23/7/17

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974 4ο ΜΕΡΟΣ:Πως φθάσαμε στον Αττίλα.

Τον Ιούνιο του 1967 ξέσπασε ο Άραβαϊσραιληνός "πόλεμος των 7 ημερών" που δημιούργησε μια νέα κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πόλεμος δεν επηρέασε άμεσα την Κύπρο αλλά προφανώς για τους δυτικούς ο ρόλος του νησιού (επί του οποίου βρίσκονταν οι τεράστιες βρετανικές βάσεις και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις) παρουσιαζόταν αναβαθμισμένος. Η Κύπρος άρχισε μάλιστα να χαρακτηρίζεται ως "αβύθιστο αεροπλανοφόρο". Από την άλλη, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, ήλεγχαν τώρα την ελληνική χούντα και υπό τις διαταγές αυτής της χούντας βρισκόταν και η στη Κύπρο ελληνική μεραρχία όπως βρισκόταν και η ΕΛ.ΔΥ.Κ. και οι Έλληνες αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.
Τον Ελληνοτουρκικό διάλογο που είχε διακοπεί έσπευσαν να τον επαναρχίσουν οι συνταγματάρχες.
Οι δικτάτορες που είχαν ανάγκη να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό μια "μεγάλη επιτυχία", άρχισαν μιαν άνευ προηγουμένου εξευτελιστική όσο και δουλοπρεπή προσέγγιση της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης ήταν μια ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής της Κεσσάνης , στον Έβρο στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνάντηση, η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε από την τουρκική να αποδεχθεί την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μεταξύ δε άλλων, προβλήθηκε εκ μέρους των και το "επιχείρημα" ότι η Τουρκία διέθετε ήδη μεγάλες εκτάσεις εδαφών και. .. δεν της χρειάζονταν άλλες. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι συνταγματάρχες πρότειναν στους Τούρκους μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο, όπως προνοούσε και το σχέδιο Άτσεσον. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε αργότερα ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ήταν ελληνική και ότι ο ίδιος πήγε στον Έβρο "για να μάθει τι τον ήθελαν". Φυσικά οι ηγέτες της χούντας επέστρεψαν με άδεια χέρια στην Αθήνα ενώ ο Ντεμιρέλ είχε μια άλλη εμπειρία από τον Έβρο, πολύ χρήσιμη για την ανικανότητα των ανθρώπων που κυβερνούσαν τώρα την Ελλάδα. Έτσι, η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο την ελληνική αδυναμία όταν, λίγο αργότερα, ξέσπασε στην Κύπρο η κρίση της Κοφίνου.

Η Κοφίνου ήταν ένα αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό πάνω στη σημαντική οδική αρτηρία που ενώνει την Λευκωσία με τη Λεμεσό. Οι τουρκοκύπριοι της Κοφίνου, διοικούμενοι από αξιωματικό από την Τουρκία, συνεχώς από τις αρχές του 1964 παρενοχλούσαν όσους ταξίδευαν μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού και επανειλημμένα απέκοπταν τον δρόμο. Μέσα στο 1967 οι προκλήσεις ήσαν σχεδόν καθημερινές. Στις 14 Νοεμβρίου μονάδες της εθνικής φρουράς, με επί κεφαλής το στρατηγό Γρίβα, πήγαν στην περιοχή και σύντομα οι συγκρούσεις άρχισαν. Η Εθνική Φρουρά δε δυσκολεύθηκε πολύ να τρέψει τους τουρκοκυπρίους σε φυγή και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και με τους τουρκοκυπρίους του γειτονικού χωριού Άγιος Θεόδωρος. (Εικ 12&13)

Πολλές και ποικίλες ερμηνείες δόθηκαν ως προς το ποιοι και γιατί προκάλεσαν την κρίση. Μια ερμηνεία αναφέρει ότι ήταν τουρκική πρόκληση που απαντήθηκε, ύστερα από την εκτίμηση των ελληνικών αδυναμιών από την Άγκυρα, αφού έγινε η συνάντηση στον Έβρο. Μια δεύτερη ερμηνεία αναφέρει ότι την κρίση προκάλεσε η ελληνική χούντα για να πλήξει τον Μακάριο. Μια άλλη ερμηνεία λέγει ότι η κρίση προκλήθηκε από κύκλους του βασιλιά Κωνσταντίνου (με τον οποίο ο Γρίβας διατηρούσε μονίμως στενή επαφή), προκειμένου να διευκολυνθεί αυτός στη διενέργεια αντιπραξικοπήματος κατά των συνταγματαρχών, που προετοίμαζε στην Αθήνα. Μια άλλη, τέλος, ερμηνεία αναφέρει ότι επρόκειτο απλώς για επίδειξη δυνάμεως από τον Γρίβα οπότε, μετά την έναρξη των συγκρούσεων, η Άγκυρα βρήκε την αφορμή να δημιουργήσει την κρίση.

