27/7/17

Το ελληνικό 5ετές ήταν 1,5 δισ. και όχι 3 δισ με επιτόκιο 5,625% και όχι 4,625% - Οι ανάδοχοι φορτώθηκαν το βάρος

Αποκαλύπτεται ότι το 1,5 δισεκ. που κάλυψαν ουσιαστικά οι ανάδοχοι φορτώθηκαν και το ομόλογο καθώς η πλειοψηφία των αμερικανικών funds που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει τελικώς αποσύρθηκαν.
Το ελληνικό 5ετές ομόλογο ύψους 3 δισεκ. και επιτοκίου 4,625% τελικώς ήταν 1,5 δισεκ. και με επιτόκιο 5,625%. 
Γιατί; 
Ως γνωστό πριν ξεκινήσει η έκδοση ανακοινώθηκε πρόταση αγοράς του παλαιού ομολόγου 5ετούς διάρκειας και λήξης 2019.
Από την έκδοση αυτή ύψους 4 δισεκ. τελικώς αντάλλαξαν 1,5 δισεκ. και όλως τυχαίως μόνο οι 4 ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ.
Τα υπόλοιπα 2,5 δισεκ. δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή προφανώς γιατί θεωρούσαν ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο μετά το 2019 για την Ελλάδα. 
Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα για την έκδοση του νέου 5ετούς. 
Στην νέα 5ετή έκδοση τελικώς αντλήθηκαν 3 δισεκ. εκ των οποίων το 1,5 δισεκ. ήταν αντικατάσταση της παλαιάς με την νέα 5ετία. 
Δηλαδή το νέο χρήμα από την έκδοση των 3 δισεκ. ήταν 1,5 δισεκ. ευρώ μόνο. 
Όμως υπάρχει ένα ζήτημα και στο επιτόκιο.  
Στην ορολογία των traders υπάρχει η έννοια forward – forward δηλαδή το μετά του μετά… 
Το νέο επιτόκιο στο 5ετές είναι 4,625% και το επιτόκιο που το ελληνικό κράτος πρότεινε στους ομολογιούχους να το ανταλλάξουν ήταν 3,15%.
Άρα 4,625% - 3,15%= 1,475% Χ 2 που είναι τα χρόνια που απομένουν μέχρι να λήξη το ομόλογο 2019 = 2,95% δηλαδή 1% ετησίως για 3 χρόνια περίπου που είναι η διαφορά μεταξύ λήξης ομολόγου 2022 – με λήξη ομολόγου 2019
Το τελικό άθροισμα αυτών είναι 4,625% +1% θεωρητικό επιτόκιο λόγω της ανταλλαγής= 5,625%.
Για τη συνέχεια BankingNews

4 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Η ΕΝΝΟΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ
    (MUST READ)
    Το νόημα της εξόδου στις αγορές για δανεισμό με υψηλότερο επιτόκιο θα είχε νόημα μόνον αν μία χώρα θα απέφευγε την υποδούλωση, τις δεσμεύσεις , το ξεπούλημα των πάντων και την εξαθλίωση του λαού.
    Ο Ιταλός πατριώτης και ίσως μοναδικός απομείνας Ευρωπαίος πολιτικός, Μπερλουσκόνι, το 2011 αρνήθηκε να μπει στο μνημόνιο που του ετοίμαζε η μαδάμ "Christine Madeleine Odette Lagarde". Ο λόγος απλός. Προτίμησε να δανείζεται η Ιταλία με μεγάλο επιτόκιο (αν τολμούσαν ας μην την δάνειζαν) προκειμένου να αποφύγει η χώρα του την υποδούλωση και το ξεπούλημα της.
    Οι ημέτεροι που ήδη έδωσαν τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα, και που δέχτηκαν να ξεπουλιέται υποθηκευμένος ο πλούτος του Ελληνισμού, δημόσιος και ιδιωτικός για 99 χρόνια, που δέχτηκαν τα έσοδα της Ελλάδας να διαχειρίζονται απ ευθείας η κατοχή, που άπειρα άλλα όπως την ληστεία των τραπεζών κτλ, τι έχουν να αποφύγουν με την έξοδο στις αγορές;;
    Μηδέν εις το πηλίκιο ως θα έλεγε ο πρώτος διδάξας την, με την σαφή συμπαρίσταση όλων των κατοχικών, προδοσία του Ελληνισμού, εφιάλτης ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κίνηση για δανεισμό από ιδιώτες και θεμικούς επενδυτές (Έλληνες και ξένους) του ασήμαντου ποσού των 3 δίς είναι καθαρά πολιτική και εντάσσσεται σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό που περιλαμβάνει υποχρεωτικά την μείωση του τεράστιου Ελληνικού χρέους των 320 δις (αν ειναι σωστό το νούμερο γιατί χάσαμε και τον λογαριασμό). Ποσόν εξ΄ ίσου ασήμαντο στο διεθνές κρατικό χρέος που φτάνοντας αισίως τα 217.000 δίς Ευρώ, ταξιδεύει ήδη μακράν και της Σελήνης.

    Η μιζέρια των αριθμολάγνων βεβαίως μετράει τις ολίγες χιλιάδες ευρώ πάνω κάτω και βγάζει νικητή τον ...... Σαμαρά. Κάτι έπρεπε να πούν.

    Προσωπικά δεν μετράω ούτε τις περιχαρείς δηλώσεις των Γερμανών (λάκκο έχει η φάβα) ούτε τα αεράτα των αριθμολάγνων.

    Παραμένω στην χολή που εκβάζει ο "κεντρικός Τραπεζίτης" της Ευρωμαφίας Στουρνάρας, ότι κακώς έγινε η προσπάθεια, οπότε αφοβώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάτι καλό έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.