24/7/17

Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας - Με την Πενταμερή όχι μόνο νομιμοποιήσαμε την Εισβολή και Κατοχή, αλλά ξανακάναμε την Τουρκία "εγγυήτρια" δύναμη

Τρόπαιο Κατακτητών εισέτι κι «Εγγυητών»
Λάζαρος Μαύρος
Τ Ρ Ο Π Α Ι Ο  ΤΩΝ Τούρκων Κατακτητών αποτελεί η πραγματοποιηθείσα 12 Ιανουαρίου 2017, πρώτα στη Γενεύη και κατόπιν, 28 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα, Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, έστω κι αν η Τουρκία δεν κατάφερε ακόμη να της παραδοθεί, μ’ ελληνική υπογραφή, μέσω των Τουρκοκυπρίων, η κρατική υπόσταση της Κύπρου, ως Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία με Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία.
- ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ απαιτούσαν κι επιζητούσαν ανέκαθεν, όλες οι διαδοχικές από το 1974 κυβερνήσεις του συνεχιζόμενου Αττίλα. Και την απέρριπταν έκτοτε όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος. Μέχρι το… Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί - Έιντε της 1ης Δεκεμβρίου 2016, στο εστιατόριο απέναντι από το Λήδρα Πάλας στη Γραμμή Αττίλα της Λευκωσίας. Όπου για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης, υποχώρησε και σε αυτήν την απαίτηση των Κατακτητών, παρασύροντας εν τέλει και την κυβέρνηση των Αθηνών.
Κ Α Ι  ΑΠΟΤΕΛΕΙ τρόπαιο για την Τουρκία - Εισβολέα - Επιδρομέα - Κατακτητή, επειδή, από το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε η Πενταμερής, αυτό συνιστά εμπράκτως αναγνώριση της Τουρκίας ως ισχύουσας μέχρι και τώρα «Εγγυήτριας Δύναμης». Και ότι ισχύουν ακόμη οι «Συνθήκες Εγγυήσεων» σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Π Ο Λ Υ  ΕΓΚΑΙΡΑ και… προληπτικά, η καθημερινή στήλη «Ειρήσθω», στην εφημερίδα «Σημερινή», είχε αναδείξει κατ’ επανάληψη την ουσία της διακύβευσης. Εις ώτα μη ακουόντων, δυστυχώς.
- ΔΕΙΓΜΑ γραφής: 23 Αυγ. 2016 η στήλη υπό τον τίτλο «Εκλιπούσα Τουρκία» και 25 Ιανουαρίου 2017 υπό τον τίτλο «Νεκατσιασμένες Εγγυήσεις» ξανά το ίδιο άρθρο. Επίσης: 24 Ιανουαρίου 2015 και ξανά 27 Ιανουαρίου 2017 η στήλη είχε υπενθυμίσει και την γνωμοδότηση του 1ου Γενικού Εισαγγελέως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μ. Κρίτωνα Τορναρίτη της 23ης Ιανουαρίου 1965. Παρατίθενται σήμερα εδώ αμφότερα:
ΕΙΡΗΣΘΩ ΤΕ 25.1.2017
Νεκατσιασμένες οι «Εγγυήσεις»
Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο , ίσως και χρήσιμο καθίσταται, τώρα με τις νεκατσιασμένες «Εγγυήσεις» στο προσκήνιο, να δημοσιευτεί αυτούσια η στήλη τής 23ης παρελθόντος Αυγούστου 2016, που είχε τον τίτλο «Εκλιπούσα Τουρκία»:
