31/7/17

Η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν, μπορεί να μην έχει το αντίκτυπο που περιμένει



Του Cengiz Candar
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η Τουρκία, με μια εύθραυστη οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλοσύνη των ευρωπαίων εταίρων της και το Ισραήλ, δεν μπορεί να κομπάζει στη Μέση Ανατολή.
Δεν έχει υπάρξει ούτε μία εβδομάδα, στην οποία η Τουρκία δεν έκανε πρωτοσέλιδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ειδικά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το τελευταίο ήταν την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά το θέμα ήταν το Ισραήλ. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Recep Tayyip Erdogan δεν ήταν εντελώς αδικαιολόγητα. Η Τουρκία είναι ο σημερινός πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και ο Ερντογάν ήταν αδύνατο να παραμείνει αδρανής, ενώ το Ισραήλ επέβαλε υπερβολικά μέτρα που απαγόρευαντην είσοδο σε μουσουλμάνοι πιστούς στο τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο πιο ιερό χώρο για μουσουλμάνους. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών σε κοινή δράση. Κάλεσε επίσης τον ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin.
Ο Ερντογάν έκανε εμπρηστικές παρατηρήσεις σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην Άγκυρα. «Όταν Ισραηλινοί στρατιώτες μολύνουν το έδαφος του Al-Aqsa με τις αρβύλες τους, χρησιμοποιώντας απλά θέματα ως προσχήματα και στη συνέχεια προχωρούν εύκολα σε αιματοχυσίες εκεί, είναι επειδή εμείς (οι μουσουλμάνοι) δεν έχουν κάνει αρκετά για να διεκδικήσουμε την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η αψιμαχία μεταξύ του τούρκου προέδρου και της κυβέρνησης του Ισραήλ υπολείπονταν σε ένταση της κινητοποίησης των μουσουλμανικών μαζών σε όλο τον κόσμο, αλλά ήταν αρκετή για να εμπνεύσει ορισμένους μουσουλμάνουςυπερεθνικιστές στην Τουρκία, για την διενέργεια δύο επιθέσεων σε συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη, μια νέα πηγή ονείδους για την τουρκική κυβέρνηση. Παρόλο που ούτε ο Ερντογάν ούτε η κυβέρνησή του υπέστήριξαν τέτοιες πράξεις επιθετικότητας, η διαμάχη με το Ισραήλ ήταν αρκετή για να εμπνεύσει τους πιστούς του να βγουν στους δρόμους.
Αυτό το περιστατικό με το Ισραήλ ήρθε στο τέλος μιας κρίσης, μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ήδη ψυχρανθεί πρόσφατα. Τον Μάρτιο, το Βερολίνο δεν επέτρεψε στον Ερντογάν και στους υπουργούς του να πραγματοποιήσουν προεκλογικές εκστρατείες στη Γερμανία. Σε απάντηση, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για την εφαρμογή ναζιστικών πρακτικών, την χειρότερη κατηγορία που μπορεί να απευθύνει κανείς στη Γερμανία. Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει στους γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν το στρατιωτικό τους σώμα στην αεροπορική βάση του Incirlik, οδήγησε τη Γερμανία στην απόσυρση των στρατιωτών της και στη μεταφορά τους στην Ιορδανία.
Η ταχεία αυτή επιδείνωση επιταχύνθηκε από άλλες δύο εξελίξεις: από τη σύλληψη ενός τουρκογερμανού δημοσιογράφου, που εκπροσωπεί τη γερμανική εφημερίδα Die Welt,με μη πειστικές κατηγορίες περί υποστήριξης μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» και από τη γερμανική αποδοχή των αιτήσεων τούρκων στρατηγών για πολιτικό άσυλο. Αυτοί οι στρατηγοί υπηρετούσαν και εκπροςωπούσαν την Τουρκία στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, την εποχή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Πολλοί Τούρκοι και Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν κρατά Γερμανούς υπηκόους που τελούν υπό κράτηση, ως διαπραγματευτικό χαρτί για μια συμφωνία που μπορεί να επιτύχει με το Βερολίνο ή / και ως ένδειξη της απογοήτευσης του με τη γερμανική πολιτική έναντι της Τουρκίας.