Η Τουρκία έστειλε ξανά τα πολεμικά της αεροσκάφη να πετούν για αρκετές ημέρες πάνω από την Κύπρο, ενώ έθεσε σε ετοιμότητα και τον αποβατικό της στόλο. Η Άγκυρα απειλούσε ξανά με πόλεμο και εξαπέλυε τελεσίγραφα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τη Λευκωσία. Σε διάγγελμά του, στις 24 Νοεμβρίου ο Μακάριος ανακοίνωσε ότι διερχόμεθα δραματικάς στιγμάς καί τά νέφη τού πολέμου απλούνται απειλητικώς υπεράνω τής Κύπρου..

Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. έστειλε αμέσως εκπρόσωπό του ως μεσολαβητή στην κρίση, τον Χοσέ Ρολς Μπέννετ, αλλά και ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έστειλε ένα δικό του μεσολαβητή τον Σάϋρους Βανς. Ο τελευταίος κινήθηκε δραστήρια στο τρίγωνο Αθηνών - Άγκυρας - Λευκωσίας, προσπαθώντας να επιτύχει την εκτόνωση με ένα συμβιβασμό. Οι επαφές του αυτές, που συνεχίστηκαν για μια εβδομάδα, πέτυχαν μια συμφωνία η οποία περιλάμβανε τους όρους των τουρκικών τελεσιγράφων. Τη συμφωνία αυτήν, που προφανώς εξυπηρετούσε τα μέγιστα την Τουρκία αλλά και κάθε άλλο παρά την Ελλάδα, ο Βανς κατόρθωσε να την " περάσει" στην Αθήνα όπου κανένας από τους ηγέτες της χούντας δεν ήταν σε θέση να αντισταθεί στον απεσταλμένο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι όροι της συμφωνίας ήσαν :

Πρώτον: Άμεση, μέσα σε 45 ημέρες, απομάκρυνση ολόκληρου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, δυνάμεως 8.000 ανδρών, που είχε σταλεί στην Κύπρο το 1964-1965.

Δεύτερον: Παραμονή στην Κύπρο της ΕΛ.ΔΥ.Κ και της ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ., δηλαδή των σταθμευουσών βάσει των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων.

Τρίτον:
Άμεση διάλυση των τουρκικών στρατιωτικών συγκεντρώσεων στα μικρασιατικά παράλια, έναντι της Κύπρου.

Τέταρτον:
Η Ελλάς και η Τουρκία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Πέμπτον: Αποστράτευση και αφοπλισμός των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Έκτον: Διεύρυνση του αστυνομικού ρόλου της δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

13 σχόλια:

