19/6/17

Να τα μας... Ο Γιλντιρίμ μας την είπε μέσα στο σπίτι μας:Παραβιάσεις κάνουν τα ελληνικά μαχητικά που πετούν στο Αιγαίο

Είχαμε προειδοποιήσει: Πριν έξι χρόνια έγιναν αίσχη με την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θράκη - Να μην το ξαναζήσουμε με τον Γιλντιρίμ

Πρόκληση Γιλντιρίμ από την Αθήνα: Παραβιάσεις κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά! Αφού ο Τσίπρας ζήτησε να μην γίνονται -εκατέρωθεν- ενέργειες που υπονομεύουν την καλή γειτονία...
«Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ζήτησε να επιστραφούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες - «Να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς μηχανικός» είπε ο Τσίπρας
Σε μια απίστευτη πρόκληση την οποία ανέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν απάντησε αν και είχε το χρόνο και την ευκαιρία να το κάνει, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του.

«Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθεν. Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός χωρίς να πάρει απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα μολονότι με τη τη λογική του συμψηφισμού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσπάθησε να κατοχυρώσει με δημόσια δήλωση που έκανε ευρισκόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα ότι παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά, ανατρέποντας μία πάγια γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιοποίησε αριστοτεχνικά τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε προηγηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι «η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν».

Βέβαια ο Έλληνας πρωθυπουργός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είχε αναφερθεί στη σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. «Του τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Μάλιστα τόνισε ότι με τη στάση αυτή αυξάνονται επικίνδυνα οι κίνδυνοι για το ατύχημα ανακοινώνοντας συμφωνία για ανοιχτή επικοινωνία των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου «να προλαβαίνουμε και όχι να καταστείλουμε εντάσεις».

Η τελευταία αναφορά για το θέμα έγινε από τον Τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος είπε ότι θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση, προσθέτοντας ότι η απευθείας επαφή μεταξύ μας θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια. 


Τι είπαν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Οι δύο πρωθυπουργοί ερωτήθηκαν και για την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών για τους οποίους η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι «στην Ελλάδα όπως ασφαλώς και στην Τουρκία υπάρει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η Δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη, τις αποφασεις της της σεβόμαστε είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε. Η δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ως προς τα θέματα της έκδοσης των 8 αν και υπάρχει και το θέμα της έφεσης».

Θέλησε, μάλιστα, να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι «η Ελλάδα είπε από την πρώτη στιγμή ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του επανέλαβε ότι για την Άγκυρα «πρέπει να επιστραφούν αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες». «Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν» πρόσθεσε και κατέληξε για το θέμα ότι «οι πραξικοπηματίες παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Δεν είναι το τέλος του δρόμου για το Κυπριακό η σύνοδος της Γενεύης

Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό με αφορμή και τη σύνοδο της Γενεύης στο τέλος Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επάνελαβε ότι πρέπει να υπάρξει λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και γι' αυτό ζήτησε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία κα όπου αλλού ο διάλογος μπορεί να πηγαίνει μπροστά.

Σχολιάζοντας, δε, την δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερ Άιντε «για το τέλος του δρόμου στη Γενεύη» ο Αλέξης Τσίπρας του θύμισε τη φράση του Ισπανού ποιητή «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει το δρόμο το βρίσκεις προχωρώντας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος τονίζοντας ότι δεν αφορά τον ΟΗΕ αλλά τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. «Τα Ηνωμένα Έθνη συμβάλλουν στην επίλυση αλλά είναι θέμα των δύο κοινοτήτων» πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ ενώ απαντώντας στη ρήση του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εμείς στην Τουρκία λέμε ότι «τελειώνει η ζωή αλλά ποτέ ο δρόμος».

«Καρφιά» Γιλντιρίμ κατά της ΕΕ και στήριξη Τσίπρα στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ξεχωριστή αναφορά έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί στο προσφυγικό αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης πήρε πολύ καλό βαθμό, προσθέτοντας ότι χάρη στη συνεργασία των δύο χωρών η δύσκολη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βοήθησε στη μείωση των θανάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τόνισε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «όχι μόνο γιατι θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».

«Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια πολύ στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα στηρίζουμε σθεναρά τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και την παροχή κονδυλίων της Ευρώπης για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ για το θέμα των 3 εκατ. προσφύγων».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια της Τουρκίας και στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Άγκυρας αν και επέκρινε τις Βρυξέλλες για την «πολύ αρνητική στάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που δυστυχώς δεν συνέβαλε στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων».

«Θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με την ΕΕ και αυτό το θέμα το έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε.

Καρφιά επιφύλαξε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το προσφυγικό λέγοντας ότι «ορισμένα από τα θέματα που θέσαμε όπως το ζήτημα των θεωρήσεων, της επανεισδοχής και της οικονομικής στήριξης της χώρας μου».

Τσίπρας-Γιλντιρίμ: Θα επιλύσουν τα ελληνοτουρκικά σαν... μηχανικοί
Με ένα ευφυολόγημα επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας να θερμάνει το κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησής τους.

«Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στις πρώτες του δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Κατά τον ίδιο «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα για δεκαετίες και να βρίσκουμε λύσεις».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».

Παράλληλα ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία»

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Απαντώντας, δε, στο ευφυολόγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα η επίσκεψή του να συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων «μεταξύ μας».

Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

  1. If we (as a government) are not prepared to set the tone and the rules of the meetings in our own country, then why are we inviting them in our own soil? Just for the "alisverisi"?
    Let's take the hypothetical scenario of Gildirim making similar statements on US, German or UK soil. What do you think would had happen? Most likely those countries would had told him he is "unwelcome" to their country ever again. How much brain power does it take for our government to think and act like we are a real country?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηχανικος ειναι και της κατσικας ο κωλος που τα κάνει μπίλιες σαν μπαλιτσες απο ρουλεμαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ένα.Τι μας είπε στην ουσία??Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας!!!!Πρέπει να είμαστε μοναδικό φαινόμενο χώρας που προσπαθεί την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να έχει φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους!!!Από την άλλη πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα εντός ΕΕ που να θέλει να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ!!!Ίσως και οι ίδιοι οι Τούρκοι πλέον να μην το επιθυμούν.Από την όλη συμπεριφορά των Ελληνικών κυβερνήσεων θεωρώ ότι διακατεχόμαστε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σε λίγο καιρό αν διαλυθεί η Τουρκία βλέπω να κάνουμε εδώ διαδηλώσεις κατά εκείνων που την διέλυσαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Νεοκλής Σαρρής, είπε περιγράψει για τον τρόπο άσκηση της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής:

    «…όταν οι Τούρκοι εκφράζουν εξωφρενικές απαιτήσεις, δεν είναι ανόητοι να ζητούν παράλογα πράγματα. Ακόμη και οι ίδιοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτά που ζητούν είναι ουτοπικά και ακατόρθωτα. Το πράττουν όμως συστηματικά, έτσι ώστε όταν θα χρειαστεί αργότερα να παζαρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, να υποκριθούν πως υποχωρούν από τις αρχικές διεκδικήσεις τους και τελικά να καταλήξουν σε αυτά που πραγματικά θέλουν - ίσως κι ακόμη περισσότερα…»

    Με λίγα λόγια, πουλάμε ένα προϊόν σε διπλάσια τιμή ένα προϊόν ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανείς δεν θα αγοράσει, κι όταν βρεθεί πελάτης που θα διαμαρτυρηθεί, θα του κάνουμε την χάρη και θα του παραχωρήσουμε έκπτωση 50% ώστε και εμείς ως πωλητές θα πουλήσουμε όσο πρέπει και ο πελάτης θα έχει την απατηλή ψευδαίσθηση πως η διαμαρτυρία του είχε αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν κάνουμε παραβιάσεις, εξευρωπαϊσμό κάνουμε. Αν σε ενοχλούμε βεζύρη μου, στείλε την αεροπορία σου να μας βγάλει.
    Αντε μην τσαντιστεί κανένας πιλότος μας και για να απογειωθείς από Εσκί Σεχιρ ζητάς άδεια από τον τηλεφωνητή στη Λάρισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.