16/7/17

Όσοι νεκρανάστησαν τη συνθήκη Εγγυήσεων σε Λευκωσία και Αθήνα, να αναλογιστούν τι έπραξαν - Η Τουρκία είναι στην κυπριακή ΑΟΖ ως εγγυήτρια δύναμη!!!

Στο όνομα των εγγυήσεων η Τουρκία στην ΑΟΖ - Κάτω από την ομπρέλα των εγγυήσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων τοποθετεί η Τουρκία της ενέργειές της πέριξ της Κύπρου.
Οι αποφάσεις που έλαβε η  Άγκυρα για να απαντήσει στην από μέρους της ΚΔ άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης καταδεικνύουν, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δοθούν και μετά τη λύση του Κυπριακού τα όποια εγγυητικά ή παρεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία. Με τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είναι «μονομερείς και παράνομες» η Τουρκία κινείται τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά επιχειρώντας να δημιουργήσει μια κατάσταση μέσα από την οποία ελπίζει: 
α) Να συμπαρασύρει Κύπρο και Ελλάδα σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο ο οποίος θα έχει και αρνητικές προεκτάσεις, 
β) Ευελπιστεί ότι μέσα από ένα κλίμα έντασης θα προκύψουν παρεμβάσεις από τρίτους για τερματισμό των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Ομπρέλα ΝΑΤΟ» 
Η Διοίκηση Ναυτικού της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Ασπίδα της Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί η διακίνηση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, για αποτροπή πιθανών απειλών στην περιοχή και προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για ναυτική ασφάλεια στην περιοχή: 
1. Η φρεγάδα Γκιοκσέαντα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του Γουέστ Καπέλα το οποίο έχει τη δυνατότητα να διεξάγει γεωτρήσεις και ενεργεί εκ μέρους της ελληνοκυπριακής “διοίκησης” στην Ανατολική Μεσόγειο, 
2. Η φρεγάδα Γκαζιαντέπ και ένα υποβρύχιο πραγματοποιούν έρευνες και επιτήρηση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ προκειμένου να προβεί σε ενέργειες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποστολές είτε της Συμμαχίας είτε άλλων χωρών στην περιοχή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ 
Πρωταγωνιστής των τουρκικών αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διαμήνυσε πως θα δοθεί «η απαραίτητη απάντηση στις δραστηριότητες της ε/κ πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο [όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία]». Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ε/κ “διοίκησης”, οι οποίες διεξάγονται μονεμερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί». Στη συνέχεια διαμηνύεται πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της “τδβκ”, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού».
Ξεκάθαρος ο Αλμπαϊράκ 
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε χθες την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός στη θαλάσσια περιοχή της Μόρφου. Πιο ξεκάθαρος απ’ όλους ο Αλμπαϊράκ επικαλέστηκε και τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενό μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου, εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή» είπε. 
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντας σε οικόπεδα, προχωρείτε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό» ανέφερε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΥΠΕΞ 
Στα όσα η Τουρκία ανακοινώνει και πράττει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε χθες επαναλαμβάνοντας «την πολλάκις εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, “προς όφελος όλων των Κυπρίων”, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τ/κ κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό».
Υπογραμμίζει περαιτέρω πως «οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστει και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το Διεθνές Δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές». Τέλος τονίζει πως «ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τ/κ».
  Ανδρέας Πιμπίσιης
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. Διαβάζω τον τίτλο του άρθρου και δεν καταλαβαίνω.

    Όπως έχει καταγραφεί στον διεθνή και Ελληνικό τύπο, η θέση που κατέθεσε εντός πρακτικών ο υπουργός Κοτζιάς συνίστατο ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον τερματισμό του καθεστώτος των Εγγυήσεων (που μόνο νεκρό δεν είναι), και το κυριώτερον αρνήθηκε να ασχοληθεί με τα όσα περί εγγυήσεων παρουσίασε ο "ειδικός διαπραγματευτής" ή και σκέτος πραγματευτής Έιντε, στα μπακαλοτέφτερα του κατά την διάρκεια της εκδρομής στον Γκράντ Μοντάνα, γνωστής και ώς η "τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού".

