23/7/17

Αθηνα και Λευκωσία οδηγούν την Κυπριακή Δημοκρατία στην καταστροφή και την κάνουν ΚΑΝΟΝΙΚΗ αποικία - Η Κομισιόν δέχεται τις "4 Ελευθερίες"

Πλάτες στην Άγκυρα με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος για απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο από τους Τούρκους πολίτες έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κομισιόν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, αλλά την ίδια ώρα κατέστησε σαφή την αντίθεσή της σε επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις της Τουρκίας σε μια ομόσπονδη Κύπρο, η οποία θα είναι άλλωστε κράτος-μέλος της Ε.Ε. 
Όπως πληροφορούμαστε, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς εξήγησε αναλυτικά στη Διάσκεψη της Ελβετίας ότι το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες –αποκλειστικά και μόνον στη Κύπρο– θα μπορούσε να ικανοποιηθεί σε δύο επίπεδα:

1. Η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και παροχή αδειών εργασίας για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο θα μπορούσε να ρυθμιστεί με «διμερή συμφωνία» μεταξύ της Τουρκίας και της ομόσπονδης Κύπρου, υποστήριξε ο αξιωματούχος της Κομισιόν. Η εν λόγω συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Τίμερμανς, θα αφορά αποκλειστικά τους δύο συμβαλλόμενους και δεν θα δύναται να επεκταθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, η ομόσπονδη Κύπρος θα επωμιστεί αποκλειστικά το βάρος της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης Τούρκων πολιτών στο έδαφός της, μέσω παρέκκλισης από το κεκτημένο, χωρίς να επηρεάζεται κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε., γεγονός που καθιστά το ζήτημα διμερές και όχι ευρωπαϊκό. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», η Κομισιόν, καθ’ υπόδειξιν του Φόρεϊν Όφις, έχει ήδη εξετάσει ανάλογα προηγούμενα, όπως την περίπτωση της Πορτογαλίας (κράτος-μέλος της Ε.Ε. όπως η Κυπριακή Δημοκρατία) που παρείχε άδειες παραμονής και εργασίας σε πολίτες από τη Βραζιλία (τρίτη χώρα όπως η Τουρκία), με την έγκριση των Βρυξελλών, χωρίς να επηρεάζονται άλλα κράτη-μέλη της Κοινότητας.
2. Η ελεύθερη διακίνηση τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών στην ομόσπονδη Κύπρο θα γίνει στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει τέτοιες πρόνοιες και θα εκτείνεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Η Κομισιόν έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον των κρατών-μελών για έναρξη διαβουλεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύτηκε προς τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν στα τέλη του έτους, παρά το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν ανάψει ακόμη πράσινο φως.
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία θέτει ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας την εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης στη βασική της μορφή (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία), κάτι που αρνείται να υλοποιήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες παρακάμπτουν την προϋπόθεση που θέτει η Λευκωσία, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας θα υποκαταστήσει ατύπως τις ανενεργές ενταξιακές διαπραγματεύσεις της υποψήφιας χώρας, θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε. – Τουρκίας που υπολογίζεται στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα «συγκρατήσει» το καθεστώς Ερντογάν όσο το δυνατόν εγγύτερα στην Ευρώπη.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν αναμένει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συναινέσει στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα Ερντογάν για ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, ενώ στο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης Τούρκων πολιτών, καλεί τη Λευκωσία να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Άγκυρα, προκειμένου να συμπληρωθεί το «πακέτο» των τουρκικών αξιώσεων για τις τέσσερις ελευθερίες στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διατύπωσε τη διαφωνία της με την τουρκική θέση για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα στην ομόσπονδη Κύπρο. Ο Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς κατέστησε σαφές ότι οι θέσεις της Άγκυρας επί του προκειμένου δεν μπορούν να αποτελέσουν σημείο αφετηρίας για τη διαχείριση του γενικότερου θέματος της ασφάλειας στη νήσο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τίμερμανς, ο οποίος διαθέτει άριστες σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, δέχθηκε φραστική επίθεση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας υπέδειξε στον κ. Τίμερμανς ότι η Ε.Ε. είναι απλός παρατηρητής και τον κάλεσε να κλείσει το στόμα του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καν δικαίωμα να τοποθετείται. Κάτι πάντως που δεν ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ όταν ο κ. Τίμερμανς άνοιγε παράθυρο για ικανοποίηση της Άγκυρας στα ζητήματα τεσσάρων ελευθεριών...
Σημειώνεται ότι ο Φρανς Τίμερμανς θεωρείται το δεξί χέρι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είναι το πρόσωπο που αναφέρεται –κατόπιν επιθυμίας και της Άγκυρας– στον «μυστικό» οδικό χάρτη που έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τίμερμανς αναφέρεται στον οδικό χάρτη Γιούνκερ, ως ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που θα δρομολογήσει την υλοποίηση των νέων δώρων που απλόχερα προσφέρουν οι Βρυξέλλες στο καθεστώς Ερντογάν. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταλύσει κάθε ίχνος δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.
