30/6/17

Η παρέμβαση και ο ρόλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Πενταμερή

Η ΑΦΙΞΗ σήμερα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες,  στο ελβετικό θέρετρο για να προεδρεύσει της Πενταμερούς Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία άρχισε τις εργασίες της την περασμένη Τετάρτη, ενδεχομένως να ανατρέψει το σκηνικό που μέχρι τώρα διαμορφώνεται. Οι συζητήσεις φαίνεται ότι κινούνται με μικρά βήματα και χωρίς εκπλήξεις. Αυτό που προκύπτει μέχρι τώρα είναι πως η κάθε πλευρά παρουσιάζει τις απόψεις της, τις γνωστές και διαχρονικές προσεγγίσεις, που προβάλλει στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Δεν υπήρξαν νέες ιδέες, ούτε και οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.
Μπορεί να ανατρέψει το κλίμα ο Γενικός Γραμματέας; Αυτό θα διαφανεί σήμερα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε μεταβεί στη Γενεύη για την πρώτη Πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο. Παρά τις προσδοκίες, η πολυδιαφημιζόμενη από τον απεσταλμένο του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, Διάσκεψη δεν είχε αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο και εντεύθεν δεν υπήρξαν επί της ουσίας συζητήσεις στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ για την Κύπρο συγκλήθηκε χωρίς να υπάρξει επαρκής προετοιμασία και μέσα σε ένα διαδικαστικό αλαλούμ για το τι συμφωνήθηκε και τι όχι, εάν θα υπάρξει ή όχι έγγραφο. Σήμερα η Διάσκεψη διανύει την τρίτη ημέρα της και αυτό που ξεχωρίζει είναι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Στο παζλ ενός τελικού αποτελέσματος υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν. Μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη φάση, σε αυτή τη Διάσκεψη; Αυτό θα φανεί σήμερα αλλά και στη συνέχεια. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστούν οι συζητήσεις και μετά την εν εξελίξει Διάσκεψη; Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κριθούν και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα.
ΕΠΕΙΔΗ η τουρκική πλευρά επιχειρεί διά της κατάθεσης κάποιων ιδεών να δημιουργήσει κλίμα και εντυπώσεις, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι προφανές πως όποια εντύπωση και να δημιουργηθεί, το ζητούμενο είναι ένα: Η Τουρκία έχει διάθεση να αποδεχθεί την κατάργηση των Εγγυήσεων και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της; Εάν δεν είναι διατεθειμένη η Άγκυρα να συζητήσει σε αυτή τη βάση, τότε θεωρούμε πως δεν υπάρχουν προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας. Θεωρούμε πως οποιαδήποτε συζήτηση που θα αφήνει ανοικτό παράθυρο για την παρουσία της Τουρκίας στο νησί και μετά την επίτευξη συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είναι προφανές ότι εάν εισέλθουμε έστω και στη συζήτηση του θέματος αυτού με τουρκικούς όρους δεν θα έχουμε κατάληξη. Είναι αυτό που θέλουμε; Είναι αυτό που επιδιώκουμε; Όχι ασφαλώς.
ΕΙΝΑΙ, θεωρούμε, ευκαιρία τώρα που θα είναι στη Διάσκεψη και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, να θέσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Θα επαναλάβουμε το απλό: Η Κύπρος είτε θα απελευθερωθεί είτε θα είναι εξαρτώμενη εσαεί από την Τουρκία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.