28/7/17

Για 49 χρόνια υπό ρωσικό έλεγχο βάση στη Συρία

REUTERS
Νέα σύμβαση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί την αεροπορική βάση Χμεϊμίν στην επαρχία της Λαττάκειας της Συρίας επί 49 επιπλέον χρόνια, ενέκρινε την Τετάρτη το ρωσικό Κοινοβούλιο. Από τη Χμεϊμίν πετούν καθημερινά ρωσικά βομβαρδιστικά, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού της Συρίας.
ΜΟΣΧΑ. Νόμος του ρωσικού κράτους είναι από την Τετάρτη η συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για διατήρηση της χρήσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίν στη Λαττάκεια από τη ρωσική αεροπορία για χρονική περίοδο 49 ετών. Η αρχική συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, θέτει τους όρους χρήσης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίν της Συρίας. Η βάση έχει αξιοποιηθεί από τη ρωσική πολεμική αεροπορία για την πραγματοποίηση βομβαρδισμών με στόχο ανταρτικές δυνάμεις, που μάχονται τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο πρόεδρος Πούτιν ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία την Τετάρτη, μετά τη θετική ψήφο των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της επίσημης ιστοσελίδας της ρωσικής κυβέρνησης.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση Χμεϊμίν για χρονικό διάστημα 49 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης της συμφωνίας κάθε 25 χρόνια.

Η Χμεϊμίν βρέθηκε στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδιστικών επιχειρήσεων στη Συρία μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση του καθεστώτος Ασαντ, εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Στο μεταξύ, υπό τον έλεγχό τους έχουν θέσει το μεγαλύτερο μέρος της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ανταρτικές δυνάμεις της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.