3/6/17

Τα Σκόπια σε άγνωστο μονοπάτι: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα με την Ελλάδα


Στους στόχους της νέας κυβέρνησης των Σκοπίν του Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην κοινωνία αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα, εκτιμά ο Τομπίας Φλεσενκέμπερ από το διεθνές κέντρο CIFE.
Μετά από μήνες πολιτικής κρίσης και στασιμότητας η ΠΓΔΜ απέκτησε επιτέλους την περασμένη Τετάρτη νέα κυβέρνηση, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στο κοινοβούλιο η ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ. Στους πρωταρχικούς στόχους της νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν και δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW ο Τομπίας Φλεσενκέμπερ, επικεφαλής του βαλκανικού προγράμματος στο Διεθνές Κέντρο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης CIFE στην Νίκαια της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ:

«Η κρίση για τον σχηματισμό κυβέρνησης τελείωσε. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι με το σχηματισμό κυβέρνησης τερματίζεται και η γενικότερη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με προβλήματα των κυβερνώντων κομμάτων ή της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Στην ΠΓΔΜ πρέπει να βρεθούν απαντήσεις στις κατηγορίες για γενικευμένη διαφθορά, για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και για τις διώξεις πολιτικών της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης. (…) Την ίδια στιγμή παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ζάεφ είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Μένουν ακόμα πολλά όμως για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση».

Πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης εντός ΠΓΔΜ

Για τον γερμανό ειδικό στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ζάεφ θα πρέπει να περιλαμβάνονται ένα καλό κλίμα στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και η επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων με την Ελλάδα:

«Νομίζω ότι η προτεραιότητα είναι τώρα να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Και δεν εννοώ τις σχέσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, αλλά το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία, έτσι ώστε οι άνθρωποι να πειστούν ότι κι αυτοί και ο τόπος τους μπορούν να πάνε μπροστά. (…) Και εδώ πιστεύω ότι είναι απαραίτητα ενθαρρυντικά μηνύματα από την ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να γίνουν βήματα από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια και να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και το ελληνικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πρέπει συνεπώς να βρεθούν λύσεις σε πολλά ανοιχτά ζητήματα».

Ελισαμπέτα Μιλοσέφσκα, Στέφανος Γεωργακόπουλος, DW
mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπαρχει τιποτα να αποφασισθει απο τους Βαρδαριωτες (και με τιποτα Σλαυομακεδονες). Οι αποφασεις εχουν ηδη ληφθει. Εκει που οι Ευρωπαιοι αντιπροσωποι δεν καταφεραν να πεισουν τους γειτονες για την δημιουργια μιας Δημοκρατικης Κυβερνησης, νατος ο Αμερικανος απεσταλμενος και μεσα σε μερικες μερες εχωμε ορκομωσια Σοαιαλιστικης Κυβερνησης. Τα προβληματα,ιδιως αυτο της ονομασιας, ειναι τοσο των γειτονων οπως και της Αθηνας, η οποια επιμενει σε μια ουδετερη πολιτικη. Τι εχουν ηδη αποφασισει οι “μεγαλοι” λοιπον? Κατα πρωτον θα δοθει μια περιοδος χαριτος στην νεα Κυβερνηση οχι τοσο για να εξομαλυνει τα εσωτερικα προβλημαστα,οσο για να κρατησει τα Σκοπια μακρυα απο μια Μεγαλη Αλβανια η οποια βασικα δεν ειναι προς οφελος κανενος , συμπεριλαμβανομενων αυτων των ιδιων των Αλβανων. Οταν η περιοδος χαριτος εκπευσει τοτε θα αρχισουν οι υλοποιησεις για τις πραγματοποιησεις των προβληματων συμπεριλαμβανομενων τα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οσο για το ονομα, οταν οι Βαρδαριωτες καταλαβουν τι ειναι και οτι η δηθεν σλαυικη γλωσσα τους ειναι κατα βαθος ελληνικης προελευσεως (Νασιι-εκ του ρηματος ναιω=οικω, δηλαδη τα του οικου, τα ομιλουμενα επι αιωνες στην γειτονα)τοτε θα ειμεθα πολυ κοντα σε μια λυση, οπως “Δημοκραστια του Βαρδαριου. Με την σειρα τους, Αμερικανοι,Ευρωπαιοι αλλα και η Αθηνα,καιρος να καθησουν στο ιδιο τραπεζι και να δωσουν την λυση. Ειναι προς οφελος ολων μας, ιδιως –επιτελους– για την ειρηνη στα Βαλκανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.