18/6/17

Στο παρά πέντε οι δυο άδειες για τη γεώτρηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ

Οριακά για τις εργασίες της TOTAL, αλλά χωρίς επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα για τη γεώτρηση των TOTAL-ENI, εκδόθηκαν χθες δύο από τις σημαντικότερες για τη γεώτρηση άδειες. Πρόκειται για την Πολεοδομική άδεια και την άδεια Οικοδομής των υποδομών εντός του λιμανιού Λεμεσού που αφορούν κυρίως στη μονάδα παραγωγής λάσπης.
Η TOTAL το τελευταίο δεκαήμερο, είχε ανησυχήσει ότι θα καθυστερήσουν και πέραν των τελικών ορίων της για την ομαλή προετοιμασία της γεώτρησης, που για τις συγκεκριμένες άδειες ήταν στις 15 Ιουνίου, ωστόσο, νωρίς χθες το πρωί, ενημερώθηκαν ότι οι άδειες είχαν εκδοθεί.

Η χθεσινή έκδοση των δύο αδειών, αλλά και το γεγονός ότι είναι θέμα 24ώρων και η έκδοση των υπόλοιπων αδειών που απαιτούνται, επιτρέπει στην TOTAL να δώσει οδηγίες στο γεωτρύπανο να ξεκινήσει στον προγραμματισμένο χρόνο, για να είναι στην ώρα του στο σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Να σημειώσουμε ότι το West Capela, βρίσκεται στο αγκυροβόλιο της Σάντα Κρους της Τενερίφης. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού καθυστέρηση της γεώτρησης, θα έχει σημαντικό κόστος –της τάξης των €300.000 με €500.000 ημερησίως. Επίσης, η όποια καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα για τεχνικούς ή άλλους αντικειμενικούς λόγους, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει εντυπώσεις με πολιτικό αντίκτυπο λόγω των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το γεωτρύπανο West Capella αναμένεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ»– να φτάσει στο σημείο γεώτρησης του στόχου «Ονησίφορος Δυτικό 1» το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου και αφού σταθεροποιηθεί θα ξεκινήσει να κατεβάζει το τρυπάνι στα 1.698 μέτρα που απαιτούνται για να ακουμπήσει στον βυθό της θάλασσας.

Αυτό προβλέπεται να γίνει το βράδυ της 13ης Ιουλίου, συμβολικά, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ονησίφορου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει τη γεώτρηση με το στόχο να βρίσκεται σε βάθος 4.250 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Πέτρος Θεοχαρίδης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.