14/7/17

Στην περιοχή της Κύπρου το «Μπαρμπαρός» (χάρτης)

Στην περιοχή της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα "εγγυητικά δικαιώματα" της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε. 

Δείτε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Μπαρμπαρός (γαλάζια γραμμή)
Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγισή των εκπροσώπων των εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες.
Όπως είπε τους ανέφεραν πως «χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές κινδύνου». Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα. 
Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. «Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρό ότι αυτή η στάση ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα είναι θετική. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται». Μίλησε μάλιστα και για ‘περιφερειακή ειρήνη’ και ότι θα συμβάλουν σε αυτήν.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.

Ανακοίνωση Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα δοθεί η απαραίτητη 'απάντηση'

 «Παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Ε/κ διοίκησης οι οποίες διεξάγονται μονεμερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας  τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης’.
Και αυτή τη φορά, ένα γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της λεγόμενης άδειας που παρείχε μονομερώς η ‘ε/κ διοίκηση’.

Είναι καθαρό ότι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης για την Κύπρο, παρόλες τις προσπάθειες καλής πρόθεσης της τουρκικής πλευράς είναι η αντίληψη της Ε/κ πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ‘τδβκ’, θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/Κ επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού”.
 
Πηγή: philenews

3 σχόλια:

 1. Ἀπό τήν ἀποστολή τοῦ Μπαρμπαρός συνάγεται ὅτι :
  Α) Δέν ἔχουν τό ΟΚ κανενός οἱ Τοῦρκοι γιά ἀμφισβήτηση τῶν γεωτρήσεων στήν Κυπριακή ΑΟΖ.
  Β) Τίθεται σέ ἐφαρμογή τό Πλάν Β τῆς Τουρκίας (-Μ. Βρετανίας): Προσάρτηση βορείας Κύπρου μέ συνέχιση διεκδικήσεων γιά τά "δικαιώματα" τοῦ "τουρκοκυπριακοῦ λαοῦ" στή Νότια Κύπρο καί γιά τά "δικαιώματα" τῆς Τουρκίας στήν Ἀνατολική Μεσόγειο, σάν νά μήν ὑπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία. Αὐτά εἶναι τά ἄμεσα ἀποτελέσματα τῶν ὑποχωρήσεων Ἀναστασιάδη μέχρι καί τήν Κράνς Μοντάνα.
  Γ) Εἶναι πάρα πολύ πιθανόν, ἡ ἀποστολή τοῦ Μπαρμπαρός ἐκεῖ βορείως τῆς Κύπρου, νά εἶναι ἀποστολή-καμουφλάζ σοβαρότερης παραβιάσεως τοῦ διεθνοῦς δικαίου πού ἑτοιμάζουν οι Τοῦρκοι, μέ στόχο - τί ἄλλο; - νά θέσουν σέ ἀμφισβήτηση τήν στρατηγική σημασία τῆς Κύπρου γιά τόν Ἐλληνισμό (ἀφοῦ γιά περισσσότερα δέν μποροῦν, κι οὔτε κι αὐτό τελικά θά το μπορέσουν, ἄν προσέξουμε): Ἰδίως, Καστελλόριζο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το 1974 με πρόσχημα ότι θα προσέχαμε τη Ρόδο και τα Βόρεια σύνορα χάσαμε την μισή Κύπρο και βάλαμε θεμέλια για μύρια όσα άλλα προβλήματα που σκάνε τώρα. Αυτή τη φορά "προσέχοντας" (ως να μην οφείλαμε να το προσέχουμε ούτως ή άλλως) το Καστελλόριζο, τι άλλο θα χάσουμε; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και φυσικά δεν απευθύνεται σε σάς. Το ΤουρκοΒρετανικό πλαν Β δεν μου φαίνεται εύκολο να υλοποιηθεί αναλογιζόμενος ότι τώρα το αέριο και οι άλλες ενεργειακές πηγές τής Α. Μεσογείου εμπλέκουν μεγάλες εταιρείες/χώρες όπως Γαλλία και Ιταλία και Γερμανία που παληά άφηναν γήπεδο στους άμεσους παίκτες της περιοχής αφού δεν τους ένοιαζε και έτσι μας έπαιρναν καροτσάκι τα ΒρετανοΤουρκά, τώρα παίζεται το μέλλον ολόκληρης της Ένωσης όχι μόνον ενεργειακά αλλά και πολιτικά. Πιστεύω ότι η Βρετανία ως μη χαζή θα βγεί γρήγορα από το κόλπο, ίσως δεν θα έπρεπε καν να μπει από την αρχή ποντάροντας στο κουτσό πλέον άλογο που λέγεται Τουρκία, και θα έχει τεράστιο πρόβλημα η γείτων μόνη της πλέον. Δεν με ενδιαφέρει όμως τίποτε από όλα αυτά γιατι είμαστε απόντες σε όλα όσα μας αφορούν άμεσα, φαίνεται πεντακάθαρα η γύμνια μας από κάθε ηθικό και υλικό εξοπλισμό και στο τέλος αν γλύψουμε γιατί τίποτε παραπάνω από γλύψιμο δεν πρόκειται να κάνουμε, θα γλύψουμε πολύ λιγότερα κοκαλάκια από όσα θα μπορούσαμε παρακαλώντας και τον Βεληγκέκα να μη μας δείρει που θα είναι και τσατισμένος. Κρίμα πάλι...

   Διαγραφή
 2. Βυθίσατε το Μπαρμπαρός !!!
  Ποιός όμως να το πει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.