4/7/17

Περί τετραγωνισμού του κύκλου ή πώς μια κρίση στο Λεβάντε μετέτρεψε τον κόσμο

Stratégika51

Η αρχαία Χαναάν, η γη της επαγγελίας
Κατά ειρωνικό τρόπο, το αεροπλανοφόρο USS George HW Bush, ένα σκάφος της κλάσης Νίμιτς που προωθείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, με ύψος είκοσι ορόφους, με 333 μέτρα μήκος και που μεταφέρει 80 μαχητικά αεροσκάφη, βρίσκεται για πρώτη φορά μέσα στο πεδίο των πυραύλων αντι-πλοίων (anti-ship) (SS-N) της Χεζμπολάχ.
Οι θέσεις της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο και τη Συρία βρίσκονται επίσης εντός εμβέλειας της τεράστιας δύναμης κτυπήματος της αρμάδας επί του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, που ήρθε να πλευρίσει για πρώτη φορά σε 17 χρόνια 4 χιλιόμετρα βόρεια του λιμανιού της Χάιφα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ, αλλά που είναι επίσης τώρα η πιο ευάλωτη σε πιθανές επιδρομές των συνδυασμένων δυνάμεων του λεγόμενου άξονα της αντίστασης.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ είναι από το 1982 υπό την απειλή της εκθετικής δύναμης πυρός του σιωνιστικού κράτους. Είναι, εξάλλου, από τις ακόμα καπνίζουσες στάχτες της περιφέρειας της Βηρυτού που καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς το 1982, που προέκυψαν τα πρώτα στοιχεία εκείνου που θα γίνει ενός από τα πιο πειθαρχημένα μη κρατικά στρατιωτικά κινήματα με μια από τις καλύτερες διοικήσεις του πλανήτη.

Κανείς δεν προέβλεψε ότι η Χεζμπολάχ θα αναγκάσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από το νότιο Λίβανο το 2000. Και ακόμα λιγότερο το γεγονός ότι μπορούσε να κρατήσει υπό έλεγχο έναν οργισμένο ισραηλινό στρατό, υπερβολικά σίγουρο για το αήττητο των βαρέων αρμάτων μάχης Merkava του, των οποίων κάθε μοντέλο είναι ένα συμπύκνωμα στο θέμα των καλύτερων τεχνολογιών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε 33 ημέρες πολέμου. Μια έντονη και σύντομη σύγκρουση κατά την οποία η Χεζμπολάχ είχε λάβει σχεδόν στο φως της ημέρας, υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη από τη Συρία.

Χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ έτρεξε για να δώσει μια χείρα βοηθείας σε μια Συρία στα πλοκάμια της τερατώδους Ύδρας ενός πολυμορφικού υβριδικού πόλεμου που προκλήθηκε από τους παραδοσιακούς εχθρούς της. Είναι στα συριακά πεδία της μάχης, από τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου μέχρι τη Τουρκία και από τα νότια προάστια της Δαμασκού μέχρι τη Χομς που η Χεζμπολάχ μετατράπηκε από μικρό στρατό που αποτελούταν κυρίως από μια δύναμη πυροβολικού που υποστηριζόταν από στοιχεία του πεζικού και ομάδες κομάντος που ασκούν ανταρτοπόλεμο, σε έναν αληθινό μη κρατικό στρατό που έμαθε να μάχεται σε μέτωπα που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, συνδυάζοντας τη χρήση του πυροβολικού εκστρατείας με τακτικές επίθεσης όλο και πιο καινοτόμες, αποκτώντας αντιαεροπορικά μέσα και πυραύλους κατά πλοίων ολοένα και πιο εξελιγμένους.

Στο Τελ Αβίβ, όπου προετοιμάζονται από το 2006 για εκδίκηση, παρά τα σκληρά κτυπήματα που δέχθηκε το λιβανέζικο κίνημα, ιδίως με την εξόντωση στη Δαμασκό του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπάρχει ανησυχία στο υψηλότερο σημείο του συστήματος για το ενδεχόμενο μεταφοράς του αμυντικού μηχανισμού της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, εμπνευσμένου από το ασύμμετρο μοντέλο της Βόρειας Κορέας, στο Γκολάν. Μια στρατηγική οροσειρά εν μέρει κατεχόμενη από το Ισραήλ και παράνομα προσαρτημένη, η κατοχή της οποίας έχει γίνει θέμα επιβίωσης για το εβραϊκό κράτος.