Ε Ξ Ω Φ Ρ Ε Ν Ι Κ Α  παλαβό. Απ’ αυτά που δεν τα χωράει ο νους τ’ ανθρώπου: Ένα κράτος, παράνομος εισβολέας, βάρβαρος αιμοσταγής κατακτητής, που διέπραξε και διαπράττει σωρεία εγκλημάτων πολέμου επί 42 χρόνια σε βάρος ενός ανίσχυρου μικρού κράτους και του λαού του, να εξακολουθεί να λογιέται ως μία από τις τρεις, «Εγγυήτρια Δύναμη». Και να λογιέται έτσι… διεθνώς, το κράτος Εισβολέας - Κατακτητής, χωρίς να έχει ακόμη… αυτοκτονήσει από ντροπή απόγνωσης κι επαίσχυντο άγος το Διεθνές Δίκαιο και ο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκροτηθείς εναντίον των κατακτητών Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών;
Ε Π Ι Μ Ε Ν Ε Ι  η Τουρκία - Κατακτητής να εμφανίζεται ως δικαιούχος νόμιμος κάτοχος επικυριαρχικών δικαιωμάτων επί τής Κύπρου, από τη ζυριχική «Συνθήκη Εγγύησης» τού 1960. Την οποία η ίδια ποδοπάτησε και κουρέλιασε, πολλαπλώς, ενόπλως κι αιμοβόρως εναντίον τής Κυπριακής Δημοκρατίας κατ’ επανάληψιν και το 1963-64 και το 1974. Κι επιμένει να ξανασυνομολογηθεί, με τις «άλλες δύο Εγγυήτριες Δυνάμεις», Βρετανία κι Ελλάδα, ως τέτοια, στο διηνεκές! Το δε εξωφρενικά παλαβό συνίσταται στο ότι, λογιέται ως ισχύουσα εισέτι η «Συνθήκη Εγγυήσεως» και… νομιμοποιείται η επαναδιαπραγμάτευσή της προς ικανοποίηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τών απαιτήσεων τής Τουρκίας - Κατακτητή!
Δ Η Λ Ο Ι  ΑΥΤΟ μία επιπλέον, συν ταις άλλαις, πολύχρονη αποτυχία - ήττα είν’ η καταλληλότερη λέξη - της ελληνικής, κυπριακής κι ελλαδικής, διπλωματίας. Που δεν κατάφεραν στο διάστημα από 16η Αυγούστου 1974 του 2ου Αττίλα, έως σήμερα, Αύγουστο του 2016, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να εξαλείψουν εντελώς την εξωφρενική αναίδεια ενός Κατακτητή, της Τουρκίας, αυτή να εμφανίζεται ως έχουσα (ακόμη και για διαπραγμάτευση) κεκτημένα δικαιώματα Εγγυήτριας Δύναμης.
Δ Η Λ Ο Ι  ΑΥΤΟ μια επιπρόσθετη βλαβερή επίπτωση του γεγονότος ότι, από το 1974 - 1977, αντί να συγκροτηθεί μια πανελλήνια Στρατηγική Απελευθέρωσης Κύπρου, η πολιτική των Ηττημένων Μυαλών Λευκωσίας και Αθηνών εγκλωβίστηκε κι αιχμαλωτίστηκε στις εξ αρχής και στο διηνεκές καταστροφικές διαδικασίες των «διακοινοτικών συνομιλιών, αμοιβαία αποδεκτής διζωνικής επίλυσης» τού Κυπριακού.
Ω Σ Τ Ο Σ Ο : Αφού για την Τουρκία - Κατακτητή δεν είν’ ακόμη… αργά να επικαλείται αισχρώς τα «εγγυητικά δικαιώματά» της, άλλο τόσο και περισσότερο δεν είναι αργά για την Ελλάδα και την Κύπρο να επιχειρήσουν να την καταστήσουν - και αναδρομικώς μάλιστα -Εκλιπούσα Εγγυήτρια…
Π Ο Σ Ε Σ  ΔΕΚΑΔΕΣ λαμπρά, ανά τον κόσμο, μυαλά, μάχιμων Ελλήνων ειδικών του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και της Στρατηγικής, θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, ώστε να επινοήσουν τους αποτελεσματικότερους τρόπους αναποδογυρίσματος των «εγγυητικών» επιχειρημάτων των Τούρκων Κατακτητών;

- ΣΗΜΕΙΩΣΗ 24.1.17: Το επίθετο «νεκατσιασμένες» τής κυπριακής μας διαλέκτου, επιλέγηκε για τον τίτλο, όπως το εννοούσε ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης στην «Χιώτισσα» του, το 1895. Φέτος που συμπληρώνεται 100ετία απ’ τον θάνατό του.
