13/7/17

Οι προσδοκίες από το Οικόπεδο 11, το Ισραήλ και η τουρκική πλατφόρμα

Η Κυβέρνηση παραμένει προσγειωμένη και στοχοπροσηλωμένη στον στόχο να διενεργηθεί η γεώτρηση με ασφάλεια στο κοίτασμα "Ονησίφορος" στο τεμάχιο 11 και διατηρεί χαμηλούς τόνους, είπε την Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το τρυπάνι έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ότι τις επόμενες δύο τρεις ημέρες θα αρχίσει να κατεβαίνει. Είπε ακόμα πως οι τουρκικές απειλές αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών με νομικά κυρίως όπλα.
Δεν αναμένουμε κάποια μεγάλη ανακάλυψη στο τεμάχιο 11 είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι από τη γεώτρηση αναμένεται να εξαχθούν τεράστιας σημασίας πληροφορίες, όπως το αν επαναλαμβάνεται το μοντέλο του  Ζορ.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως οι εκτιμήσεις είναι ότι το Ονησίφορος είναι του μεγέθους του Αφροδίτη και δεν αναμένεται να  αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι το Υπουργείο παρακολουθεί με προσωπικό στο γεωτρύπανο και με ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο 6, ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι μελετώνται  όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε τεμάχια στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:

-Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

- Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, συνέχισε.

-Θεωρεί επίσης ότι  τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και  μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι το οποίο όπως είπε,  είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

«Προσπαθεί να αγοράσει πλατφόρμα επειδή γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει  να ενοικιάσει», είπε επισημαίνοντας ότι το ενοίκιο για την πλατφόρμα είναι 220.000 ευρώ την ημέρα συν το κόστος για το προσωπικό της, που είναι ολόκληρο εργοστάσιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανέφερε επίσης ότι το Μπαρπαρός, το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρείας, η οποία ένα χρόνο αργότερα, ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.

Πρόσθεσε ότι απέστειλε ο ίδιος επιστολή στον ομόλογο του της Αιγύπτου, αρνούμενος να δώσει άδεια, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο.

Δημιουργούμε τις συνθήκες που χρειάζονται, συνέχισε και πρόσθεσε ότι ελικόπτερο πετά από τη Λάρνακα στην πλατφόρμα κάθε ημέρα και σημείωσε ότι έχουμε αποδείξει ότι δεν ζούμε σε ψευδαισθήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά τρόπους αντίδρασης που είναι κατά κύριο λόγο νομικοί, είπε.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο έχει σταθεροποιηθεί και προχωρούν με τους διάφορες ελέγχους και προμήθειες σε μηχανήματα και αναμένεται τις επόμενες μια – δύο, τρεις μέρες να κατεβαίνει και το τρυπάνι που θα φθάσει σε βάθος 4250 με 4.500 μέτρων.

Επανέλαβε ότι κρίνεται πολύ σημαντική γεώτρηση, καθώς είναι  η πρώτη του δευτέρου κύκλου, διευκρινίζοντας ότι ο πρώτος κύκλος δεν έχει κλείσει και έχει ακόμα προοπτικές.

Συνεχίζοντας είπε πως η παρούσα γεώτρηση έχει επίκεντρο το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης που προέκυψε μετά την ανακάλυψη του Ζορ το 2015.

Τόνισε ότι ο τρίτος γύρος αδειοδότησης εντάσσεται στο δεύτερο κύκλο γεωτρήσεων και προσδοκούμε στα θετικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση  των υπολοίπων δομών που εντοπίστηκαν εντός της ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως έχουμε δείξει ότι με χαμηλούς τόνους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι απειλές και η απάντηση είναι η δουλειά που γίνεται στο κοίτασμα και η έναρξη των γεωτρήσεων.

«Όπως ομαλά άρχισε η γεώτρηση, στόχος είναι να την ολοκληρώσουμε ομαλά, με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές διεκδικήσεις είπε πως αυτές δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Πρόσθεσε πως ανέκαθεν η Τουρκία θεωρούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, αλλά η ίδια η Τουρκία, και δεν αφορούν τη γεώτρηση που άρχισε χθες.

Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες συμφωνίας της Τουρκίας με το Ισραήλ για αγωγό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας Τουρκίας – Ισραήλ ο αγωγός  θα διέλθει από την ΑΟΖ της Κύπρου και δεν θα χρειάζεται απλά η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η ενεργός συμμετοχή της.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες οι οποίες ρυθμίζουν τις αρμοδιότητες της κάθε χώρας και έφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου, πως ως απαίτηση της διεθνούς πρακτικής θα πρέπει να συναφθεί διακρατική συμφωνία, η οποία να ρυθμίζει τα θέματα έλευσης του υποθαλάσσιου αγωγού από την Κυριακή ΑΟΖ στην αιγυπτιακή και θα καθορίζει πού τελειώνει η αρμοδιότητα της μιας χώρας και αρχίζει της άλλης.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι τέτοια συμφωνία δεν είναι εφικτή μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της επί της υφαλοκρηπίδας για αυτό και το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό είναι και νομικό όπως ρυθμίζεται με το δίκαιο της θάλασσας και συγκεκριμένες πρόνοιες που διαλαμβάνουν ότι για την όδευση του αγωγού θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεση του το παράκτιο κράτος (Κύπρος). Πρόσθεσε πως χρειάζονται περαιτέρω περιβαλλοντικές άδειες.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν είναι τυχαία η παρουσία των δύο γαλλικών σκαφών στο λιμάνι της Λάρνακας είπε ότι έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά προετοιμαζόμενοι για τη γεώτρηση, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
«Η παρουσία των γαλλικών πλοίων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά συμβαίνει πολύ συχνά», είπε υπενθυμίζοντας ότι πριν αρκετούς μήνες είχαμε το αεροπλανοφόρο να σταθμεύει στη Λεμεσό.
 Πρόσθεσε πως προετοιμαστήκαμε επαρκώς και τόσο η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον όσο και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών πρόσφατα στο  Παρίσι και άλλες διπλωματικές επαφές εμπίπτουν στην προετοιμασία για τη γεώτρηση.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.