Το Τελ Αβίβ χειροκρότησε με τα δύο χέρια, όταν η Συρία, μια χώρα με την οποία είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1973, βρέθηκε σε «εμφύλιο» πόλεμο στις 15 Μαρτίου 2011. Έχοντας αρχικά υιοθετήσει ένα χαμηλό προφίλ, επιμένοντας ότι δεν είχαν καμία σχέση με ό, τι συνέβαινε στις γειτονικές χώρες, οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν με τρόμο ότι ο μηχανισμός του συριακού κράτους, μακριά από το να πέσει στο πρώτο φύσημα του ανέμου, όχι μόνο χρησιμοποίησε με δεξιοτεχνία τους στρατηγικούς δεσμούς του με φιλικές χώρες για να αμβλύνει την επίθεση, αλλά ολοκλήρωσε την Χεζμπολάχ στο πλευρό των ένοπλων δυνάμεων του πριν ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από το ρωσικό σύμμαχό του, επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσει μια στρατηγική συνέχεια με το Ιράν μέσω του εδάφους ενός Ιράκ, το οποίο πριν από λίγο καιρό ήταν εχθρικό και είχε καταληφθεί από τους Αμερικανούς.

Η Ρωσία παρενέβη στη Συρία εφαρμόζοντας μια νέα στρατηγική, έχοντας λάβει υπόψη τα σκληρά μαθήματα των πολέμων στο Αφγανιστάν, αλλά και τη διδασκαλία από το μεγάλο φιάσκο της Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Οι Ρώσοι κατάφεραν στο Λεβάντε, με λίγα μέσα, αυτό που πολλοί δεν μπορούσαν να τελειώσουν με κολοσσιαία μέσα. Για τη Μόσχα, το να κερδίζει τον πόλεμο στο Λεβάντε είναι ένα από τα κέρδη που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της. Η Ρωσία δεν θα αφήσει ποτέ το Λεβάντε μετά την τεράστια ουκρανική προσβολή.

Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι είναι πίσω από τους πολέμους στη Συρία και την Ουκρανία έχουν διαπράξει μάλλον τα μεγαλύτερα στρατηγικά λάθη του 21 ου  αιώνα. 

Η αμφίβολη στρατηγική τους οδήγησε στο ότι η ισραηλινή άρχουσα ελίτ αισθάνεται για πρώτη φορά τόσο να απειλείται από την τροπή των γεγονότων, που να κάνει έκκληση προς τις αεροναυτικές ομάδες μάχης των ΗΠΑ. Και συμπτωματικά, είναι το USS George HW Bush με το όνομα του πρόεδρου που μια φορά και έναν καιρό κήρυξε την έναρξη της νέας παγκόσμιας τάξης κηρύσσοντας μια πολύ μακρά σειρά πολέμων στη Μέση Ανατολή, για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνέλθουν ποτέ, το οποίο έρχεται για τη διάσωση των Ισραηλινών.

Οι Ρώσοι είχαν στείλει το μοναδικό αεροπλανοφόρο τους στη Συρία κάθε φορά που αισθάνθηκαν άμεσο κίνδυνο. Αυτή τη φορά, το αισθάνθηκε και το έκανε το απέναντι στρατόπεδο. 
Θα καταφέρουν οι Ισραηλινοί να πείσουν τους Αμερικανούς να περάσουν άμεσα στη δράση στη Συρία; Είναι αμφίβολο, με έναν άτυπο πρόεδρο των ΗΠΑ που χλευάζει εκείνους που τον προώθησαν και κριτικάρει χωρίς περιστροφές τα αρτηριοσκληρωτικά μίντια και προπαγανδιστές της χώρας του. 
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η επιλογή των επιλογών που διατίθενται σήμερα είναι από τις πιο περιορισμένες. Η θέληση των Ρώσων να αποτρέψουν τις αντιδράσεις μετά από κάθε αμερικανο-ισραηλινή επίθεση για την υποστήριξη των τρομοκρατικών ομάδων τους απέδωσε καρπούς σε μεγάλο βαθμό: αποκάλυψε στον κόσμο ολόκληρο ποιος είναι ποιος και ποιος κάνει τι. Πάνω απ 'όλα ότι το ψεύτικο πρόσχημα που σφυρηλατήθηκε γύρω από το ατελείωτο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν υφίσταται και ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν είναι παρά απλώς ένα εργαλείο των κρατών που για πολύ καιρό υπερηφανεύονταν ότι είναι δημοκρατίες ή πλήρη μέλη του αποκαλούμενου ελεύθερου κόσμου. Ο πίθηκος είναι γυμνός.

Ποια θα είναι καταρχάς η χρησιμότητα μιας άμεσης επέμβασης κατά της Συρίας, μετά από όλα αυτά τα χρόνια πολέμου και τρεις μεγάλες γεωστρατηγικές ανατροπές; 
Ο χάρτης του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι τόσο κρίσιμος όσο λένε. Η Αραβική Χερσόνησος είναι σε πόλεμο (και υπάρχει πλέον ένας αποδεδειγμένος κίνδυνος πολέμου που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του Κατάρ), τα Βαλκάνια βρίσκονται επάνω σε μια πυριτιδαποθήκη, η Ανατολική Ευρώπη είναι πάντα όσο ασταθής ήταν πριν από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο παρά τη φαινομενική ηρεμία, η Δυτική Ευρώπη είναι σε φάση «μαλακής» αγωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε απότομη πτώση και είναι τρομοκρατημένες με την ιδέα να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Ρωσία και η Κίνα φοβούνται περισσότερα ενδογενείς απειλές που θέτονται από το δημογραφικό κίνδυνο ή την οικονομική ύφεση παρά από εξωγενείς απειλές.