ΕΙΡΗΣΘΩ ΠΑ 27.1.2017
Προς τους 2 Νίκους για «Εγγυήσεις» ο 1οςι Γ. Εσαγγελεύς Κρ. Τορναρίτης
Π Ρ Ο Σ  ΤΟΝ Νίκο Κοτζιά, υπ.Εξ. τού ελλα-δικού μας κράτους (δικού μας: Των όπου γης κι εδώ Ελλήνων Κυπρίων), απευθύνεται σήμερα, κατά προτεραιότητα. η στήλη. Κυρίαρχο είναι και ανεξάρτητο κράτος η Ελλάς.
Δύναται μονομερώς να καταγγείλει και να καταργήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960, στην οποία υπήρξε (δυστυχώς) ζυριχικώς συμβαλλόμενο μέρος.
Δύναται να καταθέσει και τα σχετικά διαβήματά της στον ΟΗΕ. 
Επειδή, προπαντός, αφορούν και τις αναγκαστικές διατάξεις - IUS GOGENS - του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τις οποίες εξυπαρχής παραβίαζε κι έκτοτε παραβιάζει η εν λόγω Συνθήκη. Κι γι’ αυτό ΗΤΑΝ από το 1960 ΠΑΡΑΝΟΜΗ…
- ΟΜΟΙΩΣ : Κυρίαρχο κι ανεξάρτητο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιότιμε κύριε Νίκο Αναστασιάδη, δύναται επίσης να πράξει μονομερώς το ίδιο. ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ κ. πρόεδρε!
- ΔΥΝΑΝΤΑΙ, συνάμα, ως ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, έχοντας βεβαίως και το πανεθνικό καθήκον, αμφότερα τα εν λόγω ανεξάρτητα κράτη , να συνομολογήσουν μία νέα μεταξύ τους αμυντική συμφωνία για την παραμονή στην Κύπρο της ΕΛΔΥΚ...
Χ Ρ Η Σ Ι Μ Η , για την καταγγελία & κατάργηση τής Συνθήκης Εγγυήσεων τού 1960, είναι η Γνωμοδότηση που είχε δώσει το 1965 (όταν την Κύπρο υπερασπιζόταν ΕΝΟΠΛΩΣ κι η Ελλα-δική μας Μεραρχία του Γεωργίου Παπανδρέου) ο 1ος Γενικός Εισαγγελέας της Κ.Δ. Κρίτων Τορναρίτης. Την είχε δημοσιεύσει 23.1.1965 η «Ελευθερία» τής Λευκωσίας και την αναδημοσίευσε κι η παρούσα στήλη 24.1.2015.
Π Α Ρ Α Τ Ι Θ Ε Τ Α Ι αυτούσιο το δημοσίευμα του 1965, στο εν χρήσει σήμερα μονοτονικό: «Ο Γενικός Εισαγγελεύς της Δημοκρατίας κ. Κρίτων Τορναρίτης παρακληθείς υπό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων να σχολιάση τας δημοσιευθείσας χθες [22.1.1965] δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβεως κ. Τέϋλορ Μπέλτσερ επί του Κυπριακού, και ειδικώς την άποψιν ότι πρέπει να είναι σεβασταί αι διεθνείς Συνθήκαι, προέβη εις την ακόλουθον δήλωσιν:
»Ουδείς αρνείται την αρχήν του σεβασμού τής εκ των εγκύρως συνομολογηθεισών διεθνών συνθηκών πηγαζούσης υποχρεώσεως, αρχήν ην καθιεροί η τρίτη παράγραφος του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών.
»Αλλ’ η αρχή αύτη έχει εφαρμογήν επί Συνθηκών αίτινες είναι έγκυροι κατά το διεθνές Δίκαιον και δεν αντιστρατεύονται ούτε τας αρχάς τούτου, αίτινες αποτελούν αναγκαστικόν δίκαιον (jus cogens) ούτε τους σκοπούς και αρχάς των Ηνωμένων Εθνών, ως ρητώς προνοεί το άρθρον 103 του Καταστατικού Χάρτου.
