18/6/17

Λεπτομέρειες της απόφασης του Eurogroup


Τα σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι παρά η συγκέντρωση σε ενιαίο ευχολόγιο διαφόρων προτάσεων που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν. Κορωνίδα η περιώνυμη αναπτυξιακή τράπεζα. Έχει απορριφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν από τους θεσμούς. Αναφέρεται στην απόφαση χωρίς καμιά δέσμευση για λεφτά, σχέδιο, διοίκηση. Αναφορά σε συνεννοήσεις με την Κομισιόν, μόνο. Ας είναι. Κλαψούριζε ο Τσακαλώτος πως έμεινε χωρίς αφήγημα στο προηγούμενο (αποτυχημένο) Eurogroup - τον αφήνουν να έχει αφήγημα! Τα ενδιαφέροντα είναι αλλού, στα υποτιθέμενα του χρέους. Ας τα δούμε. (Θα αναδείξω λεπτομέρειες, τα γενικά με τα πλεονάσματα έχουν ήδη αναφερθεί κατά κόρον).
1. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε που δεν είχε ξαναπάρει. Το πέναλτυ των τόκων του δανείου επαναγοράς ομολόγων του 2012 είχε αποφασισθεί 5/12/2016 - για το 2017 μόνο. Η απόφαση το επεκτείνει και εξομοιώνει το δάνειο με τα άλλα. Οι επιστροφές κερδών ομολόγων SMP/ANFA ήταν επιτυχία Σαμαροβενιζέλων το Νοέμβριο 2012. Απωλέσθηκαν με την αγωνιστική
διαπραγμάτευση του 2015. Επιστρέφουμε, λοιπόν, εκεί που ήμασταν, έχοντας χάσει τα χρήματα δύο ετών (2015-16) και κάπου €1.8 δισ "δεδουλευμένων" του 2014. Γκραν σουξέ.
2. Με την επιστροφή των κερδών ομολόγων, ο ESM μένει χωρίς ταμείο για να χρηματοδοτήσει ανταλλαγές χρέους. Στην απόφαση προβλέπεται ρητώς (για μια ακόμη φορά) πως αυτό το κόστος δεν θα περάσει σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ρητώς επίσης αναφέρεται πως ο ESM μπορεί να χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα του μνημονίου Τσίπρα μέχρις εξαντλήσεως του εγκεκριμένου ποσού. Δηλαδή, όποιος διακανονισμός για το χρέος γίνει, θα πληρωθεί από τον ESM και ο λογαριασμός θα έλθει ως νέο χρέος στην Ελλάδα.
3. Οι προβλέψεις της απόφασης είναι μερικά βήματα πίσω από την απόφαση της 5/12/2016. Τον Δεκέμβριο προβλεπόταν (ως ενδεχόμενο πάντα) η "αγορά" των δανείων EFSF από τον ESM ώστε να πέσουν τα επιτόκια. Τώρα, ούτε λέξη. Οι παλιοί όροι δανεισμού από EFSF παραμένουν, τη χρηματοδότηση μετακυλίσεων αυτών των (ακριβών σχετικά με τον ESM) δανείων θα αναλάβουμε ως χρέος. Επίσης, προβλεπόταν η ανταλλαγή δανείων κυμαινομένου επιτοκίου με άλλα σταθερού επιτοκίου. Τέρμα κι αυτό, ως προοπτική. Αντ' αυτού, αναφορά σε μηχανισμό (στα μακροπρόθεσμα μέτρα) που θα βάζει οροφή στο επιτόκιο που θα καταβάλλει αμέσως η Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο θα... γίνεται χρέος. Κατά τα γνωστά.
4. Τα πραγματικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του χρέους ήταν και παραμένουν δύο: (α) οι πληρωμές των συσσωρευμένων τόκων από την περίοδο χάριτος (προβλέπεται η πληρωμή τους 2022-2026) και ανεβάζουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους στο 6.5% του ΑΕΠ (Στουρνάρας στους Δελφούς) και (β) νέα περίοδος χάριτος. Ούτε λέξη γι' αυτά - ούτε καν ως ευχή. Στις επόμενες διαπργματεύσεις, πάλι με την πλάτη στον τοίχο εκ των προτέρων προσέρχεται η Ελλάδα.
5. Η δόση εμφανίζεται αυξημένη κατά €1.6 δισ. Οι συνολικές υποχρεώσεις του Ιουλίου περιλαμβάνουν και τόκους, τους οποίους καλείται να καλύψει εξ ιδίων η ελληνική κυβέρνηση. Το υπερβάλλον ποσόν των €1.6 δισ θα χρησιμοποιηθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και για να αρχίσει να δημιουργείται ένα πορτοφόλι ρευστού για να παρέχει ασφάλεια στους μελλοντικούς επενδυτές. Είναι να τρελαίνεσαι! Μετά από υπερπλεόνασμα €6 δισ το 2016, η κυβέρνηση αύξησε το πρώτο τρίμηνο 2017 τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (repos, ληξιπρόθεσμα) κατά €3 δισ! Αγωνίζτηκε όμως για να δανεισθεί και να τις μειώσει κατά €0.8 δισ! Φαύλος κύκλος!
6. Ούτε λέξη για την περιώνυμη ποσοτική χαλάρωση.