  1. η απόσυρση της βαριάς εξοπλισμένης μεραρχίας είναι η ουσία του ζητήματος και υπάρχουν πρακτικά του στρατιωτικού συμβουλίου με τις αντιρρήσεις των άλλων στρατιωτικών για την απόσυρση της μεραρχίας όπως του Περίδη ο οποίος αργότερα ενεπλάκη στο αντιπραξικόπημα του τέως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελληνική μεραρχία είχε ως αποστολή την επιβολή του σχεδίου Ατσενσον δηλαδή της διχοτόμησης της Κύπρου.Δεν στάλθηκε για να στηρίξει ή να υποστηρίξει την άμυνα της Κύπρου. Ομως είναι κάτι παραπάνω απο βέβαιο ότι οι περισότεροι Ελληνες αξιωματικοί και στρατιώτες δεν θα δέχονταν επιθετική ενέργεια των Τούρκων στο Νησί.Το αποδυκνείει περίτρανα η στάση των καταδρομέων.Οι δυνάμεις των καταδρομών πρωτοστάτησαν στην πραξικοπηματική ενέργεια ανατροπής του Μακαρίου, πρωτοστάτησαν σε σχέδια δολοφονίας του, έγραψαν όμως περίλαμπρες σελίδες Ηρωισμού σε μάχες όπως στον Ιλαρίωνα κατά την εισβολή.(Πρέπει επίσης να αναφερθεί και η επική τους δράση στην μάχη της Μανσούρας κατά την διάρκεια των ενδοκοινοτινών ταραχών ή πιο εύστοχα τουρκοανταρσίας το 1963-1964)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 15 Ιουλιου 1974, και ενω ημουνα
    ψηλα στον Εβρο με ειδικοτητα κρυπτογραφου στο Πυροβολικο ,την ημερα που ριξανε τον Μακαριο εγω "επαναστατησα" και εφυγα απο το 2ο Γραφειο βριζοντας και προειδοποιωντας τους διοικητες μου απο 2ο Γραφειο εως Διοικητη Μοιρας Μεσου Πυροβολικου οτι οι Τουρκοι θα εισβαλουν στην Κυπρο μετα απο αυτο.Οτι ειμαστε αφρονες και απατριδες και αυτο οτι θα το πληρωσωμε και η απαντηση κατι για τον "τραγοπαππα που επρεπε να φυγει".Και να τους φωναζω οτι τουρκικα στρατευματα μαζευονται απεναντι απο Κυπρο τουλαχιστον να ετοιμαστουμε,να παμε στην διασπορα και να στησωμε τα κανονια.ΤΙΠΟΤΑ δεν κουνηθηκε!!!
    Την επομενη 16/7 με απομακρυναν, σαν επικινδυνο να μεταστρεψω τον Διοικητη μου, εντεχνα απο την Μοναδα, και φυσικα απο το 2ο γραφειο στελνοντας με στην θεσσαλονικη για να αγορασω καποια υλικα δηθεν μου χρησιμα για την Μοναδα.Και αυτο διοτι ακουγοντας πανω απο 10 σταθμους με ενα καταπληκτικο δεκτη ενημερωνα τον Αντισυνταγματαρχη Διοικητη για το τι ετοιμαζανε οι Τουρκοι στην Αλεξανδρεττα και αυτη η ενημερωση δεν αρεζε στον Δντη του 2ου Γραφειου τον τοτε Λοχαγο-ιπταμενο του πυροβολικου και μετεπειτα υποστρατηγο και εκπαιδευτη στην Ελλαδα των πρωτων Απατσι που ο ιδιος προτεινε για αγορα.Ας ειναι ολοι τους καλα αλλα ητανε τοτε ασχετοι,ανημερωτοι,φοβισμενοι,μπερδεμμενοι και διχασμενοι.Ευτυχως τοτε δεν μπηκε ο Τουρκος γιατι αλλοι τον σταματησαν και οχι τα χαλια μας.Υπηρχαν τοτε σε ολο τον Εβρο απο Διδυμοτειχο και πανω μονο 3 ταγματα πεζικου,οχι φυσικα μηχανοκινητου,και μια ενισχημενη επιλαρχια αρματων Μ48 κυριως ,ενω οι Τουρκοι μονο στο Καραγατς-Ανδιανουπολη ειχανε μια Στρατια πληρη με πανω απο 10 μεραρχιες πεζικου,αρματων κλπ.Εμεις δεν ειχαμε τιποτα εκτος απο τα προωθημενα στα χωραφια ντοπια ατομα ΤΕΑ-υποψηφια θυματα με Ενφιλτ 22 χιλ., μπαζουκας η ΠΑΟ σαν ποντικους μεσα στο χωμα,στρατιωτες λιγοστους που πολλοι κλεγανε γιατι ηξεραν τι αναμενονταν και σκεφτονταν τις μαννες τους.Εγω το πρωι της 20 Ιουλιου στην Θεσσαλονικη τρεχοντας 10 χιλιομετρα (δεν υπηρχε συγκοινωνια!!!) μεχρι τον σταθμο προλαβα το τραινο και εφτασα στις 2 το πρωι της 21 Ιουλιου στην σε διασπορα μοναδα μου
    οπου δεν βρηκα ουτε ενα σκοπο γιατι κατακοποι ολοι κοιμωνταν και τα κανονια ητανε αφυλακτα.Το ιδιο βραδυ ζητησα νουμερο 2-4 το πρωι και στην σκια της λευκας περιμενα με παθος να σκοτωσω καποιον ...τουρκο...σαμποτερ αφου ειχα λυσει τα πυρομαχικα μου και ειχα οπλισει...κοντρα στις διαταγες
    των ανεγκεφαλων δικων μας.Ναρκοπεδια δεν υπηρχαν ουτε για δειγμα και συμμετειχα και εγω 3 ξημερωματα στην Νεα Βυσσα 500 μετρα απο Ανδιανουπολη στην τοποθετηση τους.Αυτα ομως εγιναν αρχες Αυγουστου μεταξυ Αττιλα 1 και Αττιλα 2 και οχι στις η πριν τις 20 Ιουλιου 1974.Επισης αρματα ανεβηκαν τον Εβρο το βραδυ της 20 προς 21 Ιουλιου και τα εβλεπα να ανεβαινουν ολη την νυχτα που ταξιδευα με το τραινο για πανω.Απο 15/7 εως ξημερωμα 21 Ιουλιου 1974 απο Διδυμοτειχο και πανω υπηρχε μονο μια ενισχυμενη επιλαρχια αρματων στην Ορεστιαδα και με αυτην ο Ιωαννιδης θα αντιμετωπιζε το τουρκικο θηριο που ο ιδιος το ειχε προκαλεσει.Συμπερασμα= εγληματικες πραξεις αφρονων ψευτοεθνικιστων του κερατα εις βαρος της Πατριδας χωρις καμια προετοιμασια ,εστω, και γλυτωσε η υπολοιπη Ελλαδα γιατι καποιοι αλλοι δεν θελανε την επεκταση της Τουρκιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε μας ρε παληκαρα της φακης που έβρισες το Δκτη και τους Αξκους και σε στείλανε στη Θεσσαλονίκη γιατί ήσουν επικίνδυνος. Αυτά να τα λες στην κυρά σου στο γιόκα σου και στο καφενείο του χωριού σου που σε πιστεύουν. Γιατί εγώ θα σε είχα τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί αν δεν σε είχε φάει η μαρμάγκα στα υπόγεια της ΕΣΑ εκείνη την εποχη

