18/7/17

Οι απoφάσεις του χθεσινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας - Οι προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής και πολιτικής εθνικής άμυνας

του Σάββα Καλεντερίδη
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), όπου καθορίζονται οι προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, μετά από εξάωρη συνεδρίαση που έγινε χθες, εκτάκτως, καθότι το ΣΕΑ συνέρχεται μόνο το τέλος του μηνός, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, τα κύρια σημεία της οποίας είναι τα εξής:

  • Τα όπλα και τα πυρομαχικά που δίνουν ορισμένες συμμαχικές χώρες στην τρομοκρατική οργάνωση PYD-YPG,  περνούν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Η Τουρκία για άλλη μια φορά υπογράμμισε ότι έχει δίκιο και προειδοποίησε αρμοδίως τις εμπλεκόμενες χώρες ότι ασχέτως κιαν όλοι αυτοί χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα, στην ουσία πρόκειται για την ίδια τρομοκρατική οργάνωση.
  • Η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει να επεμβαίνει με τον τρόπο που πρέπει και μέσα στ απλαίσια του διεθνούς δικαίου όποτε εμφανιστεί κίνδυνος ή παρενόχληση από ομάδες που κινούνται στην πλευρά των συνόρων προς Ιράκ και Συρία Επίσης, για άλλη μια ακόμα φορά υπογραμμίστηκε και τονίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους κατά μήκος των συνόρων, από πλευράς των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/PYD-YPG, τις οποίες δεν μπορεί να τις νομιμοποιήσει η συμμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον του Ι.Κ.
  • Αξιολογήθηκε το ζήτημα της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης που ισχύει στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Γκιουλέν (FETÖ)/PYD, PKK/PYD-YPG, DEAŞ (Ι.Κ.) και αποφασίστηκε να προταθεί η παράταση της ισχύος της, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών μας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
  • Δηλώνεται ότι η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που έλαβε η περιφερειακή κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, είναι ένα τραγικό λάθος, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και νομικά και ουσιαστικά, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Το ΣΕΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση και διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας, και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ, είναι προϋπόθεση για να εγκατασταθεί και να επιτευχθεί η σταθερότητα, η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία στην περιοχή.
  • Επίσης, εξετάστηκε το θέμα των δολοφονικών επιθέσεων της τρομοκραιτκής οργάνωσης και των πολιτικών της προεκτάσεων, εναντίον αθώων πολιτών (σ.τ.μ. στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν), που αποτελεί απόδειξη ότι η οργάνωση θέλει να εξοντώσει όποιον δεν είναι μαζί της.
  • Δηλώνεται ότι θεωρείται ως θετική εξέλιξη η απελευθέρωση της Μοσούλης και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες τις αναλογούν, μαζί με την διεθνή κοινότητα, για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης. Επί πλέον, δηλώθηκε ότι η Τουρκία παρακολουθεί εκ του σύνεγγύς τις εξελίξεις, με στόχο την προστασία τηων δικαιωμάτων αλλά και της παρουσίας των Τουρκομάνων στην περιοχή.
  •  Έγινε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης της Ελβετίας για την Κύπρο και τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, στα πλαίσια των πραγματικών - υπαρκτών δικαιωμάτων μας στις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου.
Σημείωση: Στη μελέτη, την ανάλυση και την αξιολόγηση της ανακοίνωσης του ΣΕΑ, θα πρέπει να ληφθεί η υπ' όψιν η σειρά της παράθεσης των συμπερασμάτων αλλά και ο θεσμικός ρόλος του ΣΕΑ, στη χάραξη της τουρκικής εξωτερικής και πολιτικής εθνικής άμυνας και ασφάλειας αλλά και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.