30/6/17

Μια σημαντική προειδοποίηση: Τα προβλήματα για την Τουρκία στη Μέση Ανατολή αυξάνονται και μεγαλώνουν

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Sedat Suna)
Άρθρο του Ταχά Άκγιολ (Taha Akyol) στη «Hürriyet».
Φαίνεται ότι τα προβλήματα της Συρίας και του Ιράκ, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα μεγαλώσουν. Κι αυτό γιατί πέραν του ότι εμπλέκονται στο όλο θέμα οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί επειδή από τη μια ο Μπαρζανί δήλωσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ενώ από την άλλη ξέσπασε η κρίση Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας.

Για την Τουρκία το θέμα είναι καθαρά θέμα τρομοκρατίας. Πρόκειται για το ΙΚ και για το PKK/PYD, που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. 
Τα δε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με το Ιράκ και τη Συρία, είναι συναφή προβλήματα τρομοκρατίας.
Ο δρόμος του PKK προς τη Μεσόγειο
Ο χάρτης που ακολουθεί, δείχνει την πιο στρατηγική περιοχή της Βόρειας Συρίας.
Με πράσινο είναι η περιοχή ασφαλείας που δημιούργησε η Τουρκία με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία κατόρθωσε να σταματήσει την ένωση του καντονιού Αφρίν με την Ιεράπολη/Μένπετζ, που φαίνονται στο χάρτη με κίτρινο χρώμα. Έτσι η Τουρκία έφραξε το δρόμο προς τη Μεσόγειο.
Όμως οι ΗΠΑ και η Ρωσία στηρίζουν το PYD. Η Ρωσία αρνείται να συμπεριλάβει το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PYD με τη σειρά του, παίρνοντας δύναμη και θάρρος από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον εξοπλισμό του με βαριά όπλα, παρακάμπτοντας την Αλ Μπαμπ, άνοιξε διάδρομο από το Νότο και ένωσε την Ιεράπολη/Μένπετζ με το Αφρίν (με διακεκομμένη κίτρινη γραμμή). Ο δε Άσαντ, επειδή είναι αντίθετος προς την Τουρκία, δίνει τη δυνατότητα στο PYD να χρησιμοποιεί ελεύθερα την περιοχή που είναι χρωματισμένη με ροζ χρώμα, και μάλιστα με ευχαρίστηση.
Αυτή η φωτογραφία αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί και έμεινε μόνη στη Συρία.
Στρατιωτική ισχύς
Σε περίπτωση που η Τουρκία συμμετείχε στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, που ξεκίνησε τις 2 Ιουνίου, από πλευράς των ΗΠΑ, αυτή η ασφαλής περιοχή θα επεκτεινόταν από την Αλ Μπαμπ μέχρι τη Ράκα.
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

3 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.