14/7/17

Κατσουρίδης: Δεν υπάρχει περίπτωση για θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ


Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα συμπληρώσει το ψηφιδωτό του τι πραγματικά έγινε στην Κύπρο το 1974, δήλωσε ο Νίκος Κατσουρίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν αρχεία τα οποία δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, αλλά έχουν εξαφανιστεί. «Μπορεί να προστεθούν ονόματα, γεγονότα και ημερομηνίες, αλλά η ουσία θα παραμείνει η ίδια», είπε. Όσον αφορά τις τουρκικές απειλές, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου.
Μιλώντας στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι οι 11 Φάκελοι που έφτασαν στην Κύπρο δεν συμπληρώνουν τον Φάκελο στο σύνολό του. «Αυτοί είναι οι φάκελοι που είχε στην κατοχή της η Ελληνική Βουλή. Σίγουρα υπάρχουν φάκελοι και σε άλλες υπηρεσίες, που ίσως κάποιοι να είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι όμως ένα μεγάλο βήμα και ευχαριστούμε την Ελληνική Κυβέρνηση».

Όσον αφορά την προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Κατσουρίδης επανέλαβε τη θέση του ότι «Αν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος θερμού επεισοδίου, δεν θα γινόταν η οποιαδήποτε γεώτρηση και δεν θα έλεγαν ότι οφείλεται στις τουρκικές απειλές, αλλά ότι υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα.  Από τη στιγμή που καθορίστηκε, δεν θα υπάρχει περίπτωση να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν χτυπούν την Κύπρο, αλλά τη χώρα από την οποία προέρχεται η εταιρεία».

«Η Τουρκία κλιμακώνει και θα συνεχίσει να κλιμακώνει, αφού θα πρέπει να αποδεικνύουν τη θέση τους - ότι δηλαδή είναι νόμιμοι διεκδικητές στην κυπριακή ΑΟΖ και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Επιπλέον, ως συνέχεια της στάσης που τήρησαν στην Ελβετία, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι η Τουρκία δεν φεύγει από την Κύπρο, ούτε από θάλασσα ούτε από αέρα».

Κληθείς να σχολιάσει πώς μπορεί να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Κατσουρίδης απάντησε. «Στη ζωή όλα αλλάζουν. Αν σήμερα έλεγαν στον Ερντογάν πως έχει να επιλέξει είτε μεταξύ μιας λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια του ‘‘φυσιολογικού κράτους’’ ή ανατρέπεσαι, δεν έχω αμφιβολία ότι θα επέλεγε το πρώτο».

Από το 1960 μέχρι πριν από λίγα χρόνια, συνέχισε, υπήρχε ανισοζύγιο δυνάμεων παγκοσμίως. «Σήμερα δεν θα πω ότι υπάρχει ισοζύγιο, αλλά στρατιωτικό ισοζύγιο γενικά. Και στην οικονομία, 4-5 άλλες χώρες μαζί αμφισβητούν την παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην πράξη. Εκείνο που είναι το ζητούμενο για εμάς, είναι να καθορίσουμε μια πολίτική που να έχουμε συνέχεια και συνέπεια».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι η Τουρκία θα επιδιώξει λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, είπε «Το Κυπριακό ασφαλώς και δεν μπορεί να λυθεί εκτός ΟΗΕ. Αυτό αποτελεί αποκήρυξη των αποφάσεων του Οργανισμού και δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα ζητήματα».

Δεν πρέπει, δήλωσε μεταξύ άλλων, να υποτιμούμε τη δύναμη της Τουρκίας, ούτε και το αντικειμενικό γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί άλλη κοινωνική συνείδηση στην τ/κ κοινότητα.
Sigmalive

1 σχόλιο:

  1. νομίζεις, πιστεύεις ή απλά εύχεσαι, γιατί σκέφτεσαι σαν ηττημένος, λογικός και φοβισμένος παίχτης. Αν το δεις από την πλευρά του τούρκικου μαντρόσκυλου που βλέπει να τριγυρίζουν και να σκάβουν στην αυλή του για κόκκαλο άλλα μαντρόσκυλα και κάτι λουλού πεκινουά, δεν θα συμμεριζόσουν την άποψη που διατυπώνεις. Άσε που θα μπορούσες να προβλέψεις και πότε θα αρχίσει ο καβγάς. Μόλις, βγει το κόκκαλο στην επιφάνεια και εκτιμηθεί το αν αξίζει τον κόπο το έπαθλο και πόσους θα πάρει ο χάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.