7/7/17

Ένωση Δικαστών-Εισαγγελέων: Όποιος θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο αμφισβητεί το κράτος Δικαίου

Παναγιώτης Τσιμπούκης 
Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κυβέρνηση

«Ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων έκδοση αποφάσεων από οποιονδήποτε» - «Αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης»
Τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης, εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωση, ενώ επικρίνει τους   αναπληρωτές υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αντίστοιχα για τις δηλώσεις τους.
Παράλληλα, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη».

Δεν παραλείπει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να τονίσει ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ  έχει ως εξής:
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων  της χώρας μας και μάλιστα των Ολομελειών αυτών.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5.7.2017
και την σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει  τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης.

Είναι κατ’ αρχήν κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για την διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη.

Για την έρευνα όμως αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων ‘’έκδοση αποφάσεων’’  από οποιονδήποτε.

Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα όταν για την θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη.

Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου.

Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη». 
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Δεν ειμαστε και τοσοι πολλοι , αυτοι που θεωρουμε τη δικαιοσύνη ως θεσμικό εμποδιο είμαστε :
    1. Αυτοι που περιμενουμε χρονια ολακερα για μια αποφαση!
    2. Αυτοι που θεωρησατε οτι δεν ειναι βλαπτικη μεταβολή η μη καταβολή του μισθού μας.
    3.Αυτοί που τα πηραμε εις την κράναν με την δίωξη του δημάρχου , που έστελνε το βοσκο στα Ιμια.
    4.Αυτοί που πληρώνουμε εφορία και τα δάνειά μας και βλέπουμε τους μπαταχτσίδες να γελάν
    5. Αυτοί που περιμένουμε πότε θα λογοδοτήσουν όλοι αυτοι πουκατακλεψαν την πατριδα
    ....αυτοί και κάτι λίγοι ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μαύρη-εντελώς πίσσα-αλήθεια είναι ότι, το ελλαδικό δικαστικό σύστημα, διαχρονικά, αθωώνει τους άρπαγες και τιμωρεί παραδειγματικά τους αθώους.
    Είναι προσβολή πρός τους Έλληνες, να αυτοαποκαλείται αυταρέσκως ως "Δικαιοσύνη", ένα δικαστικό σύστημα το οποίο λειτουργεί ως προστάτης του υπερβάλοντος πλούτου και, εν ταυτώ, ως δημευτής της υπερβάλουσας φτώχειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν δεν υπάρχει Δημοκρατία, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και το αντίστροφο.
    Απόδειξη το ότι σε όλα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα που υπήρξαν ανα την υφήλιο, δεν υπήρχε Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.