Απαράδεκτη η Βρετανία
Θετική στάση στο Κυπριακό επιχείρησε να τηρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο επικεφαλής της Βρετανίας στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, Τζόναθαν Άλεν (Jonathan Allen). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρέσβης, υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας στο Φόρεϊν Όφις, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Λονδίνο δεν ευνοεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα σε μια ομόσπονδη Κύπρο.
Ωστόσο, εντελώς φιλοτουρκική προσέγγιση τήρησε ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν (Alan Duncan), ο οποίος συμμετείχε στη τελική φάση και ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Ντάνκαν κάλεσε επανειλημμένα τη Λευκωσία να βάλει νερό στο κρασί της και να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις.
Δηλαδή πέραν των υποχωρήσεων που περιελάμβαναν οι προτάσεις Αναστασιάδη, ζητούσε από την ε/κ πλευρά να δεχθεί εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπως αξίωνε η Τουρκία, με πρόσχημα «να μη χαθεί η ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η προκλητικότατη στάση του Άλαν Ντάνκαν προκάλεσε το ξέσπασμα του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αντέδρασε εντονότατα στη προσπάθεια του Βρετανού αξιωματούχου να ασκήσει πιέσεις.
πως έχει δημοσιεύσει ο «Φ», ο κ. Ντάνκαν είναι ο πρώτος αξιωματούχος κράτους που έσπευσε στην Τουρκία μετά την περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος, στηρίζοντας το καθεστώς Ερντογάν, εν μέσω προγραφών και ενώ συντελείτο η κατάργηση του κράτους δικαίου και η κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μαζικές συλλήψεις και βιασμούς κρατουμένων από τα επίσημα όργανα του τουρκικού κράτους, όπως επίσημα κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
Παιγνίδια Άιντε – Μογκερίνι
Αποκλειστικός στόχος του Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο Κραν Μοντάνα ήταν να οδηγήσει την ε/κ πλευρά σε υποχωρήσεις, ενώ γνώριζε ότι η Άγκυρα δεν θα έκανε το παραμικρό βήμα συμβιβασμού, καθώς αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου) και τη διασφάλιση των νέων ευρω-δώρων που της έχει υποσχεθεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν αποφασίσει εάν και εφόσον θα προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, ο κ. Άιντε επεχείρησε να βάλει στο παιγνίδι τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών χωρών, προκειμένου να δημιουργήσει δυναμική για κλείσιμο του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά. Στην προσπάθεια ενεπλάκη η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία, όπως απεκάλυψε ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος, έστελνε sms στον Αλέξη Τσίπρα, προσδοκώντας να εξασφαλίσει τη μετάβασή του στο Κραν Μοντάνα.
Προφανής στόχος της κ. Μογκερίνι ήταν να συμβάλει στο κλείσιμο του Κυπριακού, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση εκ μέρους της Άγκυρας στα ζητήματα εγγυήσεων και εξασφάλισης επεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτός ήταν ο μοναδικός ρόλος της κ. Μογκερίνι στο Κραν Μοντάνα, αφού κατά τα λοιπά δεν άρθρωσε λόγο στο «τελικό δείπνο», λειτουργώντας όπως ακριβώς επιθυμεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα λόγου.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στα sms της κ. Μογκερίνι προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πήγε στο Κραν Μοντάνα, γιατί γνώριζε ότι η Άγκυρα δεν είχε επιδείξει καμιά διάθεση συμβιβασμού. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του είχε μεταφέρει την αδιάλλακτη προσέγγιση της Άγκυρας, αλλά και το παιγνίδι που επιχειρούσε να στήσει ο Άιντε για κλείσιμο του Κυπριακού.
Ερωτηματικό το Βερολίνο
Η Γερμανία προειδοποίησε την Τουρκία με μπλοκάρισμα της διαδικασίας αναβάθμισης της Τελωνειακής της Ένωσης, υπό το φως της σύλληψης του Γερμανού ακτιβιστή Peter Steudtner, από τις τουρκικές Αρχές. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ να λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, εν όσω πολίτες της Ε.Ε κρατούνται στη Τουρκία, στις φυλακές, χωρίς λόγο».
Η στάση που θα τηρήσει πάντως το Βερολίνο σε σχέση με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές στη Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου). Άλλωστε, οι γερμανικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για ευνόητους λόγους.
Σημειώνεται δε ότι κύκλοι στις Βρυξέλλες εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι, για την υλοποίηση των σχεδιασμών της Κομισιόν σε σχέση με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και εκτιμούν ότι η τεταμένη κατάσταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας «αναμένεται να εκτονωθεί μετά τις εκλογές».
Το ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου που αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο 25 Ιουλίου, με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, καθώς και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ομέρ Τσελίκ.
Η τουρκική πλευρά αναμένεται να θέσει εκ νέου θέμα ξεπαγώματος τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία, ενώ θα εγείρει και πάλι το ζήτημα της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες που υπερβαίνουν τα 75 εκατομμύρια, να δύνανται να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.  
  Παύλος Ξανθούλης   
Φιλελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.