      Διαγραφή
  4. "..Το ιδιο βραδυ ζητησα νουμερο 2-4 το πρωι και στην σκια της λευκας...>>

    Οχι στη σκια απο τον Ηλιο αλλα στην σκια απο το φως του Φεγγαριου που θυμαμαι ητανε "γεματο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κυπριακή Ακροδεξιά, η οποία φέρει την εγκληματική ευθύνη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου, που έδωσε στην Τουρκία το τυπικό νομικό έρεισμα για να πραγματοποιήσει την εισβολή της στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδίου των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Χένρι Κίσινγκερ, πρωτοστατεί εδώ και μέρες στις διαδηλώσεις κατά του Δ. Χριστόφια. Σήμερα, λοιπόν, θέλει να διοργανώσει διαδήλωση το βράδυ κατά του Κύπριου Προέδρου έξω από το προεδρικό μέγαρο την ώρα που θα γίνεται η εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής! Πρόκειται για πολιτικό ανοσιούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κυπριακή Ακροδεξιά, η οποία φέρει την εγκληματική ευθύνη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου, που έδωσε στην Τουρκία το τυπικό νομικό έρεισμα για να πραγματοποιήσει την εισβολή της στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδίου των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Χένρι Κίσινγκερ, πρωτοστατεί εδώ και μέρες στις διαδηλώσεις κατά του Δ. Χριστόφια. Σήμερα, λοιπόν, θέλει να διοργανώσει διαδήλωση το βράδυ κατά του Κύπριου Προέδρου έξω από το προεδρικό μέγαρο την ώρα που θα γίνεται η εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής! Πρόκειται για πολιτικό ανοσιούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_2119.html-Στο ίδιο έργο Θεατές; (Υποκινούν επεισόδια νεαροί ΑΚΕΛικοί)

    (σ.σ. το ΑΚΕΛ (στην επέτειο του πραξικοπήματος του 1974 συνηθίζει να αναφέρει στις διακηρύξεις του ) ότι επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει τον Μακάριο για τον κίνδυνο πραξικοπήματος. Με την Εθνική Φρουρά να ελέγχεται πλήρως από τη χούντα και την αστυνομία να έχει διαβρωθεί, το ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί την δημιουργία από το κράτος μιας πολιτοφυλακής προσφέροντας και χίλιους εθελοντές για να την στελεχώσουν. Η πολιτοφυλακή θα μπορούσε να αντιπαραταχθεί με επιτυχία όχι μόνο στην ΕΟΚΑ Β΄ αλλά και στην Εθνική Φρουρά αν εκδηλωνόταν το πραξικόπημα. Δυστυχώς η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν έγινε αποδεχτή. Τα τραγικά γεγονότα δικαίωσαν τη θέση του ΑΚΕΛ.) Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του δεν αναφέρει την λέξη Εφεδρικό,( το ειδικό αστυνομικό Σώμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για να αντιμετωπίσει και να διαλύσει την αντιμακαριακή, ένοπλη παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄ .Οι άνδρες του σώματος αυτού με την υπεράσπιση του Προεδρικού Μεγάρου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαφυγή του Αρχ. Μακαρίου,)

