28/7/17

Κύπρος, Εγγυήσεις και Γενεύη - Να γιατί ήταν έγκλημα η αναγνώριση επεμβατικών δικαιωμάτων μέσω Πενταμερούς

Του Γεράσιμου Σκλαβούνου
6/7/2017
Η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 για την υπό ίδρυση Κυπριακή Δημοκρατία, με το δικαίωμα ένοπλης επέμβασης στην Κύπρο των τριών «Εγγυητριών» Δυνάμεων, κατέστη άκυρη από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος του ΟΗΕ,ο Καταστατικός Χάρτης του οποίου:
α. Κατοχυρώνει την ισοτιμία όλων των κρατών-μελών του,και δεν αποδέχεται καθεστώτα προτεκτοράτου όπως η παλιά-και αποτυχημένη-Κοινωνία των Εθνών.
β. Κηρύσσει παράνομη τη βία και την απειλή χρήσης βίας στις σχέσεις μεταξύ των εθνών,και επομένως δεν αποδέχεται Εγγυήτριες Δυνάμεις με δικαίωμα ένοπλης επέμβασης σε ένα κράτος-μέλος.
γ. Αυτό το δικαίωμα επέμβασης, και με σκοπό την διαφύλαξη της ειρήνης, το έχει μόνον ο ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης,ή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν μέρει αυτό έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο με την αποστολή κυανοκράνων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και όχι επειδή η Τουρκία έκανε κακή εφαρμογή μιάς έτσι κι αλλιώς παράνομης Συνθήκης Εγγυήσεων,η ΓΣ και το ΣΑ του ΟΗΕ, με αλλεπάλληλες αποφάσεις τους, καταδίκασαν την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο,απαίτησαν την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το νησί.
Σ’ αυτή την κωμωδία, αν δεν ήταν τραγωδία, που εκτυλίσσεται τώρα στο Κρανς Μοντάνα, μετέχει ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει μεν το Σύστημα Εγγυήσεων «αποικιοκρατικό κατάλοιπο», συμπράττει όμως στην νομιμοποίηση του, αφού οι «Εγγυήτριες Δυνάμεις» κλήθηκαν εκεί να αποφασίσουν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όμως δεν εκπροσωπείται. Ο Πρόεδρος της-δειλός και άβουλος- μετέχει μόνον σαν εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταλυθεί!!
Απαιτείται:
α.   άμεση διακοπή των παράνομων και πραξικοπηματικών διαδικασιών της Γενεύης.
β. Να εφαρμοστεί πλήρως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ ως προς την Κύπρο, και προς τούτο απαιτούνται σχετικά διαβήματα στον διεθνή οργανισμό.
Καλούμε τον ελληνικό και ελληνοκυπριακό λαό να συναισθανθούν την κρισιμότητα και ιστορικότητα της στιγμής.
ΥΓ.Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι σήμερα το πρωί ναυάγησαν οι συνομιλίες της Γενεύης λόγω της Τουρκικής αδιαλαξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.