Αν ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όριά του με τη Γερμανία, με τις εμπρηστικές του κατηγορίες εναντίον της και προκαλώντας αντι-γερμανικά (αλλά και αντι-δυτικά) αισθήματα στο τουρκικό κοινό, μπορεί τελικά να έχει φτάσει αυτά τα όρια. Η κράτηση και τελικά η σύλληψη έξι (αργότερα οκτώ) ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπό την κατηγορία της υποστήριξης μιας ανώνυμης "τρομοκρατικής οργάνωσης", προκάλεσε μια πολύ αυστηρή αντίδραση από τη Γερμανία. Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν ήταν ο Γερμανός υπήκοος Peter Steudtner.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στο Βερολίνο για να καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,παρομοίωσε την Τουρκία με την ηττημένη δημοκρατία της Ανατολικής Γερμανίας.
Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η φυλάκιση του Peter Steudtner ήταν «εντελώς αδικαιολόγητη».
Το πιο σημαντικό, ο Γκάμπριελ, με την ευλογία της Μέρκελ, για την οποία ο γερμανικός τύπος αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει τα σκληρά μέτρα έναντι της Τουρκίας, ανακοίνωσε μία"ανακατεύθυνση"των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Προειδοποίησε τις γερμανικές επιχειρήσεις για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Τουρκία και προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν την επίσκεψη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η Τουρκία έχει χάσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα από ξένους τουρίστες τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Γερμανοί τουρίστες, που παραδοσιακά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές ομάδες που επισκέπτονται την Τουρκία, είχαν ήδη μειωθεί κατά 25% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, με περίπου 7.000 γερμανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και τον όγκο συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχεται σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια, μια γερμανική στάση με οικονομική βάση, θα μπορούσε να είναι οδυνηρή για τα οικονομικά του Ερντογάν στην Τουρκία και θα είχε αντίκτυπο στην ήδη ανησυχητική κατάσταση τηςσχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, προσθέτοντας περαιτέρω αρνητικές αντιδράσεις από την Άγκυρα.
Οι γερμανικές αρχές ζήτησαν την επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ στην Άγκυρα, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 650 εκατομμύρια δολάρια και, το σημαντικότερο, των εγγυήσεων εξαγωγικών πιστώσεων για γερμανικές εταιρείες που επενδύουν στην Τουρκία. Αυτό έχει δημιουργήσει πανικό στην τουρκική πλευρά.
Παρά τη δήλωση του Ερντογάν που χαρακτήρισε τις πράξεις της Γερμανίας "ασυγχώρητες", η Τουρκία υπαναχώρησε.
"Η παρεξήγηση με την Γερμανία οφείλεται σε ένα πρόβλημα επικοινωνίας", δήλωσε ο Bekir Bozdag, ο νέος εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να μετριάσει τη γερμανική οργή.
Δίνοντας σημάδια ότι ενδέχεται να συνθηκολογήσει, όσον αφορά την οικονομία και τη χρηματοδότηση, η μόχλευση της Τουρκίας για το Ισραήλ είναι ασθενέστερη από ποτέ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με συγκεκριμένη συνείδηση αυτού του γεγονότος, δεν φάνηκε εντυπωσιασμένος από την οργή του Ερντογάν. Σε δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είπε κυνικά:"Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι θα έλεγε ο Ερντογάν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου ή στους Κούρδους. Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ ", ανέφερε η δήλωση.
Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και το σημείο που έχει φτάσει, είναι σαφείς ενδείξεις ότι η αντι-ισραηλινή στάση του Ερντογάν δεν μπορεί να αντισταθμίσει την επιδείνωση με τη Γερμανία και την ΕΕ.
Όσο η Τουρκία είναι απομονωμένη στη Δύση, χάνει το βάρος και τη μόχλευση της στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και η σκληρή ρητορική του Ερντογάν ενάντια στο Ισραήλ δεν είναι θεραπεία για αυτό.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι μια χώρα με μια εύθραυστη οικονομία, που εξαρτάται κυρίως από τη φιλανθρωπία των ευρωπαίων εταίρων της, και κυρίως της Γερμανίας, δεν μπορεί να κομπάζει στη Μέση Ανατολή, σαν να είναι ένα κέντρο πολιτικήςισχύος.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.