    Δεν το ήξερα ότι η Σημερινή είναι ακροδεξιά εφημερίδα.Δεν ήξερα ούτε και εγώ ότι ήμουν ακροδεξιός

    Παρεπιμπόντως αγαπητέ σχολιαστή ουκ ολίγες φορές με έχουν αποκαλέσει παλιοκουμμουνιστή.Ομως με όλο το θάρρος θα σου πώ άλλο Αριστερός και άλλο αριστερός λακές , όπως άλλο Δεξιός και άλλο δεξιός λακές.

    Το να καταδικάζει την τουρκική εισβολή το ΑΚΕΛ είναι σωστό το να μιλά όμως για Δ.Δ.Ο. είναι έγκλημα στην μνήμη αγωνιστών που πότισαν με αίμα τα αρχέγονα και άγια ελληνικά χώματα της Κύπρου

    Και μέσα στα θύματα εισβολής ήταν και μέλη του Ελληνικού Κατοχικού Στρατού κατα τον Πρόεδρο Χριστόφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριτα στειλε μου το μαιλ σου να σου ...στείλω γλυκό ..καρυδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. infognomonpolitics@gmail.com

    Μάνο αν κράτησες το αφιέρωμα του Φιλελευθέρου για την Τουρκική εισβολή στείλε το στην διεύθυνση του Ιστολογίου

    Να σαι καλά αδερφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά που παραθέτει ο sterg είναι σωστά. Άλωστε όλα τά σχέδια μάχης μέχρι τότε ήταν γιά τόν από βορά κίνδυνο σύμφωνα μέ τό ΝΑΤΟ, καί όχι γιά κάποια άμυνα από ανατολάς, δηλ, από τουρκία, δηλ. από σύμαχο χώρα μέλος τού ΝΑΤΟ!Μήν ξεχνάμε τόν ρόλο τού "μούσκου"[Μακάριου] που ένωση δέν ήθελε, καί ήταν αυτός που ζήτησε τήν επέμβαση των "εγγυητριών" δυνάμεων δηλ. Αγγλίας καί Τουρκίας γιά νά γλυτώση τό τομάρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχετικά με τις "Πολλές και ποικίλες ερμηνείες δόθηκαν ως προς το ποιοι και γιατί προκάλεσαν την κρίση." Η μόνη ερμηνεία που δεν αναφέρεται είναι αυτή που άκουσα εκείνες τις ημέρες (ζούσα στην Λευκωσία) από τους υπηρετούντες στην Εθνική Φρουρά Έλληνες αξιωματικούς: Όχημα της Κυπριακής Αστυνομίας έκανε προβοκατόρικη διέλευση μέσα από την Κοφινου, παρά τις αντιδράσεις της Εθνικής Φρουράς, οι τουρκοκύπριοι το κτύπησαν και η Εθνική Φρουρά ήταν αναγκασμένη να ανταποδώση το κτύπημα. Υπάρχουν έγγραφες μαρτυρίες για αυτό, ίσως απόρρητες ακόμα. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι: Γιατί η Κυπριακή Αστυνομία έκανε αυτή την ενέργεια; Σε τι αποσκοπούσε; Ποιον ωφέλησε η εξέλιξη (απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας); Θυμάμαι ότι εκείνο τον καιρό οι Έλληνες αξιωματικοί, και της Εθνικής Φρουράς και της Μεραρχίας και της ΕΛΔΥΚ "παρακαλούσαν" να κάνουν επιθετική ενέργεια οι Τούρκοι. Ήταν σίγουρο ότι θα τους ρίχναμε στην θάλασσα και θα ξεκαθάριζε διά παντός το Κυπριακό ζήτημα.
    Επίσης τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα και στην "αντιμακαριακή" πλευρά. Πολλοί εκ των αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) διαφωνούσαν με την τακτική του στρατηγού Γρίβα / ΑΣΔΑΚ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αμύνης Κύπρου). Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε ή κάποιοι/πολλοί δεν θέλουν να γνωρίζουμε απ' όλες τις πλευρές.
    Χρήστος Τσατσανίφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.