29/7/17

Σημαντική κίνηση - Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου

29s10plΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 Στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη η τευλευταία άσκηση συνεκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού με το Ναυτικό της Κίνας.
Κοινή αεροναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα 1/17» θα πραγματοποιήσουν από αύριο 30 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Αιγύπτου στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο ασκήσεις αυτού του μεγέθους, αυτή τη φορά θα διεξαχθεί εντός του FIR Καΐρου, στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου στη ναυτική βάση Αλεξάνδρειας και στην αεροπορική βάση Jiyanklis. Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω με διάθεση αεροναυτικών μέσων.
Πέρα από το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων που επιβεβαιώνεται μέσω αυτών των ασκήσεων, για την ελληνική πλευρά η άσκηση διαθέτει έναν βαθμό δυσκολίας, καθώς οι τεχνικές διαφορές (λόγω διαφορετικών δικτύων επικοινωνιών και δομών ανάμεσα σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και μια που δεν είναι) είναι αρκετά μεγάλες.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετέχουν με δύο φρεγάτες («Σπέτσαι» και «Κανάρης»), ένα υποβρύχιο, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα μεταγωγικό C-130, ένα αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου AWACS, ένα ελικόπτερο «Σινούκ» καθώς, επίσης, και μέλη μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν μέρος με το ελικοπτεροφόρο «Ανουάρ ελ Σαντάτ», μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μια πυραυλάκατο, έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα μεταγωγικό C-130, ένα Αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης Ε2-C και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων.

Επιχειρησιακή εκπαίδευση
Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η αντιμετώπιση των κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και η δράση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Βασικά αντικείμενα της συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε τακτικό επίπεδο και η εξάσκηση τω ναυτικών δυνάμεων σε πόλεμο επιφανείας και σενάρια ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου. Οι αεροπορικές δυνάμεις θα εξασκηθούν σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας, καθώς και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Θα πραγματοποιηθούν, ακόμη, ασκήσεις Ερευνας-Διάσωσης (SAR), νηοψίες και ασκήσεις Ναυτικής Αποτροπής (MIO-Maritime Interdiction Operations). Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει η καθιερωμένη ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, επί της φρεγάτας «Σπέτσαι» και του ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ ελ Σαντάτ», επί των οποίων θα επιβαίνουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μαχμούτ Εγκαζί και οι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού Ν. Τσούνης και Αχμέτ Καλέντ Χασάν Σαΐντ.

Υπερπτήση
Χθες καταγράφηκε αρκετή ένταση πάνω από το Αιγαίο. Ζεύγος τουρκικών F-16 εκτέλεσαν υπερπτήση άνωθεν των νησίδων Λέβιθα και Μαυριά στις 15.49 και 15.50 σε ύψος 26.000 ποδιών. Πάνω από το Αιγαίο σημειώθηκαν επίσης εμπλοκές, και δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Καθημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.