24/6/17

Συμμαχίες και η «εθνική ιδιοσυγκρασία» μας

Μάρκος Τρούλης
Αρχικά, οφείλω να σημειώσω ότι ο όρος «εθνική ιδιοσυγκρασία» είναι επιστημονικά αστήρικτος και γι’ αυτόν το λόγο χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά. Επικαλούμαι τον όρο σκεπτόμενος διασταλτικά, έτσι ώστε να θέσω προς συζήτηση το μείζον, το οποίο αφορά την αναγκαιότητα μεταλλαγής της στρατηγικής κουλτούρας μας προς το ορθολογικότερο και στρατηγικά συγκροτημένο.
Δεν προξενεί εντύπωση ότι, για ακόμη μια φορά στην ιστορία μας, ενθουσιαζόμαστε υπέρ το δέον με αφορμή την προσέγγιση της χώρας μας με το Ισραήλ.
Αντίστοιχα, άλλες φορές, μας πιάνει συλλογική κατάθλιψη και πιστεύουμε ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Πλείστα τα παραδείγματα από την ιστορία μας, από το επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής έως ακόμη και τον αθλητισμό.

Το συγκεκριμένο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας μας έχει τις καλές πτυχές, αλλά και τις κακές. Είμαστε φιλόξενοι, έχουμε το –μη δυνάμενο να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες– φιλότιμο, είμαστε κληρονόμοι μιας μακράς κοινοτικής παράδοσης, στοιχείο που εκκολάφθηκε στον ελληνισμό ακριβώς λόγω του σύμφυτου συναισθηματισμού των ανθρώπων. Ο «έπαινος του δήμου» –χαρακτηριστικό στοιχείο της αντίληψής μας για το κοινωνείν– συνιστά και αυτός αποτύπωση των ακραίων συναισθηματικών αντιδράσεών μας υπό την έννοια ότι επιθυμούμε την ταχεία αναγνώριση και την «άνευ όρων» φιλία.
Ήμασταν φίλοι και σύμμαχοι με τους Βρετανούς στους δύο παγκόσμιους πολέμους, και γι’ αυτόν το λόγο όφειλαν να μας παραχωρήσουν την Κύπρο, τη Βόρεια Ήπειρο ή και το Γιβραλτάρ – αφού άλλωστε εκεί βρίσκονται οι Ηράκλειες Στήλες της ελληνικής μυθολογίας.
Είμαστε εχθροί με τους Γερμανούς, οι οποίοι ευθύνονται για το χρέος, τα σκάνδαλα, το έλλειμμα ηγεσίας ή και το σεισμό στη Μυτιλήνη αν υιοθετήσουμε την «επιστημονική» επιχειρηματολογία του απίστευτου Δημάρχου της Άγκυρας.
Έλλειμμά μας είναι η αδυναμία συγκρότησης ορθολογικής στρατηγικής σκέψης, και φυσικά δεν αναφέρομαι στους πολίτες καθ’ εαυτούς, αλλά στο γεγονός ότι η καθεστηκυία νοοτροπία αυτών έχει επεκταθεί ιστορικά στα ανώτερα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας. Ο λόγος αυτής της διάχυσης της νοοτροπίας από τα κάτω προς τα πάνω ήταν η προαιώνια εξαρτησιακή λογική της ελληνικής πολιτικής τάξης, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών οι οποίοι θα αποστείρωναν το περιβάλλον χάραξης της εξωτερικής πολιτικής από συναισθηματισμούς και φοβικά σύνδρομα.
Φυσικά, κάθε κυβέρνηση αντλεί νομιμοποίηση από το λαό και η ορθή λειτουργία της δημοκρατίας συνιστά τη μοναδική επιλογή. Ωστόσο, κάθε δημοκρατία διαθέτει και θεσμούς, οι οποίοι εγγυώνται την υλοποίηση των εθνικών συμφερόντων ανεξαρτήτως...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

1 σχόλιο:

  1. Great points. To move in the direction you suggest requires guts. Do you believe our current goverment has what it takes for this? Personaly, I am convinced it does NOT. Thus there will be no Greek AOZ with all the consequences for this, until someone who trully cares for Greece comes into power.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.