19/6/17

Μιας πεντάρας μεταπτυχιακά ή πώς ο ακαδημαϊκός λαϊκισμός υπονομεύει τις μεταπτυχιακές σπουδές


Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 12 (!) ημέρες επιχειρείται μεταξύ άλλων και η ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών (2ος κύκλος, τα λεγόμενα master).
Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός και ο συγκεντρωτισμός του Υπουργείου που επιβάλλεται από το νομοσχέδιο στα μεταπτυχιακά προγράμματα (π.χ. ο Υπουργός μπορεί να αναπέμπει μεταπτυχιακά προγράμματα ακόμα και να καθορίζει τις αμοιβές των ξένων επιστημόνων που διδάσκουν σε αυτά), θίγει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Με τον μανδύα μιας «αντι-νεοφιλελεύθερης» λογικής, επιχειρείται μια λαϊκίστικη προσέγγιση κεντρικού σχεδιασμού που παραμερίζει την ποιότητα (και τη ζήτηση) του κάθε προγράμματος και βάζει ισοπεδωτικούς κανόνες. Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (η ΑΔΙΠ, η ανεξάρτητη αρχή για τη διασφάλιση ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) εξοστρακίζεται με το παρόν νομοσχέδιο από την αξιολόγησή τους, άλλη μία απόδειξη απαξίωσής της.
Μπορεί η γνώση να μην είναι εμπόρευμα -όπως σωστά λέγεται- αλλά δεν μπορεί να είναι και κουρελόχαρτο που δεν θα έχει καμία αξία. Κι αν χαμηλώνεις συνεχώς τον πήχη, αδιαφορώντας για την ποιότητα, τότε ναι, γίνεται κουρελόχαρτο. Κι εξηγούμαι: Τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι «οι ακαδημαϊκές ελευθερίες»«η αποκατάσταση της δημοκρατίας»«το άσυλο ιδεών» (και άλλοι βερμπαλισμοί που υπάρχουν στο νομοσχέδιο), αλλά ότι στερεύουν τα κρατικά χρήματα και πρέπει το ελληνικό Πανεπιστήμιο να αποκτήσει εξωστρέφεια για να επιβιώσει στο διεθνές περιβάλλον. Πώς θα γίνει αυτό;

Για τη συνέχεια HuffingtonPost

1 σχόλιο:

  1. Είδατε που το βασικό θέμα δεν είναι οι αφίσες και οι νεολαίες αλλά η τελευταία γραμμή ? Δίδακτρα και κατάργηση της δωρέαν παιδείας σε κάθε βαθμίδα όπως προστάζει η ΕΕ.Μπορεί η Εσθονία πτωχότερη να πληρώνει δίδακτρα και η Ελλαδίτσα να μην πληρώνει ? Για αυτό ο κύριος Μητσοτάκης μας μοστράρει φωτογραφίες με τα πανεπιστήμια.Η τελευταία γράμμα όλα τα λεφτά.
    ΥΓ : Ίσως η μόνη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμίου και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι ότι οι "μεταρρυθμίσεις"¨ΕΕ-ΔΝΤ δεν πρέπει να σταματούν στην Παιδεία.
    Πιστεύω ότι εκεί θα είναι η αρχή της αντίστροφής μέτρησης του μνημονίου.Όπως η χούντα έπεσε από το Πολυτεχνείο έτσι και το μνημόνιο θα ξηλωθεί από τα Πανεπιστήμια όταν πάνε να εφαρμοστούν οι διάφορες ντιρεκτίβες της ΕΕ-ΔΝΤ σε χώρες του Νότου.Μεταρρυθμίσεις που δεν ισχύουν στο Βορρά.Σουηδία-Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.