27/7/17

Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τις κατεδαφίσεις ιδιοκτησιών της ελληνικής μειονότητας

«Κατεδάφιση κτηρίων στις Δρυμάδες, η κυβέρνηση της Αλβανίας απαντά στην Ελλάδα»

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα συνεχίζει την ανθελληνική πολιτική της στρεφόμενη κατά των περιουσιών της εθνικής ελληνικής μειονότητας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αναπτυξιακή της τάση σε περιοχές όπου ανθοφορεί. Τελευταία της ενέργεια ήταν η κατεδάφιση κτηρίων – ιδιοκτησιών της Ομογένειας στις Δρυμάδες με τη στυγνή δικαιολογία της … «διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς»!
Η ανθελληνική αλβανική κυβέρνηση διατεινόμενη σαθρές δικαιολογίες απαντά σε αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διαμαρτυρήθηκε για την τακτική των αλβανικών αρχών κατά των ιδιοκτησιών των Ελλήνων της Αλβανίας:

«Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 26 Ιουλίου του 2017, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου, να κατεδαφίσουν δύο κτήρια στις Δρυμάδες, αποτελούν μέρος μια διαδικασίας που άρχισε τον Απρίλιο του 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή (!).

Το σχετικό σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από ευρεία διαβούλευση και εγκρίθηκε από κοινού από την κοινότητα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χιμάρας. (Σημ. ο δήμαρχος Χιμάρας Γκέργκι Γκόρο που είχε δηλώσει Έλληνας και ήταν κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου με απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ, λόγω της ανθελληνικής του συμπεριφοράς, στερήθηκε της ελληνικής ιθαγένειας και του διαβατηρίου).

Έτσι, - συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- οι κατασκευές που επηρεάζουν την …πολιτιστική κληρονομιά ( από ποιον άραγε;) κρίθηκαν κατεδαφιστέες, απαλλοτριώθηκαν και οι ιδιοκτήτες έχουν αποζημιωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περί …απαλλοτρίωσης).

Στην προκείμενη περίπτωση, πρόκειται για δύο κτήρια (ελληνικής ιδιοκτησίας) που βρίσκονται κοντά σε μια πηγή νερού εντός προστατευόμενης περιοχής που θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά.
Για τους ιδιοκτήτες που επηρεάσθηκαν ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τους πολίτες της Αλβανίας και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χιμάρα, όπως και όλα τα άλλα κέντρα της χώρας, λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (του … γκρεμίσματος) δεν υπήρξε καταστρατήγηση, παραβίαση των νομικών διατάξεων και επιλεκτική προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου.

Επιπρόσθετα και σε αυτήν την περίπτωση, έχουν εξαντληθεί όλα τα στάδια, οι προθεσμίες, με τους ιδιοκτήτες, όπως η δημόσια διαβούλευση, κοινοποίηση, απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτηρίων που κατατάσσονται ως δημόσια περιουσία.

Με αυτήν τη βάση, κάθε πολίτης, μειονοτικός ή όχι, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα αλβανικά δικαστήρια και στους αρμόδιους φορείς για την ερμηνεία του νόμου της Δημοκρατίας τη Αλβανίας».

Και εν κατακλείδι:

Η Αλβανία πιστεύει ακράδαντα ότι οι μόνες λύσεις που βασίζονται στο κράτος δικαίου και το σεβασμό του νόμου για όλους, εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2016 .
(gazetadita.al)
--
The Hellenic Information Team

6 σχόλια:

  1. Η κίνηση τους θα πρέπει να απαντηθεί στην Βάση της αμοιβαιότητας, της διπλωματικής συμπεριλαμβανομένης, τώρα, πριν είναι αργά. θα πρέπει οι σχέσεις με την αλβανία, σε όλα τα επίπεδα, να επιδεινωθούν άμεσα. Είναι τόσο εύκολο να πονέσουμε πολύ αυτούς τους πεινάλες και να περάσουμε το μήνυμα πως δεν αστειευόμαστε με τις μειονότητες μας που πραγματικά θα είναι έγκλημα αν τους αφήσουμε να γίνουν χειρότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο περνά ο καιρός, οι Αλβανοί αποθρασύνονται περισσότερο. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κυρία αιτία τής ελληνικής απραξίας.

      Διαγραφή
  2. Μαθανε πως απαυτωνομαστε πλακωσανε και οι γυφτοι. Καλα το state Dept δεν θα τους κατακεραυνωσει για παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων??? Φαινεται πως σιγονταρουν τον Αλβανικο Εθνικισμο. Γι να μην αναφερθω στους διθυραμβους των Ιουδαιων που τους χαιδευουν διοτι οπως φαινεται ξεχασαν τη μεραρχια των SS Skanderberg GebirgsDivision (Ελληνικη δεν υπηρξε γελοια ανθρωπακια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δρυμαδες είναι ένα πολύ όμορφο ηπειρωτικό χωριό με πέτρινα παραδοσιακά κτίρια. Αν κρίνω από την φωτογραφία του κτιρίου,αν δεν το γκρεμιζε η κυβέρνηση,θα έπρεπε να το γκρεμίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι γιατί αυτό το τσιμεντένιο κουτί προσβάλλει την αισθητική αυτού του όμορφου χωριού.το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κτίρια που κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ηπείρου τόσο στην χείμαρρα όσο και στους αγίους σαράντα.Όχι άλλο τσιμέντο στην όμορφη βόρειο ήπειρο.ας μην γίνει αυτό που έγινε στην νεοκλασικό Αθήνα την δεκαετία του 60.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να και ενας λογικος ανθρωπος. Ευγε!

      Ολα τα παραλιακα χωρια απο την Αυλωνα και κατω μεχρι Αγιοι Σαραντα εχουν υποστει μια περιβαλλοντικη καταστροφη λογω των παρανομων κτισματων οπου βρεθει και σταθει χωρις κανενα σχεδιο και χωρις καμια αδεια. Η μειονοτητα πηρε κι αυτη μερος σαυτη την παρανομια και πολλα κτισματα της νομιμοποιηθηκαν με τον καινουριο νομο (Κατεμε λαθος). Καποια κτιρια ομως οπως αυτο εδω που στεκεται πανω σε μια πηγη νερου πολυ σημαντικη για την περιοχη κριθηκε κατεδαφιστεα. Το να φωναζεις γιατι το παρανομο σου κτισμα κατεδαφιστηκε ειναι αν μη τη αλλο κοροιδευτικο.

      Απο την αλλη τοσα και τοσα κτιρια που ανηκαν σε Αλβανους πολιτες εχουν κατεδαφιστει τα τελευταια χρονια επειδη ηταν παρανομα αλλα δεν ειδα καμια αντιδραση. Αποτι φαινεται η Ελλας δεν θελει η μειονοτητα να ακολουθει τους νομους του κρατους αλλα την πειραξε που η κατεδαφισεις εγιναν σε περιοδο που το απαγορευει ο νομος. Ειναι σαν να κοιτας το δεντρο και να χανεις το δασος.

      Διαγραφή
  4. Η Αθήνα αφαιρεί την ελληνική υπηκοότητα από «ομογενείς» που συνεργάζονται με τα Τίρανα

    Σαν χθες πριν από επτά χρόνια, την 12/8/2010, δολοφονήθηκε ο Αιστοτέλης Γκούμας από αλβανικά καθάρματα, διότι ... μιλούσε ελληνικά!... Τα "δικαστήρια" τού ναρκωκράτους έκριναν ότι ήταν ... ατύχημα. Κάποιοι, μονάχα κάποιοι, δυστυχώς, τον θυμούνται και θυμούνται, γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.