6/7/17

Πραγματικό σοκ στην Άγκυρα - Η Ρωσία είπε ΟΧΙ σε επιχείρηση-εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν και ΝΑΙ στη αυτονομία των Κούρδων

Τελικά φαίνεται ότι η λογική πρυτάνευσε στους εγκεφάλους που καθορίζουν την πολιτική της Μόσχας.
Κι αυτό γιατί ενώ όλα φαίνονταν ότι είναι έτοιμα για μια επιχείρηση εισβολής και κατάληψης του κουριδκού Καντονιού Αφρίν, από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος έχει ολοκήρώσει τις μετακινήσεις μονάδων περικυκλώνοντας πανταχόθεν το Αφρίν, και όλα αυτά με την άδεια και τις ευλογίες της Μόσχας, ήλθε η κυρία Ζαχάροβα να τινάξει στον αέρα το όνειρα του Ερντογάν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νερντούν Χατζίογλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουρριέτ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κυρία Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που έλεγε "Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει την επιχείρηση κατάληψης του Αφρίν", είπε:

“Η θέση και στάση μας για τα γεγονότα που εξελίσσονται εδώ και χρόνια τη Συρία είναι γνωστή.
Η Ρωσία περιμένει από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που εμπλέκονται στην συριακή κρίση, να σέβονται τους νόμους, την ανεξασρτησία και την εδαφική αεκραιότητα της χώρας αυτής.
Η Συρία είναι ένα κράτος στο οποίο ζουν πολλές εθνότητες μαζί και οι εθνόττηες αυτές πρέπει να λύσουν μεταξύ τους τα όποια προβλήματα. Το ποια μορφή θα πάρει η Συρία μετά από αυτήν την κρίση, θα πρέπει να το καθορίσουν οι λαοί που κατοικούν στη Συρία. Το νέο Σύνταγμα της Συρίας, θα πρέπει αν γίνει αποδεκτό από όλους.  Σε όλην αυτήν την διαδικασία, οι  Κούρδοι είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Άρα, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όχιν και η άποψή τους για τα θέματα αυτά."
Να σημειωθεί ότι χθες η Τουρκία τίναξε στην κυριολεξία στον αέρα τις συνομιλίες της Αστάνα, κατά πάσα πιθανότητα επειδή η Ρωσία έθεσε προς συζήτηση το θέμα του νέου Συντάγματος της Συρίας, που προβλέπει αναγνώριση των Κουρδικών Καντονιών και της Κουρδικής Αυτονομίας.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι εκεί που η Τουρκία πήγαινε να πάρει έγριση για εισβολή στο Αφρίν, της ήλθε κατακέφαλα η κουρδική αυτονομία.
Είναι αυτό που λέει ο λαός μας "πήγαινε για μαλί και βγήκε κουρεμένη".
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
Εύγε στη Ρωσία.


16 σχόλια:

  1. Πέραν τοῦ οὐσιαστικοῦ λόγου τῆς ἀποφάσεως τῶν Ρώσων στο θέμα τῶν Κούρδων τῆς Βόρειας Συρίας (γιατί νά διαφωνήσουν μέ τίς ΗΠΑ οἱ Ρῶσοι χάριν τῆς Τουρκίας; - χάριν τοῦ ὅτι πρέπει νά μείνει ἀκέραια ἡ Συρία, ναί)...."ἀδειάσματα" πού τούς χρειάζονται τῶν Τούρκων γιά τόν δολοφονημένο Ρῶσο πιλότο! (καί γιά τόν δολοφονημένο Ρῶσο πρέσβυ;)!
    Τό ἀπροσδόκητο ἐπίσημο ἄδειασμα, ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς, καί μέ σταθερότητα ἀντιμετωπίσεως τῶν ὑπόγειων διαβρώσεων πού χρησιμοποιοῦν, εἶναι ὁ καλλίτερος τρόπος ἀντιδράσεως στήν μεθοδευμένη καί ὑπόγεια τουρκική πονηρία. π.χ., Μία δεσμευτική νομικῶς ἀπόφαση τοῦ Εὐρωκοινοβουλίου σέ θέμα προϋπολογισμοῦ, πού θά ἀπαιτεῖ ὅλα τά αὐτονόητα γιά τήν Κύπρο ὡς προϋπόθεση γιά...., σέ χρόνο πού δέν θά τό περιμένουν οἱ Τοῦρκοι γιά νά ἔχουν προλάβει νά διαβρώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχομαι να ειναι ετσι και η Τουρκια να κατσει στ αυγα της !!! Εκεινο που φοβαμαι ειναι να μη γινει η χωρα μας Συρια !! Προσοχη μεγαλη , κυριος απο κατι ατομα που γνωριζουν καλα απο μεσα τα πραγματα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨εχω την αίσθηση ότι η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει Συρία και όχι εμείς

      Διαγραφή
  3. This may be a blessing in disguise for the Turks to allow them to withdraw from the area with some dignity,because the Kurds are capable of giving the Turkish army a lesson to remember if they dare to enter the area of Afrin!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την φωτο που συνοδευει το αρθρο.
    Πρωτη μια εικονα σου δινει να καταλαβεις τοσα πολλα χωρις να σου πει κανεις κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ΑΕΚτζης θα συμφωνήσω μαζί σου. Η φωτογραφια λέει πολλά.

