13/7/17

Ο Νίκος Κοτζιάς και οι Λάπωνες Παγκρατίου

Με τον Λάζαρο Μαύρο  
Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ  ο πολύ μελετηρός καθηγητής και υπουργός Εξωτερικών του ελλα-δικού μας κράτους κ. Νίκος Κοτζιάς, δεν έχει μελετήσει καθόλου τον Νέλσον Μαντέλα. Και αυτό είναι κρίσιμης σημασίας μειονέκτημα του, στις κατά τ’ άλλα επιτυχείς του αποκρούσεις των απαιτήσεων των Τούρκων Κατακτητών στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των - τουρκική απαιτήσει - Πενταμερών Διασκέψεων στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντάνα, Ιανουάριο και Ιούνιο-Ιούλιο, για τη λεγόμενη «διεθνή πτυχή» του Κυπριακού.
Δ Ε Ν  ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχει μελετήσει ο κ. Κοτζιάς την άχρι τέλους σθεναρή εναντίωση (απόρριψη) που πρόταξε ο τελών ακόμη υπό 27ετή φυλάκιση στο ρατσιστικό καθεστώς των λευκών της Νότιας Αφρικής, ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον τότε πρόεδρο του καθεστώτος Φρεντερίκ ντε Κλερκ και τους συνεργάτες του, για το μέλλον του κράτους και του πολιτεύματος της Ν. Αφρικής, στις δόλιες εισηγήσεις των στυλοβατών του Απαρτχάιντ, για «δικοινοτική - διζωνική λύση» του Νοτιοαφρικανικού προβλήματος.  

 

Δ Ε Ν  ΦΑΙΝΕΤΑΙ να έχει μελετήσει και να ‘χει εμπεδώσει γιατί ο Νέλσον Μαντέλα είχε απορρίψει με βδελυγμία τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών εκ των Αφρικάνερς για… Δικοινοτισμό και Διζωνικότητα. Κι αυτό μπορεί καθείς να το υποπτευθεί διαβάζοντας την κατάληξη των όσων εκφώνησε αγορεύοντας στη Βουλή των εν Ελλάδι Ελλήνων, όπου είπε και τα εξής: «Δηλαδή μια λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς συνθήκες εγγυήσεων τρίτων, με το Κυπριακό λαό να αποφασίζει ο ίδιος. Και όταν λέω ο κυπριακός λαός να αποφασίζει ο ίδιος, εννοώ τις δυο κοινότητες και τις τρεις μειονότητες. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε στα 2,5 χρόνια των διαπραγματεύσεων τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να νιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο ότι το μέλλον της είναι σε αυτό το νησί, στη Μεγαλόνησο.

 

Διότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που υπέστησαν τη μπότα του τουρκικού στρατού και οι μισοί από αυτούς αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό. Να δώσουμε το μέγιστο αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον Κυπριακό λαό και βεβαίως στους Ελληνοκύπριους. Αλλά να αποκαταστήσουμε και τα δικαιώματα των τριών μικρών μειονοτήτων, που είναι καθήκον μας να τα λαμβάνουμε επίσης υπόψη στην ίδια την Κύπρο. Και να σας θυμίσω και κάτι. Στο μέλλον, στην Κύπρο -και το είπα στον Γ.Γρ.- μπορεί να υπάρξουν και πολίτες που να θέλουν να ονομάζονται μόνο Κύπριοι. Έχουμε δει ανάλογες νομικές υποθέσεις στη Βοσνία. Θα πρέπει και σε αυτό να είμαστε προσεκτικοί, διότι η δημοκρατία στην Κύπρο πρέπει να είναι δημοκρατία των κοινοτήτων, αλλά και δημοκρατία των πολιτών που έχουν τα δικά τους ατομικά συμφέροντα»…

 

Ν Α  ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ο καθηγητής υπ. Εξ. κ. Κοτζιάς, μετά από όλ’ αυτά τα πολύ χαριτωμένα που είπε, να παραθέσουμε, ώστε να το μελετήσει για ωριμότερους στοχασμούς, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Ν. Λίτσα, «Ιλιάδα και Διεθνής Πολιτική», εκδ. Ποιότητα 2014, σελ. 163, στο κεφάλαιο 4 «ο διάλογος του Έκτορα και της Ανδρομάχης»:

 

«Αν ένας πολίτης στο Παγκράτι αυτοπροσδιορίζεται ως Λάπωνας και γρήγορα πείσει και τους υπόλοιπους κατοίκους στην πολυκατοικία ότι είναι και αυτοί Λάπωνες, δεν σημαίνει ότι η πολυκατοικία έχει το νομικό δικαίωμα ή την πολιτική ευχέρεια να αποσπαστεί από τον Δήμο Αθηναίων δημιουργώντας μια κυρίαρχη λαπωνική νησίδα στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Η επιλογή οφείλει να γίνει σεβαστή από τους υπόλοιπους κατοίκους του Παγκρατίου, αλλά την ίδια στιγμή οι νέο-Λάπωνες οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι συνειδησιακή επιλογή δεν αντικαθιστά την εθνική κυριαρχία, είτε αυτή η συνθήκη λαμβάνει χώρα σε έναν παράδρομο της οδού Φορμίωνος είτε, για παράδειγμα, στη Θράκη»…

 

Μ Ε Τ Α  ΤΟΥΣ αγαπητούς Λάπωνες και το πιο αγαπημένο μας Παγκράτι, να υπενθυμίσουμε ωσαύτως στον κ. Κοτζιά το ιστορικά γνωστότατο γεγονός ότι εκείνη η …ζαχαρωμένη φράση που εκστόμισε ότι «μπορεί να υπάρξουν και πολίτες που να θέλουν να ονομάζονται μόνο Κύπριοι», υπήρξε μέγας μακροχρόνια μεθοδευμένος επίμονος στόχος των Εγγλέζων Αποικιοκρατών, από το 1878 που παρέλαβαν τη μεγαλόνησο από του Οθωμανούς Κατακτητές, εναντίον της αμετάπειστα ελληνικής πλειονότητας του υπόδουλου λαού της Colony of Cyprus.

 

- Τα είχε γράψει και στους στίχους του και ο μόνος εκ του ελλα-δικού μας υπουργείου Εξωτερικών νομπελίστας (για την ποίησή του) Γιώργος Σεφέρης:

 

- Απ’ το 1953 σαφέστατη σεφερική αποστομωτική απάντηση στα περί… εθνικότητας των κυπριλέζων που είχε σκαρφιστεί, επί Σχεδίου Ανάν 2002-2004, ο τότε υπ.Εξ. κ. Γιωργάκης Παπανδρέου που είχε μεταξύ των συμβούλων του και τον καθηγητή κ. Νίκο Κοτζιά.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
 Σημερινή

10 σχόλια:

  1. Δυστυχως το θεμα της Κύπρου- ΑΟΖ κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε θεμα κόντρα Ελλάδας - Τουρκίας με πεδίο το ελληνικο Αιγαίο.Κατι που βολεύει αρκετά την τουρκια ετσι στριμωγμένη που βρίσκεται αυτη την περιοδο απο τις μεγαλες δυναμεις στην περιοχη της Κύπρου και οχι μονον....Και οι δικοί μας περιορίζονται σε λεκτικούς λεονταρισμούς δίνοντας προσχήματα στην τουρκια για εμπλοκή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Opws perifanos eisai pou eisai ellinas exoume kai geopolitikes eu8unes pera apo istoriki perifaneia.Oi tourkoi exoun aites g emploki aformi psaxnoun.Prepei an ginei pote auti i emploki na ginei otan emeis 8a eimaste dunatoi se va8os xronou mesw tis eirinis logw tou mege8ous tis tourkias oikonomikis geopolotikis 8a mas katapioun kai den 8a mporoume na gurisoume pisw

      Διαγραφή
    2. Το κλασσικό φοβικό σχόλιο που δικαιολογεί γιατι πρέπει να παραδοθουμε στον σουλτάνο αλλά δικαιολογεί και τις απαιτήσεις του σουλτάνου....πολύ ωραία...

