28/6/17

Φερχόφστατ: Ολέθριες συνέπειες αν χαθεί ευκαιρία σε Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE Group) και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλεί την ΕΕ να επιτείνει τη στήριξή της για μια διευθέτηση του Κυπριακού στις επόμενες μερικές μέρες, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να προειδοποιηθούν για τις ολέθριες συνέπειες και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση που αυτή η ευκαιρία χαθεί.

Σε επιστολή του ημερομηνίας 23 Ιουνίου, την οποία κοινοποίησε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Φερχόφστατ αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο αρχές του μήνα αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Φιλελεύθερων  και Δημοκρατών, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία.
Όπως αναφέρει, κατά τις επαφές της στο νησί, η  αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Συμμαχίας Javier Nart, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής ηγεσίας και της αποφασιστικότητας για την επανένωση του νησιού, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Κύπρο έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία σηματοδοτούν μια ιστορική και τελευταία ευκαιρία για επανένωση.
Αναφέρει, επίσης, ότι παρά το ότι οι θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς είναι κοντά, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω διασπαστικών και αδιάλλακτων εθνικιστικών πιέσεων και από τις δύο πλευρές.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, καλεί τον κ. Γιούνκερ να εντείνει τη στήριξη της ΕΕ για την επίτευξη μιας διευθέτησης στις επόμενες μέρες και να υπενθυμίσει τους δύο ηγέτες και τις δύο κοινότητες για την ευθύνη τους να επιτύχουν μια διευθέτηση μετά από διαπραγμάτευση για το καλό του λαού της Κύπρου, της ΕΕ και το συμφέρον της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να προειδοποιηθούν για τις ολέθριες συνέπειες και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση που αυτή η ευκαιρία χαθεί, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι ηγέτες χρειάζονται τη δημόσια ενθάρρυνσή μας για να αντιμετωπίσουν αυτούς που εναντιώνονται στην επανένωση και στις δύο πλευρές.
Πιστεύουμε, συνεχίζει, ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της για τη διευκόλυνση της λύσης και να προσφέρει στήριξη προς τη νέα Κύπρο που θα προκύψει μετά από μια συμφωνημένη διευθέτηση. Καλωσορίζει, επίσης, τη συνεχή εμπλοκή του κ. Γιούνκερ στη διαδικασία ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες κα εβδομάδες, όπως σημειώνει.
Εκφράζει, τέλος, την ετοιμότητα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει πλήρως τη διαδικασία μετά τη διευθέτηση και ότι θα δοθεί μελλοντική βοήθεια προς την ενωμένη Κύπρο.
Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, εκφράζει την ελπίδα οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία να αποφέρουν αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για επανένωση. Σημειώνει, επίσης, ότι απαιτείται ευελιξία και χαρακτηρίζει τον ρόλο της ΕΕ ως κρίσιμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πώς και απουσιάζει κάθε σχόλιο??Δηλαδή, η ελληνική απαίτηση να φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο είναι «εθνικισμός»; Οι Φιλελεύθεροι αποδέχονται την κατοχή του νησιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αναφέρει, επίσης ότι ... οι θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς είναι κοντά"
    Πόσο κοντά δηλαδή ;
    Εμείς λέμε άσπρο, οι τούρκοι λένε μαύρο.
    Την αυτονόητη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ζητάμε εμείς, ενώ ο Ακκιντζί λέει ότι δεν γίνεται αυτό και θέλους τούς "προστάτες" από την Άγκυρα σταθερά μέσα στην Κύπρο.
    Εμείς και η Ε.Ε. όλη λέμε ότι πολίτες τής Ε.Ε. είναι μόνον οι πολίτες Κρατών - Μελών τής Ε.Ε., ο Μουσταφά θέλει να έχουν τις τέσσερις Ευρωπαϊκές Ελευθερίες τού Μάαστριχτ και οι τούρκοι συμπέθεροι !!!
    Ας μην τα πούμε και όλα , όπως π.χ. το τούρκικο veto με τον τουρκοκυπριακό α λα Ακκιντζί φερετζέ κ.ο.κ. .
    Τόσο κοντά δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.