13/7/17

Επόμενο Προηγούμενο Ν.Παπαδόπουλος: Η Τουρκία πέτυχε αυτά που ήθελε στο Κραν Μοντανά

Τουρκία πέτυχε αυτά που ήθελε, ανέφερε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία πέτυχε νέες μεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά μας και ένα αδιέξοδο χωρίς να της καταλογισθούν ευθύνες.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «η κατάθεση της πρότασης Αναστασιάδη, με επικίνδυνες υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις μας, συνιστά τεράστιο λάθος, αφού οι υποχωρήσεις αυτές  θεωρούνται πλέον δεδομένες».
«Το μήνυμα μου στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, είναι ότι ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας», πρόσθεσε και τόνισε πως δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες, όσον αφορά στο Κυπριακό.

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και όσοι στήριξαν την λανθασμένη στρατηγική του, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν αντιληφθεί το τεράστιο λάθος τους.

Η εισαγωγική δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου:

Η πενταμερής διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά ήταν μια αποτυχία:

-Η διαδικασία τερματίστηκε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κήρυξε αδιέξοδο.

-Η Τουρκία πέτυχε αυτά που ήθελε, δηλαδή:

•Νέες, μεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά μας

•Και ένα αδιέξοδο χωρίς όμως να της καταλογιστούν ευθύνες για την αδιάλλακτη στάση της.

•Αντιθέτως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έδωσε προχθές συγχαρητήρια στον κ. Ερντογάν για την δήθεν «εποικοδομητική στάση» της Tουρκίας.

Η κατάθεση της πρότασης Αναστασιάδη, με επικίνδυνες υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις μας, συνιστά τεράστιο λάθος, αφού οι υποχωρήσεις αυτές  θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Ακόμη χειρότερα οδηγούν σε λύση που δεν είναι λειτουργική, δεν είναι βιώσιμη και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνισμό της Κύπρου. 

Είναι προφανές, και θέλω να το τονίσω, ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Τουρκία.

Είναι όμως επίσης προφανές ότι η λανθασμένη στρατηγική του κ. Αναστασιάδη και οι λανθασμένοι χειρισμοί του,  επέτρεψαν στην Τουρκία να κερδίσει πολλά, χωρίς να  δώσει τίποτα.

Στο Κρανς Μοντανά αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά, με τρόπο εμφαντικό και εξαιρετικά δυσάρεστο για εμάς, ότι η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε.

Η αποδοχή της διαδικασίας που επιθυμούσε η άλλη πλευρά οδήγησε σε αδιέξοδο.
Λανθασμένοι αποδείχτηκαν οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη, αφού.

•Αποδέχτηκε την κλιμάκωση της διαδικασίας.
•Αποδέχτηκε την Πενταμερή (ικανοποιώντας μια πάγια Τουρκική  επιδίωξη).
•Αποδέχτηκε τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά χωρίς να τηρηθούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει.
•Αποδέχτηκε την εκτός όρων εντολής και εκτός ορίων δράση του κ. Άιντε.
•Αποδέχτηκε να συζητηθεί και να αποφασιστεί το κεφάλαιο της Ασφάλειας μέσα σε 9 μέρες, ενώ συζητούσαμε το κεφάλαιο της «διακυβέρνησης» εδώ και 9 χρόνια,.
•Υπέβαλε την πρόταση του, με βάση πληροφορίες «κύκλων» όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξη του και παρά το ότι η τουρκική πρόταση για εγγυήσεις και στρατεύματα ήταν απαράδεκτη.

Οι υποχωρήσεις της πλευράς μας σε σημαντικά ζητήματα συνταγματικής υφής, αποθράσυναν την Τουρκία – η οποία όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις «γενναιόδωρες προσφορές» - αλλά αντίθετα, την οδήγησαν σε σκλήρυνση της στάσης της.

Ως αποτέλεσμα, η δική μας πλευρά βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση και η τούρκικη πλευρά σε πολύ καλύτερη θέση, από εκείνες που είχαν πριν αρχίσει αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Όμως, ακόμα πιο σημαντικό λάθος είναι το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης Αναστασιάδη, δηλαδή:

-Η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας.
-Η παραχώρηση του πρώτου λόγου στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων, σε μελλοντική υπό τ/κ διοίκηση περιοχή.
-Η αποδοχή Βέτο για τους Τουρκοκύπριους μέσω της διάταξης για απαραίτητη θετική τουρκοκυπριακή ψήφο για όλες τις αποφάσεις.
-Η παραχώρηση  στα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών ελεύθερης έλευσης και διαμονής, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές.
-Η ύπαρξη Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη, που θα παραμείνει  στο διηνεκές στην Κύπρο.
-Η αποδοχή παραμονής απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας και ενώ θα έχουν αποκτήσει δικαιώματα βέτο οι Τουρκοκύπριοι.

Πρόκειται για υποχωρήσεις αδιανόητες. Ακόμα χειρότερα, πρόκειται για υποχωρήσεις που οδηγούν σε κακή λύση. Λύση που δεν θα είναι λειτουργική, λύση που δεν θα είναι βιώσιμη, λύση που απειλεί τον Κυπριακό ελληνισμό.

Η διαπίστωση του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά, επιβάλλει τον σχεδιασμό της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε, με βάση τα νέα δεδομένα και τις πραγματικότητες που έχουν προκύψει.
Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα κράτος να εξοπλιστεί σαν αστακός για να μην παραμένει έρμαιο κηδεμόνων και αδερφών. Άντε να σας δούμε να βάζετε το χεράκι στην τσεπούλα, που τα έχετε κρεμάσει όλα στην Ελλάδα και περιμένετε να σας βγάζει τα κάστανα από την φωτιά την ίδια στιγμή που κατεβάζετε τα βρακιά σας και τουρκεύετε για την κωλομόρφου σας... Ο Καραολής και ο Δημητρίου δε σας λένε τίποτε πιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. κάτι τύποι που "ξέρουν" περισσότερα, προσπαθούν να μας ψήσουν ότι δεν τους φτύνουν, απλά έβρεχε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.