27/7/17

Ο Αναστασιάδης δεν έχει συμβούλους να τον προστατεύουν από τέτοιες γκάφες; Τα πρακτικά του Δείπνου στο συρτάρι

Καταλυτική η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον Νίκο Αναστασιάδη καθώς είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά αποφάσισε να τα βάλει σε φακέλους και να τα στείλει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όσους άλλους θα ενημερώσει ο Άιντε.
Η ανατροπή προέκυψε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας όταν όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση του Προεδρικού με παρουσίαση του πρακτικού της συνάντηση της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε επικοινωνία με τον πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ από τον οποίο ζήτησε όπως μεταφέρει στον ΠτΔ την έκκλησή του να αποφύγει τη δημοσιοποίηση πρακτικού της συνάντησης της 6ης Ιουλίου.
Η ενέργεια αυτή από μέρους τους ΓΓ ΟΗΕ είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει τις προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίο και χθες το πρωί επέμεινε όπως τα πρακτικά δοθούν στη δημοσιότητα. Η έκκληση του ΓΓ ΟΗΕ έγειρε την πλάστιγγα καθώς ήταν πλέον εμφανές πως δημοσιοποίηση των πρακτικών θα οδηγούσε σε αρνητικές εξελίξεις. Πέραν της αποφυγής μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ ΟΗΕ επιμέτρησε και το ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά την κατάθεση της έκθεσής του επιτρέψει στην Κύπρο για αποχαιρετιστήριες συναντήσεις. Στη γραπτή δήλωσή του ο ΠτΔ φρόντισε να αναφέρει κάποια στοιχεία από τη συνάντηση με τον κ. Άιντε τη Δευτέρα μέσα από τα οποία φαίνεται να δικαιώνεται ο Ν. Αναστασιάδης σ’ ότι αφορά το επίμαχο θέμα των θέσεων της Τουρκίας.
Ο κ. Άιντε σε ανακοίνωσή του τονίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ανακοινώνει πως μετά την κατάθεσή της έκθεσής του θα επιστρέψει στις 3 Αυγούστου για συνέχιση των διαβουλεύσεων. Όπως πληροφορούμαστε θα επανέλθει προκειμένου να αποχαιρετίσει τους δύο ηγέτες. Χθες, ο Νορβηγός διαμεσολαβητής είχε συνάντηση με τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Κύπρο τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Ο Αναστασιαδης απετυχε στο Κυπριακο και ειναι καιρος να αποσυρθει...οι προτασεις που εκανε στην Τουρκια για μερικη παραμονη κατοχικων στρατευματων και σταδιακη αποχωρηση των υπολοιπων σε βαθος χρονου δεκαπενταετιας,ειναι επιεικως αντιεθνικες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.