13/7/17

Η Μάχη της Μοσούλης: Πως οι Ιρακινές Δυνάμεις Νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τους Dan LamotheThomas Gibbons-NeffLaris Karklis και Tim Meko, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Washington Post στις 10 Ιουλίου 2017 και παρουσιάζει ένα χρονικό των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης.. 
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi ανακήρυξε την πόλη της Μοσούλης ελεύθερη από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) την Κυριακή 9/7/2017, μία ημερομηνία σταθμό στην εκστρατεία του ιρακινού στρατού, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, εναντίον της εξτρεμιστικής αυτής ομάδας. Η εκστρατεία, που κράτησε εννιά μήνες, χαρακτηρίστηκε από άγριες αστικές μάχες, την ανακάλυψη των ακροτήτων του ΙΚ, τη χρήση μικρών drones, τη χρήση οχημάτων αυτοκτονίας τύπου «Mad Max» και άλλες τακτικές που οδηγούσαν τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις να προσαρμόζονται καθώς πολεμούσαν. 
Αυτή, η κυρίως σουνιτική πόλη, με αρχικό πληθυσμό περισσότερο από δυόμιση εκατομμύρια, ήταν το μεγαλύτερο έπαθλο που κατέκτησε το ΙΚ στη διάρκεια της βίαιης, χαοτικής επίθεσης του στο βόρειο και δυτικό Ιράκ το 2014. Ο ηγέτης του ΙΚ Abu Bakr al-Baghdadi ανακήρυξε το χαλιφάτο από το Μεγάλο Τέμενος του al-Nuri στη Μοσούλη, το οποίο το ΙΚ ανατίναξε στις 22 Ιουνίου 2017 καθώς οι ιρακινές δυνάμεις πλησίαζαν. 
Ο αγώνας για την ανακατάληψη της πόλης ήταν ουσιαστικά δύο μάχες: μία για το ανατολικό ήμισυ και μία για το δυτικό, με τις δύο πλευρές να διαχωρίζονται από τον ποταμό Τίγρη.
Για τη συνέχεια ConOps

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.