστερα ἀπό τόσα πολλά ἄκαρπα χρόνια διαπραγματεύσεων γιά τήν εὕρεση ὀνομασίας κοινῆς ἀποδοχῆς μεταξύ Ἑλλάδος καί "Πρώην Γιουγκοσλαβικῆς Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας", καί δή μετά ἀπό τήν εἰσδοχή της στόν Ο.Η.Ε. μέ τό ἀνωτέρω προσωρινό ὄνομα, γιά τό ὁποῖο ἡ "Δημοκρατία" αὐτή ἔκανε τό πᾶν γιά νά μετατραπῆ ντε φάκτο καί ντε γιοῦρε, στήν ψευδή ὀνομασία Μακεδονία ἐκμεταλλευθεῖσα τήν εἰσδοχή της στόν Ο.Η.Ε. μέ τό ἀνωτέρω προσωρινό ὄνομα - ἡ ἀποδοχή χωρίς βέτο ἀπό τή Ἑλλάδα, τῆς εἰσόδου τῆς "Πρώην Γιουγκοσλαβικῆς Δημοκρατίας τῆς Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, ὑπό ὁποιαδήποτε ὀνομασία πού θά περιέχει τόν ὅρο Μακεδονία, ἤ παράγωγά του, ἤ μετάφρασή του, συνιστᾶ πράξη εθνικῆς προδοσίας, ποινικῶς κολάσιμη.
    "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία τοῦ/τῆς + ὁ,τιδήποτε δέν θυμίζει Μακεδονία" εἶναι μία καλή λύση γιά τήν είσδοχή της στό ΝΑΤΟ. Δέν περιέχει τίποτα τό ἀλυτρωτικό.
    Δέν μᾶς παίρνει γιά ὑποχώρηση ἄλλο πιά. Ξεγελασθήκαμε ἀπό τούς Σκοπιανούς, καί δεχθήκαμε τόν ὅρο ΠΓΔΜ ὄχι μόνο γιά νά μποῦν στόν ΟΗΕ, ἀλλά καί στίς διμερεῖς μας σχέσεις, ἀντί νά τίς ἐξαρτήσουμε ἀπό τήν εὕρεση όνομασίας χωρίς τόν ὅρο Μακεδονία, καί ἀπό τήν παύση ἀποδοχῆς τῶν ἀναγνωρίσεων αὐτῶν μέ τό όνομα Μακεδονία, καί αὐτοί ξεσάλωσαν σέ ἀλυτρωτισμούς καί παραχαράξεις τῆς ἱστορίας τῆς ἀληθινῆς Μακεδονίας.
    Τέρμα τό Μακεδονία. Νά τό ξεχάσουν καί αὐτοί καί κάποιοι πολιτικοί μας.
    Ὅσοι τό δεχθοῦν, ὁ μόνος τρόπος σέ δέκα χρόνια νά τό ἔχουν ξεχάσει, θά εἶναι νά ἔχουν στό μεταξύ ἀποβιώσει. Διότι κρατίδιο μέ ὄνομα Μακεδονία, Μακεδονικό κλπ στά βόρεια σύνορά μας, σημαίνει πόλεμο. Πρίν ἀπό τά δέκα χρόνια. Στοιχειῶδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το όνομα ΠΓΔΜ δεν επρεπε να το αποδεχτούμε ποτέ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Ελλάδα ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ από τα ΣΚΟΠΙΑ ,πέραν του ονόματος που δεν πρέπει να εμπεριέχει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,και ΑΛΛΑΓΗ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ του (απόφαση του συμβουλίου όλων των κομμάτων).Και αυτό διότι το Σύνταγμα του κρατιδίου αναφέρει οτι τα ΣΚΟΠΙΑ εκτείνονται και στην Μακεδονία μας.Περιμένουμε λοιπόν ΑΡΝΗΣΗ στις ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ του κρατιδίου αυτού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τα Σκόπια δεν υπάρχει καμία ονομασία που ως κράτος τους αρμόζει εκτός απο μία. Βαρντασκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.