27/7/17

Κασουλίδης: "Ναι" σε στρατό και εγγυήσεις από ΟΗΕ και ΕΕ, αλλά όχι από Τουρκία

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος
«Η θέση μας είναι μηδέν τουρκικά στρατεύματα και μηδέν τουρκικές εγγυήσεις», δήλωσε με έμφαση ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, υπερτονίζοντας τη λέξη «τουρκικές» και διευκρινίζοντας ότι τυχόν εγγυήσεις από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η θέση για «μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις» είναι μια τουρκική θέση.
Όσον αφορά στα τουρκικά στρατεύματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητάει ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής απόσυρσής τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί, αλλά και υπέρ του σχηματισμού μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, μη αποκλείοντας τη συμμετοχή Τούρκων εντός της.
«Ας μην πέφτουμε στην παγίδα της τουρκικής προπαγάνδας», κάλεσε άπαντες.
Επίσης, αναφερόμενος στις υποχωρήσεις που έκανε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο Γκουτέρες με τα έξι σημεία, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλίσει το ζήτημα της ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εν τέλει «δεν μπορέσαμε να κλείσουμε μια συμφωνία», ενώ στην παρατήρηση ότι οι υποχωρήσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν ενώπιον της πλευράς μας στο μέλλον, απάντησε ότι με την ίδια λογική «θα έπρεπε να μας είχε μείνει η θέση Γκουτέρες για κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».
«Μην ξεχνάτε ότι ανταποκρινόμασταν κι εμείς στην έκκληση Γκουτέρες για τις έξι παραμέτρους του και καταθέσαμε τις θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτές όχι αλά-καρτ, αλλά και οι έξι παράμετροι αποδεκτές. Γι’ αυτό τελικά τις αποσύραμε», είπε και πρόσθεσε ότι αν στο μέλλον η τουρκική πλευρά αποδεχτεί και τα έξι σημεία Γκουτέρες, τότε «είμαστε κι εμείς μέσα».
Ερωτηθείς αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για το Κυπριακό στο μέλλον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι σε θέση, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από όλες τις πλευρές από το πόσο είναι διατεθειμένες να συζητήσουν με βάση τις έξι παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ.
Όσον αφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το σημαντικό θα είναι αν αλλάξουν οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.
Πρόσθεσε, δε, ότι αν αλλάξουν κάποιες από τις επιχειρήσεις της δύναμης, προκειμένου να καταστεί «πιο αποτελεσματική», η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ενοχληθεί, καθώς όπως είπε «δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε την αποτελεσματικότητα της δύναμης, αλλά ο διοικητής της».
Παράλληλα, τόνισε ότι εκείνο που δεν πρέπει να γίνει, είναι να θεωρηθεί πως οι αλλαγές αποτελούν  την τιμωρία της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει ανάγκη τη δύναμη σε αντίθεση με την τουκοκυπριακή. Εξάλλου, πρόσθεσε, οι αλλαγές που θα υπάρξουν στο ψήφισμα, δεν αφορούν μόνο στην Κύπρο αλλά και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, όπως το Μάλι.
Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι όροι δεν κινδυνεύουν να αλλάξουν, καθώς υπάρχουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία δεν θα δέχονταν κάτι τέτοιο.
Τέλος,  αναφέρθηκε σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, που όπως είπε θέλουν να γίνουν και Πρόεδροι της Δημοκρατίας», να ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδοθεί ψήφισμα για τετράμηνη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλώντας τους να «διαβάζουν» και να «προσέχουν», αλλά και «να μην προτρέχει η γλώσσα τους».
Άνοιγμα των Βασωσίων ισούται με επέκταση της κατοχής
Την ίδια ώρα στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έγγραφο με νομική τεκμηρίωση, με το οποίο θα εξηγεί ότι άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα σημαίνει επέκταση της κατοχής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτικές καταγγελίες των Τουρκικών προθέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού.
Σε σχέση με την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα Μαρωνίτη να επιστρέψει και τόνισε ότι αν η Τουρκία πραγματικά ενδιαφερόταν για τους Μαρωνίτες θα επέτρεπε την επιστροφή τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Τι είπε ο άνθρωπος; Οι μηδέν ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ εγγυήσεις και μηδέν ΞΕΝΑ στρατεύματα αντί να είναι ΠΑΓΙΑ θέση της πλευράς μας, είναι "τουρκική προπαγάνδα". Μας συκοφαντούν με λίγα λόγια. Θέλουμε τον διεθνή παράγοντα να μας αστυνομεύει και να μας προστατεύει. Δεν σκέφτηκε ο κ Κασουλίδης να ενταχθούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάλι να τελειώνουμε; Θα ήταν πιο λογικό, πιο σταθερό και πιο λειτουργικό από αυτά τα γελοία και πολύπλοκα που πάνε να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο γραικυλισμος δεν έχει πατώ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά δυστυχώς μας κυβερνάνε αυτοί που μας αξίζουν ο ραγιαδισμός έχει μπει στο αίμα μας. Μάλλον το έθνος μας ξεθυμανε όπως θα έλεγε κι Καζαντζακης έχει παρατήσει τα όπλα κι έχει σκύψει το κεφάλι μοιρολατρικά στη λαιμητόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.