24/6/17

Απορριπτική έναντι του κειμένου Εϊντε η Αθήνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο, συνολικά αποδεκτό έγγραφο, ενόψει της έναρξης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά την ερχόμενη Τετάρτη.
Ως κείμενο το οποίο βρίθει ελλείψεων και απέχει πολύ από το να είναι αμερόληπτο και αντικειμενικό έναντι των ελληνικών θέσεων και προτάσεων περιγράφεται από διπλωματικές πηγές το κοινό έγγραφο που έστειλε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και το επιτελείο του ολοκλήρωσαν τον σχολιασμό επί του κοινού εγγράφου για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και το απέστειλαν στον κ. Εϊντε με τις παρατηρήσεις της Αθήνας.
Είχε προηγηθεί η σχετική διαδικασία και από τις υπόλοιπες πλευρές (Λευκωσία, Αγκυρα, Κατεχόμενα), έτσι ο κ. Εϊντε διαθέτει τώρα αρκετές ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο, συνολικά αποδεκτό έγγραφο, ενόψει της έναρξης της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το έγγραφο του κ. Εϊντε αντανακλά περισσότερο τις τουρκικές ανησυχίες και θέσεις και κρύβει αρκετές παγίδες, αλλά και διαστρεβλώσεις. Μάλιστα, έφερναν ως παράδειγμα το σύμφωνο φιλίας που έχει προβληθεί ως μέρος της λύσης από την ελληνική πλευρά και, όπως ανέφεραν, παρουσιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Πέρα από το παρασκήνιο του εγγράφου Εϊντε, στις Βρυξέλλες το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό για Αθήνα και Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφυγαν χθες από τη βελγική πρωτεύουσα έχοντας αντιληφθεί ότι υφίσταται πλήρης κατανόηση της Ε.Ε. για τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, δήλωσε ότι «ποτέ δεν είχαμε περισσότερους συμμάχους στο Κυπριακό», τονίζοντας πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση. Επισήμανε ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δοκιμάζεται περισσότερο η Ε.Ε. και λιγότερο η Κύπρος, καθώς η «κατάργηση εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δίνουν νέα προοπτική όχι μόνο στην επανενωμένη Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή». Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τη σύνδεση του Κυπριακού με την ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων τονίζοντας ότι παραμένει ρεαλιστής, αλλά εκτιμά ότι μπορούν να γίνουν στην Ελβετία κάποια βήματα προόδου. Ο πρωθυπουργός άφησε κάποιες αιχμές και για το χρονικό σημείο επιλογής της διάσκεψης για το Κυπριακό από τον ΟΗΕ. «Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή συγκυρία ούτε για την πρώτη απόπειρα ούτε τώρα για τη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η Βρετανία

Το θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι κοινή η πεποίθηση ότι, για να μπορεί να προχωρήσει η σχέση Βρυξελλών - Τουρκίας, θα πρέπει πάνω από όλα η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού». Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, την προσέγγιση σε ορισμένα σημεία με τη βρετανική κυβέρνηση, ως προς το έγγραφο Εϊντε. Τονίζεται ότι η Βρετανία, ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη, συμφωνεί –σε γενικές γραμμές– με την ανάγκη κατάργησης των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, ως προς τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία».
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.