      Διαγραφή
    2. Αυτο ακριβως σκεφτηκα κι εγω.

      Διαγραφή
  5. Aγαπητέ μου και αξιότιμε Κύριε Καλεντερίδη,
    Είμαι βέβαιος ότι παραδέχεστε τώρα ότι εκείνος ο τίτλος περί "άθλιου παζαριού" αποδείχτηκε προτρέχων της Ιστορίας.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι και συναισθηματικοί λόγοι εκτίμησης προς τον ηρωϊσμό των πολιορκημένων Κουρδισών υπερασπιστριών του Κομπάνι αλλά και λόγοι ψυχρού εθνικού συμφέροντος θα απέτρεπαν τους Ρώσους από τέτοια συναλλαγή με τον Ερντογάν, όσο και αν η ρήξη του με τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ τους ανακουφίζει. ΄Ενα τουλάχιστον αυτόνομο συριακό Κουρδιστάν στα σύνορα της Τουρκίας -εφ' όσον δεν αποτελεί αντιρωσική αμερικανική βάση- εξυπηρετεί τα μέγιστα και τα ρωσικά συμφέροντα -όπως θα είναι προφανές και στη δική σας στρατηγική θεώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Afrin-Αντιόχεια-Αμμόχωστος. Ένα τσιγάρο δρόμος
    Δεν κατανοώ τους πανηγυρισμούς και τις χαρές. Μας συμφέρει σαν Ελλάδα μια σφαγή των κούρδων στο αφρίν, μια όλο και βαθύτερη εμπλοκή της τουρκιάς στην ασσυρία, πρέπει να μας ενθουσιάζει. Οφείλουμε να επιθυμούμε την ανάδειξη της γενοκτόνου πτυχής των τουρκαλάδων, την σταδιακή απομόνωση και δαιμονοποίηση τους (η σφαγή των νηπίων). Τι δεν καταλαβαίνετε; Πρέπει οι τούρκοι να καταστρέψουν το αφριν. να το κατακτήσουν αλά Κύπρος, να το τσακίσουν. και κάτι μου λέει ότι θα το επιχειρήσουν, γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς πιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω....
      Επαναλαμβάνω, ΝΟΜΙΖΩ...
      Πώς είναι ή πιό ψυχρή, τραγική καί ανελέητη.
      Αλλά καί ή πιό ουσιώδης καί συμφέρουσα επιλογή γιά μάς.....

      Διαγραφή
    2. κ. Μοσχόβη. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Στα επόμενα 10 χρόνια, είτε θα επικρατήσουμε εμείς στην Μεσόγειο και την Ανατολική Θράκη, είτε η τουρκιά. Η ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους θα μας γονάτιζε γρήγορα από πολλές πλευρές. Οι τούρκοι βαίνουν ταχύτατα προς την κορύφωση της στρατιωτικής τους ισχύος κατά το 2021, με ολοκλήρωση καινοτόμων εγχώριων οπλικών συστημάτων και εναρμόνιση των νέων μονάδων τους. Αυτό σημαίνει πως η βαρύτατη "επένδυση" τους σε όπλα πρέπει να αποδώσει τα αναμενόμενα με την χρήση τους για άμυνα και επέκταση του εθνικού τους χώρου, ειδάλλως, η χώρα που δέσμευσε τόσα κεφάλαια σε όπλα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, αν δεν προβάλλει εμπράκτως την στρατιωτική ισχύ που απέκτησε. Άρα το αργότερο έως το 2021, θα έλθουν για τα νησιά που τους ενδιαφέρουν και την Θράκη. Με το καλό ή με το άγριο θα θελήσουν να μας πάρουν την ΑΟΖ και την Θράκη.
      Από την άλλη εμείς με 10.000.000 πληθυσμό δε φτάνουμε ούτε τον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.
      Παρόλα αυτά, η συγκυρία δεν είναι αρνητική για εμάς. Η στρατηγική διαίρει και βασίλευε, είναι εφαρμόσιμη εδώ. Η τουρκιά έχει ρωγμές εθνοτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές. Όπως σκίζουν τα μεγάλα δέντρα στα δυό και τρία κομμάτια, έτσι και η τουρκιά έχει πολλές διχοτόμους για να σχεδιάσει κανείς τον διαμελισμό της και οι διεργασίες προς τα εκει χωρούν.
      Δεν είναι μόνο το κουρδιστάν που θα πρεπε και φυσικά ενισχύουμε για να ματώνει η τουρκιά, είναι και ο Πόντος, όπου θα έπρεπε να συνδράμουμε με κάθε διακριτικότητα τα δίκτυα αυτονομίας και αντάρτικου των Ποντίων αδερφών μας.
      Η ΕΥΠ διέθετε και πιστεύω διαθέτει άριστα επιχειρησιακά στελέχη που μπορούν να δημιουργήσουν ab initio τέτοια διχοτομικά και αυτονομιστικά δίκτυα και δομές (Ο Σάββας είναι λαμπρό παράδειγμα στελέχους τέτοιου διαμετρήματος).
      Με 2 εσωτερικά μέτωπα, το κουρδικό και το ποντιακό, συν το κυπριακό και το συριακό, με την εικόνα της τόσο ζοφερή και χωρίς συμμάχους, το να ανοίξει κάποιο από τα θέατρα του Αιγαίου, της Κύπρου ή της Θράκης η τουρκιά, θα σημάνει πως εμείς θα πρέπει να αρπάξουμε την χρυσή ευκαιρία να ανοίξουμε όλα εκείνα τα θέατρα που ενδιαφέρουν τους δικούς μας στρατηγικούς στόχους. Το ποιοί ακριβώς είναι αυτοί τα γνωρίζουν αυτοί που πρέπει. Όσοι προσεύχονται για ειρήνη και ειρηνική επίλυση απλά εθελοτυφλούν και ενισχύουν την στρατηγική της τουρκιάς. Ναι τα οπλικά μας μέσα δείχνουν πενιχρά και λιγότερο φανταχτερά από του αντιπάλου, αλλά είναι αρκετά για να κρατήσουν και να επεκτείνουν την εθνική κυριαρχία (με συντριπτικό και αιματηρό τρόπο ελπίζω, αλά τροπολιτσά)

