26/7/17

ΗΠΑ: Εριδες στο υπ. Εξωτερικών προκαλεί ο Τραμπ - Προς έξοδο Τίλερσον και Σέσιονς

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, σε εκδήλωση το Σάββατο στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πεποίθησή του ότι η θητεία του θα διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο φέρεται να έχει εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ενώ την ίδια ώρα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Χ. Ρ. Μακμάστερ, παραπονιέται για την έλλειψη οργάνωσης και την απειθαρχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Λευκού Οίκου είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τίλερσον έχει εκφράσει την αγανάκτησή του για την έλλειψη αυτονομίας της υπηρεσίας του, αλλά και την αδυναμία του να ελέγξει αποτελεσματικά τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τίλερσον σημείωσε σπάνια πολιτική επιτυχία, μετά την ομολογία της αμερικανικής κυβέρνησης ότι το Ιράν εφαρμόζει τη συμφωνία του 2015 με τις ΗΠΑ για την περιστολή του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, πάντως, την οργή του για την οξεία κριτική που δέχθηκε το υπουργείο του από τον πρόεδρο Τραμπ, τον επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, και τον στενό σύμβουλο του προέδρου, Σεμπάστιαν Γκόρκα. Ο Τραμπ και τα παραπάνω στελέχη επιθυμούσαν να εμφανίσουν ότι το Ιράν αθέτησε τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως στελέχη του Λευκού Οίκου δεν θα πρέπει να αμφισβητούν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, ούτε και να προβαίνουν σε αρνητικές δηλώσεις εις βάρος διπλωματών», ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο Reuters.

Τον περασμένο μήνα, πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυπταν ότι ο υπουργός Τίλερσον είχε εκφράσει την οργή του για τον επικεφαλής του γραφείου προσωπικού του Λευκού Οίκου, Τζόνι Ντιστέφανο, ο οποίος φέρεται να απέρριψε τον διορισμό συγκεκριμένων στελεχών στο υπουργείο Εξωτερικών.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.