    Βέβαια το θαύμα της νεκρανάστασης ούτε προκύπτει πουθενά και από το άρθρο, αλλά αυτό είναι μία μικρή λεπτομέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ρεπορτάζ και στον βαθμό που είναι ακριβές αποτελεί σπουδαία εξέλιξη ή καλύτερα κλιμάκωση των τουρκικών αξιώσεων που προβληματίζει. Θα πρόσθετα ότι, οι τουρκικές αξιώσεις εξελίσσονται με τρόπο που κτίζουν πάνω στα δύο Ελβετικά Σούσα και τις ασάφειες που δημιούργησαν οι προτάσεις Αναστασιάδη (δεν τον λέω πρόεδρο διότι εκεί πήγε ως αντιπρόσωπος της κοινότητας, και το γεγονός πως έτσι κινείται είναι μια άλλη μεγάλη υπόθεση), οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργούσαν ένα τερατώδες κρατίδιο και τελικά σε διενέξεις και πόλεμο.
    Στο ίδιο πλαίσιο, ενώ ως όφειλε αφού (ευτυχώς) τις απέρριψαν οι τούρκοι αντί να διευκρινίσει πως όπως είχε δηλώσει δεν ισχύουν πλέον δημιουργείται επικίνδυνη ασάφεια. Βασικά, η απόρριψη μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ριζικότερη επανατοποθέτηση του κυπριακού με εγκατάλειψη της ΔΔΟ και αξίωση εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την διεθνή τάξη και αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας (Ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ και προσεγγίσεις ριζικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ζητήματος* http://wp.me/p3OlPy-1DF)
    Όσον αφορά την Αθήνα πέραν του γεγονότος σε αμφότερα τα Ελβετικά Σούσα σύρθηκε από την μύτη από τον αναξιόπιστο και αλλοπρόσαλλο Αναστασιάδη, δεν είναι σαφής η θέση της για τις κρατικές ρυθμίσεις της «λύσης» (την αφορούν ζωτικά, θεμιτά και νομιμοποιημένα γιατί αν οδηγήσουν σε διενέξεις θα συρθεί σε πόλεμο). Επιπλέον κάπου διαβάσαμε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του μίλησε για λύση με "πολιτική ισότητα". Ρώτησε, ο κ πρωθυπουργός, κάποιο να τον πληροφορήσει κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε κράτος στον πλανήτη το οποίο στην λήψη αποφάσεων είναι διαιρεμένο σε εθνική / ρατσιστική βάση;
    Εύλογα διερωτάται κανείς εάν το Ελληνικό κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την Τουρκική στρατηγική. Στέκομαι, χαρακτηριστικά, μόνο στον Υπουργό Άμυνας. Πέραν των διακομματικών προβλημάτων (σκάνδαλα κτλ, αντί να αφοσιωθεί πλήρως στην χάραξη και εφαρμογής εθνικής στρατηγικής νύχτα μέρα τον ακούμε να μιλά για την Νήσο Φλέβα πολύ θα «δοθεί» (θα «ενοικιαστεί», μήπως για εκατό ή για χίλια χρόνια;) σε Εμίρηδες ή άλλους για καζίνα και σπίτια καταπλακώνοντας το τελευταίο προπύργιο φύσης στον Σαρωνικό https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB/posts/968423226632388. Μόνο και μόνο αυτό το θέμα δείχνει πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο προβληματισμος μου μπορει να φαινεται αστειος. Η ονομασια που εχουν δώσει στην επιχείρηση: "ασπιδα της Μεσογειου" αντιπαραβαλλεται με την "ασπιδα του Εφρατη" η οποια ειναι πραγματικη επιχειρηση. Τουτο μπορει να σημαινει πως οι Τουρκοι δεν μπλοφαρουν.
    Εξαλλου η Κυπριακη ΑΟΖ δεν εχει μονο πετρελαια αλλα επιπροσθετα τους εγκλωβιζει και τους στερει την δυνατοτητα επεκτασης οπως επισημα ευαγγελιζεται ο Ερντογαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.