      Διαγραφή
  7. Συγγνώμη, αλλά κατάλαβα καλά; "Πρέπει" να σφαχτεί κόσμος (ενώ, έστω και θεωρητικά, είναι δυνατό να αποφευχθεί αυτό) για να αποδειχθεί ότι εσύ έχεις δίκιο; Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα εξηγούνται και οι δηλώσεις των Τούρκων για την Κριμαία που πρέπει να ανήκει στην Ουκρανία. Αυτός ο μικρομεγαλισμός τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. The “give and take” is just starting and as always is between the US and Russia. Turkey wants to be a regional power and so does Iran. Apart from the regional power role that Turkey seek originally from the US and denied it and therefore turned to Russia, Turkey tries to deny a Kurdistan forming at her south border as well as having a safe corridor to supply and support ISIS. As the map stands now Turkey has no access to the Rebels operating in Idlib blocked by the Kurds in Efrin and on the south by FSA (Asad army). Turkey also knows that the US will continue to arm the Kurds way beyond liberating Raqqa and also that the US is in Northern Syria for the long run. Turkey also knows that after Barzani creates the Iraqi Kurdistan, the US will force Asad to accept an autonomous Kurdistan in north Syria. As we all guess, the Kurds in Turkey will be next and last but not least the Kurds in Iran, although this may take a much longer timeframe. That means a Federation for Turkey and most likely losing a significant piece of land at their east and south borders.

    In short Iran wants to have a supply path for Hezbolah in Lebanon fighting Israel and this is what the Israelis and the USA try to stop without having a very clear strategy as to how to do it. The US is avoiding a direct conflict with Iran forces in Syria to avoid retaliation on US fleet in the Persian gulf which will make Russia very nervous. Russia will continue to support Asad to protect their interest and access to their bases and Mediterranen (Latakia – Tarsus).

    There are many more factors creating the convoluted landscape in the Syrian war but even from the few factors listed above we can all see that the “dirty give and take” Savvas mentioned in his earlier article it is just in the beginning with no clear endgame scenario for now. Erdogan has lost almost all his credibility to the US and Mr. Trump is not considering Turkey part of the solution. As for Russia, I believe Mr. Putin is too smart for Erdogan and using him to his advantage. If Putin succeeds in this game he can open a “hole” at NATO’s SouthEast leg.

    If I had to make a prediction, neither the US or Russia will allow Turkey to attack Efrin right now; at least not seriously, but they allow Turkey to continue flirting with the idea that someday this may happen. This will keep the Kurds focusing on protecting the land they have so far and FSA (Assad) will take over Deir-ez-Zor and all the Syrian desert to the Iraqi border. If the Kurds play their cards right they may get some land in Idlib. Then the US and Russia will call the UN to coordinate the peace agreement between all parties and as part of this process they will force Turkey to withdraw from the territory they occupy in Syria right now. Perhaps a more drastic scenario may develop where the Kurds will fight/squeeze Turkey out of Al-Bab and back to the Syria/Turkey border

    As a conclusion, Turkey has a lot to lose and at the end they will not avoid it.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.