Μόνο οι Ισραηλινοί θα είχαν όφελος από μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ακόμη και αν αυτό θα οδηγήσει σε ένα διαρκές χάος χειρότερο από εκείνο που επικρατεί στη Λιβύη, επειδή αυτό θα εξυπηρετήσει ένα σκοτεινό σκονισμένο σχέδιο που προβλέπει μια μυριάδα Μπαντουστάν (όπως η Γάζα που αποσπάσθηκε από  τη Δυτική Όχθη) στην άμεση περιφέρεια του Τελ Αβίβ, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μια σχετική υπεροχή για τα επόμενα χρόνια. Μια ιδέα καταδικασμένη σε αποτυχία. 

Παραδόξως, είναι σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία ηγείται του Αραβικού Συνδέσμου, από τον οποίον εκδιώχθηκαν όλα τα περισσότερο ή λιγότερο προοδευτικά αραβικά καθεστώτα που το Ισραήλ έχει την καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσει την ενσωμάτωση του γεωπολιτικού του περιβάλλοντος, δηλαδή την αραβική περιοχή ή τη Μέση Ανατολή δεδομένου της τέλειας συγκυρίας των στόχων μεταξύ του Ριάντ και του Τελ Αβίβ. 
Εκεί είναι που συνειδητοποιούμε  ότι το βάρος ενός συγκεκριμένου συντηρητισμού που βασίζεται σε ιδέες όπως η παρουσίαση του Ισραήλ ως ένα δημοκρατικό νησί που περιβάλλεται από μια θάλασσα εχθρικών απολυταρχιών είναι περισσότερο μια μπακαλίστικη αντίληψη παρά στρατηγική. 
Αυτό λέει πολλά για την αποσύνθεση της πνευματικής ζωής στο Ισραήλ και για τη κρίση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Σιωνισμός, που κάποιοι θέλουν να σταματήσουν με την επιστροφή σε πρωτόγονες και σοβινιστικές αντιδράσεις ευνοώντας  την εθνοτική ή/και πολιτιστική ανωτερότητα όπως η αναχρονιστική έννοια της «Ιουδαιότητας». Θυμίζει ορισμένες έννοιες που ήταν πίσω από μερικές καταστροφές τόσο στην Αφρική (τα τελευταία χρόνια) όσο και στην Ευρώπη.

Ο κόσμος αλλάζει. Δεν υπάρχει πλέον καμία νέα παγκόσμια τάξη. Η ιστορία θα καταγράψει ότι είναι από τη γη της αρχαίας Χαναάν που ήρθε η μεγάλη ανατροπή που βιώνουμε σήμερα.

Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 4.7.2017
strategika51

3 σχόλια:

  1. Καλησπερα Κριστιαν Πολυ καλη επιλογη και μεταφραση . Οι δυο τελευταιες παραγραφοι τα λενε ολα . Το σιωνιστικο κρατος εχει διαπραξει και συνεχιζει να το κανει ενα τεραστιο στρατηγικο λαθος . Εκει που ειχε στρατιωτικα του χεριου του τα παραδοσιακα αραβικα καθεστωτα και μαζι την οικονομικη δυναμη να επικρατησει πολιτικα στη Μεση Ανατολη , καταφερε με την αλαζονεια και την απληστια του να δημιουργησει εξαιρετικα αξιομαχες και εμπειροπολεμες αντιπαλες στρατιωτικες δυναμεις . Ο σιωνιστικος στρατος εχει ηττηθει δυο φορες το 2000 και το 2006 απο τη Χεζμπολα και πριν τεσσερα χρονια απετυχε να καταλαβει τη Γαζα οπως ειχε αρχικα σκοπο να κανει.Και αντι να βαρεσουν συναγερμο για το αξιομαχο του στρατου τους αρκουνται να δολοφονουν γυναικοπαιδα στην Παλαιστινη . Γνωριζεις αν ειναι γαλλικη αυτη η γαλλοφωνη ιστοσελιδα; Προσπαθησα να το εξακριβωσω αλλα δεν καταφερα τιποτα. Με μεγαλη εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σελίδα Stratégika 51 -Πάντα ῥεῖ (Panta Rhei): "Tout s'écoule"/"Everything flows"- Héraclite/Heraclitus -- είναι αλγερινή.
      Φιλικά
      Κριστιάν

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστω Κριστιαν. Να εισαι καλα

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.