20/6/17

Σημαντική συνάντηση - Το Κυπριακό συζήτησαν ο ΥΠΑΜ με την Γαλλίδα ομόλογό του

Διμερείς σχέσεις, αμυντική συνεργασία ΕΕ, τρομοκρατία και Κυπριακό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με την Γαλλίδα ομόλογό του Sylvie Goulard ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαϊδης.
Σε ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρεται ότι με την Γαλλίδα ομόλογό του είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και τα τελευταία βήματα που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας. Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Επισημάνθηκε ειδικότερα η ανάγκη δημιουργίας περιβάλλοντος θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας για την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών και την αξιοποίηση των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.

Ο κ. Φωκαϊδης είχε την ευκαιρία να προβεί επίσης σε ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και ασφάλειας του 1960 δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό στην ευρωπαϊκή Κύπρο του σήμερα.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο περίπου μήνες Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν νέα αμυντική συμφωνία που επεκτείνει και εμβαθύνει τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, των ασκήσεων, των εξοπλισμών, τη συνεργασία για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τη ναυτική συνεργασία, ενεργειακή ασφάλεια κ.α.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ανακοινωθεί η τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα ανώτερος Αξιωματικός θα μεταβεί επίσης στο Παρίσι για ένα χρόνο προκειμένου να φοιτήσει στη Γαλλική Σχολή Πολέμου.

Ο κ. Φωκαΐδης, ο οποίος συνοδευόταν από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία,  παρευρέθηκε επίσης  στην επίσημη τελετή έναρξης της 52ης Αεροπορικής  Έκθεσης «Le Bourget», στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Φωκαΐδης επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη το πρωί όπου το απόγευμα θα υποδεχθεί την Ιταλίδα ομόλογο του Roberta Pinotti, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο και θα γίνει επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.