      Διαγραφή
  2. Πολυ ορφική αυτή η παρόλα, αγαπητέ κ. Ορφέα.
    Θα χρειαζόταν μετάφραση σε κάποια μιλούμενη γλώσσα, για να γίνει αντιληπτή.
    Αλλά υποπτεύομαι πως δεν σε συμφέρει.,.
    ΄Ασε την καλύτερα έτσι, μην ντροπιαστής. ΄Ετσι μπορεί να την περάσουνε για βαθυστόχαστη σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή περίπτωση ο Κοτζιάς, ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να περιμένει κανείς απο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παύει να προέρχεται όμως απο τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (περί κυπροσύνης και άλλων συναφών μπαρουφολογιών), όπως αναφέρει στο τέλος κι ο αρθρογράφος, του χειρότερου καρκίνου που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Πλαστική λινίτιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην αναγεννημενη Ρουμελη και δη Ελλας μετα το 1821 μεχρι το 1923 υπηρχαν αρκετες μοιονοτητες, τις οποιες ολοι τις γνωριζουμε μεχρι σημερα, ενω ο αυτοπροσδιορισμος μας ειναι ΕΛΛΗΝΑΣ, οποτε αγαπητε Κε Μαυρο, τα λεγομενα σας η οι σκεψεις σας ειναι μονομερη και δεν αντποκρινονται στην πραγματικοτητα, διοτι εμεις δεν ειμαστε Λαπωνες στο Παγκρατι και οι Κυπριοι λεγονται και θα λεγονται ολοι Κυπριοι σε ενα ενωμενο κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ευκολος και 'ανεξοδος' τροπος του να φιλολογουμεν για το θεαθηναι ειναι η συγκρισης ανομοιων ιστορικων,γεωγραφικων και πολιτικων συγκυριων.
    Δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος αναλυτης για να καταλαβης οτι δεν μπορεις να συγκρινεις ανομοια πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι λέτε , τι είναι αυτά που γράφεται , Δεν έχετε καταλάβει ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος που αρθώ γραφή εδώ ότι στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων δεν μας θέλουν ΟΥΤΕ η Κύπριοι .Μας θεωρούν περιττούς εάν δεν το ξέρετε και ΝΑΙ Θέλουν να λέγονται Κύπριοι άπλα ούτε Ελλήνων ούτε Τούρκο.Να κάνουν κουμάντο πλέον στα δικά τους κοιτάσματά , ούτε Έλληνες ούτε Τούρκοι να γλείφουν από το κοκαλάκι τον υδρογονανθρακων . Έχουν σημαία διαβατήριο και Πρόεδρο της δημοκρατίας εάν αυτό σας λέει κάτι.
    Δεν τους ξέρετε καθόλου καλά τους Κυπρίους της Κύπρου και πόσο άλλαξαν στάση κύριος απέναντί στην Ελλάδα μετά την κατάρρευσή της Ελληνικής και ταυτόχρονα της Κυπριακής οικονομίας και το κλείσιμο της στρόφιγγας της οικονομικής βοήθειας στα αδέλφια που όμως είναι μακριά , κατά τον Εθνάρχη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε Τοξότη
    Αν δεν μπορείς να δεις οτι ο σουλτάνος που παιζει σημερα το πολιτικο του κεφάλι στριμωγμένος απο τους μεγάλους απο ολες τις μεριές εκτος απο το Αιγαίο και οτι η φραστικούς επιπεδου Τ-ΣΥΡΙΖΑ λεονταρισμοί του δίνουν ευκαιρεία για το εσωτερικο μέτωπο που εχει ,αυτο δεν ειναι δικο μου θεμα....Εκτος και εαν πιστεύεις οτι η ασφάλεια των αεροπλανοφόρων της περιοχής θα επεκταθεί και προς τα ανατολικά ,δικα μας σύνορα...
    Δεν είμαστε εμεις σε θεςη να εκτιμήσουμε το κατα πόσον σημερα η χωρα μας μπορει να φέρει σε πέρας μια γενικευμένη αντιπαράθεση η οχι με την τουρκια ,υπο τον ορο οτι η διάρκεια της θα ειναι πολυ μεγαλύτερη των προηγούμενων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.