23/6/17

Το έγγραφο αντανακλά την αποτυχία του κ. Άιντε

ΜΕ ένα εννιασέλιδο έγγραφο, επί του παρόντος προσχέδιο, που τιτλοφορείται «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο Κραν Μοντάνα», που συνοδεύεται από ένα 7σέλιδο παράρτημα των αποτελεσμάτων των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν ΙΙΙ, ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε επιχειρεί μέσα από ασάφειες να οδηγήσει τους εμπλεκόμενους στη Διάσκεψη της 28ης Ιουνίου. Είναι διαπίστωσή μας πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν κατάφερε να πετύχει πρόοδο ενώ το έγγραφό του επιβεβαιώνει πως κανένας δεν είναι έτοιμος για τη Διάσκεψη.
Περιγράφει στο έγγραφό του όλα εκείνα τα στοιχεία που αφήνουν εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες το Κυπριακό άλυτο. Είναι προφανές πως προσπαθεί με διπλωματικό τρόπο να καθοδηγήσει τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο ελβετικό θέρετρο.
ΑΚΟΜΗ και να μην είναι πρόθεσή του, είναι σαφές πως εάν το έγγραφο αυτό παραμείνει ως έχει, τότε στη Διάσκεψη οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε ένα «χαώδες περιβάλλον». Για δεύτερη φορά ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε πείθει τους προϊστάμενους του στη Νέα Υόρκη να συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο σύροντας και τους εμπλεκόμενους χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης σύγκλιση στο μείζον θέμα που είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Σημειώνεται συναφώς ότι στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα θα διεξάγονται και παράλληλες συζητήσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού, δηλαδή Εδαφικό, Περιουσιακό, Οικονομία, Ε.Ε., Διακυβέρνηση. Αυτές οι συζητήσεις θα διεξάγονται στο δεύτερο τραπέζι της διαδικασίας. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως το έγγραφο επιβεβαιώνει εν πολλοίς κάποιες ανησυχίες που υπάρχουν ότι με τη δομή του και τις ασάφειες που το χαρακτηρίζουν θα εγκλωβίσει τα μέρη σε μια Διάσκεψη που θα αποτύχει. Για εμάς, τουλάχιστον, αυτός δεν είναι ο στόχος και η επιδίωξη.
Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντε όχι μόνο βιάζεται ενόψει της αποχώρησής του, καθώς θα κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές της χώρας του, Νορβηγίας, που χρονικά τοποθετούνται στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πρόδηλο πως έχει αποτύχει στην αποστολή του και προσπαθεί να διασωθεί. Και έχει αποτύχει και εκ του αποτελέσματος αλλά και επειδή έχει επιστρατεύσει κατά καιρούς μεθόδους που προκαλούσαν αντιδράσεις. Δυστυχώς, έπεσε στην παγίδα των προκατόχων του και υιοθέτησε μια τακτική η οποία να πιέζει την αδύνατη πλευρά, στην προκειμένη περίπτωση την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν μελετούσε τους φακέλους των προκατόχων του θα μπορούσε να κάνει μια υπέρβαση ως προς την ακολουθούμενη διαχρονικά μέθοδο, τακτική για να έχει αποτέλεσμα.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ με τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, την οποία έχει συγκαλέσει με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων μερών, να διασωθεί πρωτίστως ο ίδιος. Αυτό, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα και είναι το κλίμα μεταξύ των εμπλεκομένων, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Ο κ. Άιντε ξαναδιαβάζοντας το έγγραφό του, ενδεχομένως, θα αντιληφθεί πως οι δυνατότητες επιτυχίας που υπάρχουν είναι περιορισμένες κι αυτό οφείλεται και στον ίδιον.

1 σχόλιο:

  1. Dear Savvas, You have posted, just today, 12 articles about Cyprus upcoming negotiations in a few days and there is NOT a single comment. I am very surprised and I am wondering if Karamanlis saying " H Kypros Keitai makran" (sorry for the greklish) still holds true for the majority of us?
    What is your take for this?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.