26/6/17

Η συγκέντρωση δυνάμεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία απειλεί τις επιχειρήσεις στη Raqqa

Του Shawn Snow
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν

Κούρδοι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η Τουρκία αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ετοιμαζόμενη για επίθεση στην περιοχή του Afrin που ελέγχουν οι Κούρδοι, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στη συνεχιζόμενη επιχείρηση, που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ, για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας του ISIS, της Raqqa.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη Βαγδάτη αναφέρουν ότι γνωρίζουν τις κινήσεις των στρατευμάτων των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά δεν θα ασχοληθούν περαιτέρω με την πρόθεση ή με το σκοπό τους. "Έχουμε δει κάποια κίνηση", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ryan Dillion, εκπρόσωπος της επιχείρησης Inherent Resolve.
Η Τουρκία έχει από καιρό υποστηρίξει, ότι οι Κούρδοι συνεργάτες των αμερικανών, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας Πολιτών ή YPG, είναι τρομοκρατική οργάνωση με βαθείς δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ή PKK, μια διεθνώς αναγνωρισμένη τρομοκρατική ομάδα, που πραγματοποιεί επιθέσεις στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχουν αποδυναμωθεί από την ανακοίνωση του προέδρου Τράμπ στις αρχές Μαΐου, ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τους Κούρδους μαχητές και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) - έναν συνασπισμό Αράβων και Κούρδων αγωνιστών.
Τον Απρίλιο, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις κουρδικές θέσεις στη βόρεια Συρία και το Σιντζάρ του Ιράκ, σκοτώνοντας πολλούς μαχητές των ιρακινών Peshmerga και του YPG. Οι Κούρδοι μαχητές, που ζητούσαν προστασία από τους συμμάχους τους στις ΗΠΑ, απείλησαν να αποσυρθούν από τα σχέδια απελευθέρωσης της Raqqa από το ISIS.
Για να διατηρήσουν την εύθραυστη ειρήνη στη βόρεια Συρία, οι αμερικανικοί Army Rangers σε οχήματα Stryker, διεξάγουν περιπολίες αποτροπής κατά μήκος της ανήσυχης συνοριακής περιοχής, αναφέροντας παραβιάσεις συνόρων και διασυνοριακές διαμάχες μεταξύ των αμερικανών συμμάχων Κούρδων και της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι αψιμαχίες μεταξύ του YPG και της Τουρκίας και των πληρεξούσιων δυνάμεων της, του ελεύθερου συριακού στρατού (FSA) συνεχίζονται αμείωτες. Στις 11 Ιουνίου, οι δυνάμεις του FSA, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, χτύπησαν κουρδικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Manbij, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν σε αποστολή αποτροπής, για να κρατήσουν τις πολυάριθμες αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, επικεντρωμένες στο ISIS. Οι βολές όλμων έγιναν κοντά σε αμερικανικές θέσεις, σύμφωνα με τους Κούρδους ακτιβιστές της περιοχής.
Οι αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν τις αναφορές έμμεσων πυρών στη Manbij στο Military Times. "Γνωρίζουμε τις αναφορές έμμεσων πυρών στην περιοχή", δήλωσε ένας αξιωματούχος της Central Command των ΗΠΑ.
Ο Shervan Derwish, ο διοικητής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij, περιέγραψε τις επιθέσεις από την τουρκική proxy δύναμη, ως μια απόπειρα καθυστέρησης των επιχειρήσεων στη Raqqa.
Αυτές οι αψιμαχίες στην περιοχή είναι συχνές, σύμφωνα με τον Aaron Stein, ερευνητή στο Συμβούλιο του Ατλαντικού. "Η Άγκυρα έχει τη συνήθεια να βομβαρδίζει την άμμο στη βόρεια Συρία, για να ωθήσει τους συμμάχους της ενάντια στις SDF ".
Οι αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επιβεβαίωσαν τις αναφορές για μάχες μεταξύ των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ και των τουρκικών πληρεξουσίων δυνάμεων στο Military Times. "Ο Συνασπισμός γνωρίζει τις τρέχουσες διαμάχες μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και των SDF στη Βόρεια Συρία", δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού στο Military Times.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι οι τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις σχετίζονται με μια επικείμενη επίθεση στο Αφρίν. Μερικές φορές οι άνθρωποι που παρακολουθούν τη σύγκρουση "μπερδεύουν τις κανονικές περιστροφές στρατιωτικών δυνάμεων με ενισχύσεις, τροφοδοτώντας έναν ατέρμονο κύκλο φημολογίας για επέκταση της σύγκρουσης", δήλωσε ο Stein.
"Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πιο σοβαρή, όσον αφορά την προσπάθεια να συναφθεί μια ευρύτερη προσπάθεια με τη Ρωσία, μέσω της διαδικασίας της Αστάνα, για να εισαχθεί μια ειρηνευτική δύναμη στο Idlib", πρόσθεσε ο Στάιν. Μια επιχείρηση εναντίον του Tel Rifaat, υποστηριζόμενη απο την Τουρκία, επαρχία βόρεια του Χαλέπίου, που έχει καταλάβει το YPG από τον περασμένο Φεβρουάριο, μοιάζει το πιθανότερο σενάριο.
Ωστόσο, οι Κούρδοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι επίκειται μια επίθεση εναντίον του Afrin, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα σχέδια των ΗΠΑ να απελευθερώσουν την Raqqa και τον αγώνα τους εναντίον του ISIS. Ξεκινώντας μόλις πριν από λίγες ημέρες από Κούρδους ακτιβιστές, η εκστρατεία στο Twitter #SaveAfrin έχει "ανέβει" πολύ, ρίχνοντας φως, σε αυτό που οι Κούρδοι πιστεύουν ότι είναι μια τρομερή κατάσταση.
Οι Κούρδοι μαχητές, ενισχυμένοι από την αμερικανική αεροπορική ισχύ, εισήλθαν στην τρίτη εβδομάδα απελευθερώσης της πρωτεύουσας του ISIS. Εντούτοις, η προέλαση στην πόλη έχει τελματώσει, καθώς οι Κούρδοι μαχητές έχουν συναντήσει έντονη αντίσταση και πυκνότερο αστικό έδαφος. Όμως, οι SDF συνεχίζουν να καταλαμβάνουν "μία γειτονιά τη φορά", δήλωσε ο Dillon. Μια επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να δώσει ένα ισχυρό κτύπημα στην επιχείρηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.