Να σας πω και για την έννοια "μπλουμποιός". Μπλουμποιός είναι αυτός που κάθεται στην προκυμαία και περνάει το χρόνο του πετώντας πετραδάκια στη θάλασσα που κάνουν "μπλουμ". Καλή ώρα όπως ο Τσίπρας.

1 σχόλιο:

 1. Ευριπίδης Μπίλλης
  ΘΑ «ΣΩΘΟΥΜΕ» ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ:

  1. Με το κιούι τους.Το λένε έτσι για να εντυπωσιάζουν τον κόσμο χωρίς να καταλαβαίνει τίποτε. . Δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση (ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ QE, quantitative easing, http://onlinepapadopoulos.blogspot.gr/2017/06/qe-quantitative-easing.html)
  που θα ρίξει, αν προλάβουμε και αν ευαρεστηθεί να εγκρίνει ο Ντράγκι (που σήμερα έδειξε ότι δεν θα το εγκρίνει) 2 έως 3 δις ευρώ στην αγορά με αγορά Ελληνικών ομολόγων).
  Προσοχή, το χρήμα θα πάει στις επιχειρήσεις για και όχι στην ανύπαρκτη λόγω έλλειψης ρευστότητας κατανάλωση. Και η έλλειψη ρευστότητας αποκλείει την ευδοκίμηση κάθε νέας επιχείρησης που στηρίζεται σ’ αυτή.

  2. Θα σωθούμε λένε με το να βγούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε για τις δόσεις του τερατώδους χρέους με υψηλότερο επιτόκιο.

  3. Αφού ψηφίσανε μνημονιακά μέτρα μέχρι ως λένε το 2060 και για 99 χρόνια ξεπουλήματα, λένε ότι θα βγούμε από το μνημόνιο.

  4. Θα μας σώσει λένε, εκτός από το κκιούι του Τσακαλώτου (όπως πολύ χαριτωμένα το λέει) και η νέα Επενδυτική Τράπεζα;, Για επενδύσεις που μόνον ένας τρελός θα κάνει σε μία αγορά με «μηδενική» ρευστότητα.
  4.Θα σωθούμε λένε με την ρήτρα ανάπτυξης που αφού η ανάπτυξη θα είναι μηδενική, έχουμε πάλιν το «μηδέν εις το πηλίκιο». Τώρα όχι του εφιάλτη ΓΑΠ, αλλά όλων των μνημονιακών «πατριωτών» όχι κατά Αδώνιδα (αφού όλοι είναι ίδιοι ) γερμανοτσολιάδων, που συνεχίζουν να έχουν υπόδουλη την Ελλάδα και να την «αναδιαρθρώνουν» περεταίρω ξεπουλώντας την. Ως είπε αυτός, ο και εις την όψην «έξυπνος»,. Ρέγκτλικ
  Ευριπίδης Μπίλλης

  Υ.Γ. Η κατάσταση θυμίζει ένα φυλακισμένο που από την απομόνωση του επέτρεψαν να περιπατεί στην αυλή της φυλακής.
  Σκέτο φρενοκομείο εν Ελλάδι. Οι άλλοι ξέρουν τι κάνουν.  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.