26/7/17

Ισραήλ σε Ερντογάν: Ξύπνα, γιατί οι μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέρασαν

  • (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
Απάντηση στο κάλεσμα Ερντογάν προς όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου να «επισκεφθούν και να «προστατεύσουν» την Ιερουσαλήμ έδωσε το Ισραήλ μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να ασχοληθεί με τα προβλήματα και τις δυσκολίες της χώρας του. «Οι ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν περάσει προ πολλού», έλεγε η… φαρμακερή δήλωση.
Αφορμή για την παρέμβαση της Άγκυρας ήταν οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την απόφαση να τοποθετηθεί σύστημα παρακολούθησης στις εισόδους της Πλατείας Τεμενών. «Το Ισραήλ που δεν δείχνει κανένα σεβασμό στο τέμενος αλ Άκσα και στο Θόλο του Βράχου θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στο τέμενος δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού «ήταν, είναι και θα είναι η Ιερουσαλήμ», και τόνισε δηκτικά ότι αυτός που ζει σε γυάλινο σπίτι δεν πρέπει να ρίχνει πέτρες. Δημοσίευμα της Haaretz αναφέρει ότι το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Έχει ενδιαφέρον τι θα πει ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου ή τους Κούρδους. Ο  Ερντογάν είναι ο τελευταίος που μπορεί κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ».
Το προηγμένης τεχνολογίας κύκλωμα παρακολούθησης αντικαθιστά τους ανιχνευτές μετάλλων που τοποθετήθηκαν μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό δύο αστυνομικών.
Οι Παλαιστίνιοι, πάντως, επαναλαμβάνουν ότι απορρίπτουν και τα νέα μέτρα ασφαλείας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 14 Ιουλίου. Ο Μαχμούντ Αμπάς και το Waqf, η Αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, ζήτησαν τα πράγματα να επιστρέψουν στην κανονικότητα ώστε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στις διμερείς σχέσεις.

6 σχόλια:

  1. Φαίνεται ότι η uhu, που χρησιμοποίησαν για το επανακόλληση των σχέσεών των, είχε λήξη.

    Για να σοβαρευτούμε. Είχα από την αρχή εκφράσει μία επιφύλαξη για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ: Για ν' αποκατασταθούν ξανά οι σχέσεις των, πρέπει να εκλείψει ο λόγος που τις διέρρηξε, ήτοι η Τουρκία να θάψει τα νεοοθωμανικά της όνειρα και να πάψει να το παίζει προστάτης των απανταχού Μουσουλμάνων, υποστηρίζοντας και τις Χαμάς και Χεζμπολλάχ.
    Διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν να τα ξαναβρεί με το Ισραήλ. Κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ερντογαν ενισχύει την Χετζμπολλαχ;
      Μάλιστα, το ακούσαμε και αυτό

      Διαγραφή
    2. @ Nativist.
      Ελα ομως που η κοινη λογικη παει περιπατο σε θεματος συμφεροντος,ασε που τοσα χρονια εχει γινει παθος η σχεση αυτη των Ισραηλινων με τους μογγολους μκαι δεν μπορουν να απεξαρτητοποιηθουν.

      Διαγραφή
    3. @ Ναιας

      Τα συμφέροντα είναι θέμα κοινής λογικής. Δεν υπάρχουν "πάθη" (sic) στην εξωτερική πολιτική. Δεν είναι προς το συμφέρον τού Ισραήλ η συνεργασία με τον φίλο τού εχθρού του. Εν άλλοις λόγοις, το Ισραήλ δεν χωρά στα νεοθωμανικά όνειρα τής Τουρκίας.-

      Διαγραφή
  2. Ο Ερντογάν το ξέρει, το Ισραήλ το ξέρει, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα το ξέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βλέπει κανείς πως ενεργεί το Ισραήλ και πως η ελληνική; Κυβέρνηση πραγματικά πέφτει σε κατάθλιψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.