24/6/17

Kυπριακό: Kλειδί οι εγγυήσεις

Η διαπραγμάτευση του μείζονος θέματος των εγγυήσεων θα καθορίσει και την προοπτική της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δυτικοί κύκλοι που παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Αφήνουν όμως την ίδια ώρα ένα μικρό παράθυρο ελπίδας, καθώς πιστεύουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία.
Φαίνεται πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και πολλές κινήσεις στη σκακιέρα της Διάσκεψης για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Το έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Άιντε έχει ρίξει κάποιες ιδέες, όπως παραδέχθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες φαίνεται πως μόνο υποβοηθητικές δεν ήταν στην όλη προσπάθεια. Από τις αντιδράσεις πρωτίστως της Λευκωσίας και εν συνεχεία της Αθήνας, είναι εμφανές ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια για να υπερπηδηθούν στο θέμα των εγγυήσεων και των επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς.
Μιας τουρκικής πλευράς η οποία δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα από το περιεχόμενο του εγγράφου, δείγμα του ότι βρήκε αρκετά στοιχεία που την ικανοποιούν, ιδιαίτερα στο μείζον θέμα των εγγυήσεων. Βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν και παραμένει: α) να διατηρήσει ρόλο εγγυήτριας, β) διασφαλίσει κάποιες μορφής επεμβατικά/παρεμβατικά δικαιώματα, γ) να παραμείνει μια στρατιωτική δύναμη στην Κύπρο και μετά τη λύση του προβλήματος.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα τρία αυτά αιτήματα επιχειρείται να ικανοποιηθούν μέσα από τη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα με τη συμβολή του Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις και τα σχόλια της ελληνοκυπριακής πλευράς επικεντρώνονται πρωτίστως στο θέμα των εγγυήσεων όπως αυτό συνδέεται και με τη Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης αλλά και με τη διατήρηση στρατευμάτων.
Το παράδοξο είναι πως την ώρα που το Προεδρικό στέλνει σχόλια αντιδρώντας σε πρόνοιες που επιτρέπουν παραμονή έστω και ενός αγήματος μετά τη λύση του Κυπριακού, ο ΔΗΣΥ δεν δείχνει να ενοχλείται με τη σχετική πρόνοια, εάν λάβουμε υπόψη τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει από πλευράς του κόμματος το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, για το θέμα των εγγυήσεων η βρετανική πλευρά, η οποία θεωρείται ενδιαφερόμενο μέρος, κινείται στη λογική του ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει. Για τη Βρετανία, όπως όλοι γνωρίζουν, κόκκινη γραμμή είναι οι Βάσεις, για τις οποίες δεν τίθεται θέμα να χαθεί η κυριαρχία τους.
Ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν χθες στην Άγκυρα όπου παρακάθισε σε συσκέψεις με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σκοπός των συσκέψεων ήταν να καθοριστούν οι απαντήσεις της τουρκικής πλευράς επί του εγγράφου Άιντε. Οι τελευταίες οδηγίες προς τον Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να δοθούν σήμερα κατά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, πριν πάει στην Άγκυρα φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως εάν οι Ελληνοκύπριοι προσέλθουν στις συνομιλίες με τη λογική «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός», τότε θα είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση και κάλεσε Λευκωσία και Αθήνα να εγκαταλείψουν αυτή τη λογική.
Ο Γκουτέρες και τα δύο τραπέζια 
Στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται να μεταβεί ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, για τις εργασίες της διάσκεψης για την Κύπρο. Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, παραμένει άγνωστο το διάστημα που ο κ. Γκουτέρες θα παραμείνει στις συνομιλίες και ποιος θα είναι ο βαθμός συμμετοχής του. Πάντως, η ίδια πηγή προσδιόρισε τη διάρκεια αυτού του γύρου «κοντά στις 10 μέρες». Σε σχέση με το πρόγραμμα της έναρξης, στις 28 Ιουνίου, σχεδιάζεται το πρωί να ξεκινήσουν οι εργασίες της διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα υπόλοιπα κεφάλαια.
Αναφορικά με τις συμμετοχές, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Βρετανία από υφυπουργό. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει στην έναρξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και στις 30 Ιουνίου θα έλθει η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλησαν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε οι παρατηρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας πάνω στο κείμενο του κοινού εγγράφου που δόθηκε στα μέλη της διάσκεψης.
  Αντρέας Πιμπίσιης  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.