»Ως λεπτομερώς εξήγησα άλλοτε, η Συνθήκη Εγγυήσεως, αποκλείουσα τον Κυπριακόν λαόν να αποφασίση επί της μορφής του πολιτεύματος αυτού και εν γένει του μέλλοντός του, αντιστρατεύεται προς την παραδεδεγμένην αρχήν του διεθνούς Δικαίου της ισότητος των δικαιωμάτων και της αυτοδιαθέσεως των λαών, ήτις καθιερούται και υπό των άρθρων 1,1 και 3,5 του Καταστατικού Χάρτου.
»Η υπό της Συνθήκης ταύτης χορηγουμένη εξουσία επεμβάσεως (καίτοι ουχί ενόπλου) εις τας εσωτερικάς υποθέσεις της Κύπρου αντίκειται προς την “αρχήν της αποχής” του διεθνούς Δικαίου (ίδε άρθρον 2 και ιδίως παράγραφον 7 τούτου του Καταστατικού Χάρτου).
»Δεν δύναται συνεπώς να λεχθή ότι δήθεν υποχρεώσεις πηγάζουσαι εκ νομικώς ακύρων συνθηκών δύνανται να είναι σεβασταί διότι τούτο αντιτίθεται εις τας αρχάς και σκοπούς του Καταστατικού Χάρτου (Άρθρον 103).
»Αυτό άλλωστε διεκήρυξε και ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών εις την 17ην συνεδρίαν της Επιτροπής 11,2 ένθα εδήλωσεν ότι: Εάν αι συνθήκαι δημιουργούσι καταστάσεις τας οποίας η Γενική Συνέλευσις θεωρεί ότι είναι πιθανόν να παραβλάψουν το γενικόν καλόν ή τας φιλικάς σχέσεις των Εθνών, η Γενική Συνέλευσις δύναται να προβεί εις συστάσεις εν σχέσει προς τας καταστάσεις ταύτας». (εφημερίδα «Ελευθερία» 23.1.1965)…
ΑΜ’ ΕΠΟΣ αμ’ έργον, λοιπόν…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Προσωπικα ευρισκομαι σε συγχυση αφου διαβαζω συνεχως αντικρουομενες παρουσιασεις των γεγονοτων στο Κρας Μοντανα.
    Τελικα μπορουμε να εχουμε αντικειμενικη εικονα του τι εχει συμβει,που υποχωρησαμε,που προχωρησαμε ?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Έχουν το θράσος να συζητούν ΟΛΟΙ για εγγυήσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.

    Που τις καταπάτησε βάρβαρα και εγκληματικά η τουρκία το 1974, με παράνομη εισβολή, με δολοφονίες 5.000 αθώων, με εθνοκάθαρση, με δήμευση της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων κτλ
    Και τώρα, μαζί με τους ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ (ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΩ) η τουρκία τις χρησιμοποιεί ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ για να επιβάλει, όχι μόνον την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (των συνθηκών αυτών) αλλά με βάση αυτές απαιτεί και στρατιωτικές εγγυήσεις της.

    Και δεν βρέθηκε ένας “ΗΜΕΤΕΡΟΣ” να ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΘEΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΎΝ ΠΛΗΡΩΣ (ΜΕ ΤΥΧOΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ), αλλά με επιστροφή των κατακτηθέντων βάρβαρα με παραβίαση τους, εδαφών κτλ.

    Μετά που εισέβαλε με βάση τις συνθήκες αυτές και αντί ως μόνον δικαίωμα είχε να επαναφέρει την συνταγματική τάξη προέβη στις ανωτέρω εγκληματικές βαρβαρότητες.
    Που τώρα οι ημέτεροι ετοιμάζονται να δώσουν συγχωροχάρτι στο έγκλημα, με λύση που θα εκτουρκίσει όλην την Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τούρκοι εγγυούνται την στήριξη των συμφερόντων τους, το ίδιο και οι Εγγλέζοι, εμείς εγγυόμαστε τα συμφέροντα των δύο ανωτέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.