14/7/17

Ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την ανάπτυξη

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε αδιέξοδο. Στα ακίνητά τους επιβάλλονται διάφοροι παράλογοι φόροι (ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, κ.ο.κ.). Η εξοντωτική φορολογία οδηγεί σε δήμευση χιλιάδων ακινήτων καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να  πληρώσουν. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν παράνομη και αντισυνταγματική την παράλειψη του κράτους να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στην πραγματικότητα δεν γίνονται σεβαστές από το κράτος.
Η παράλειψη όμως της κυβέρνησης να σεβαστεί τη νομιμότητα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η δυσβάστακτη φορολογία στα ακίνητα προκαλεί σοβαρή ύφεση και υπονομεύει την οικονομία. Το 2017 υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από τα ακίνητα 3,1 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και 1,5 δισ. από τους υπόλοιπους φόρους. Συνολικά δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν στο Δημόσιο 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, από το σύνολο της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να εισπραχθούν 9,1 δισ. Δηλαδή από ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν υπάρχει πρόσοδος (αυτή φορολογείται ως εισόδημα) το κράτος θα εισπράξει περισσότερο από το ήμισυ των ποσών που θα εισπράξει από τη φορολόγηση του συνόλου της ατομικής προσόδου των φορολογουμένων. Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό.
Ποιες όμως είναι οι αόρατες συνέπειες αυτής της φορολογικής λαίλαπας για την οικονομία:
n Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν πλεονάζον εισόδημα καταφεύγουν για να αποπληρώσουν τους φόρους των ακινήτων στις εναπομείνασες καταθέσεις τους. Οι καταθέσεις στις τράπεζες μετατρέπονται σε φόρους ακινήτων. Η αφαίμαξη όμως των αποταμιεύσεων των πολιτών στερεί από τις τράπεζες τα κεφάλαια που χρειάζονται παραγωγικές επιχειρήσεις για να παραγάγουν επιπλέον εθνικό εισόδημα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
n Πολλές επιχειρήσεις πριν από την περίοδο της κρίσης είχαν δώσει ως εξασφάλιση του μακροχρόνιου τραπεζικού δανεισμού τους ως ενέχυρο ακίνητη περιουσία τους. Με την κατάρρευση των αξιών των ακινήτων εξαιτίας των φόρων το ενέχυρο έχασε την εξασφαλιστική αξία του και οι τράπεζες ζητούν από τις επιχειρήσεις πρόσθετες εξασφαλίσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν άλλα ακίνητα να δώσουν στις τράπεζες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού με δυσμενείς επιπτώσεις στη ρευστότητά τους ή το χειρότερο να καταγγέλλονται από τις τράπεζες τα επιχειρηματικά δάνεια.
n Η φορολογία στα ακίνητα οδήγησε σε κατάρρευση την οικοδομική δραστηριότητα, από την οποία εξαρτώνται περισσότερα από 150 επαγγέλματα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας συμπαρασύρθηκαν κι άλλοι εξαρτώμενοι απ' αυτήν κλάδοι της οικονομίας. Το ΑΕΠ της χώρας έχει απολέσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ.

Η οικονομική ύφεση δεν θα είχε λάβει ποτέ τέτοιες διαστάσεις εάν δεν είχε υπάρξει από το 2010 η υπερφορολόγηση των ακινήτων, η οποία για τους κρατιστές φάνταζε ως η λύση του δημοσιονομικού ζητήματος ενώ απεδείχθη η αιτία των περισσοτέρων οικονομικών δεινών μας.

 Τάσος Ι. Αβραντίνης -ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

 1. Το οραμα των μεγαλοαστων (Καλλεργη-Οθωνος Αψφουργων) για την Πανευρωπη ειναι η δημιουργια μιας νεο-φεουδαρχικης ευρωπης με νεοδουλοπαροικους (εμας). Αυτο το σχεδιο συνεπαγεται την κλοπη της ακινητου περιουσιας (ιδιωτικης και κρατικης). Και τους κοιταμε ακομα κε Καλεντεριδη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλα τα μέτρα τους σκοτώνουν την ανάπτυξη, αυτών που έχουμε σήμερα, των προηγούμενων και των προ-προηγούμενων. Έχουμε ένα κράτος που διοικείται διαχρονικά άθλια, κάθε χρόνο χειρότερα.

  1)Κατ΄αρχάς για τον ΕΝΦΙΑ:
  Βασίζεται σε υπερβολικά υψηλές αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες το κράτος ληστεύει τον φορολογούμενο.
  Κάνει το κράτος κηρύγματα περί φοροδιαφυγής και περί φοροαποφυγής, ενώ το ίδιο κλέβει κάνοντας υπερκοστολόγηση της αξίας των ακινήτων!
  Και έχει το θράσος να λέει πως δεν μπορεί να υπολογήσει την πραγματική αξία τους, εκτός εάν το συμφέρει, δηλαδή όταν τα βγάλει σε πλειστηριασμό, όπου εκεί ξέρει να υπολογίζει!

  2)Επί χρόνια φορτώνουν τους πολίτες με άθλια γραφειοκρατικά μέτρα, που παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα:
  Δέν μπορείς να νοικιάσεις χωρίς ενεργειακό πιστοποιτικό.
  Δεν μπορείς να μεταβιβασης ακίνητο χωρίς πιστοποιητικό μηχανικού.
  Δεν μπορείς να επενδύσεις χωρίς πόθεν έσχες.
  Δέν μπορείς να αποσὐρεις τα χρήματα σου από τις τράπεζες.
  Δέν επιτρέπεται ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, και ας είμαστε στην Ε.Ε.
  Πρέπει να κρατάμε αποδείξεις για τα τελευταία 17 χρόνια, λόγω των αλλεπαλλήλων παρατάσεων των φορολογικών ελέγχων.

  3)Δέν υπάρχει καμμία εμπιστοσύνη, από τον κόσμο στό κράτος, διότι:
  Αρκετός κόσμος έχει χάσει τα λεφτά του με το PSI το 2012 όταν κουρεύτηκαν τα ομόλογα του.
  Πολλοί μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών τραπεζών, που κατεστράφηκαν από την χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου.
  Στην Κύπρο είχαμε bail-in στις καταθέσεις, πράγμα που αποτελεί προηγούμενο για την Ελλάδα. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις Ελληνικές τράπεζες, έχει αποσύρει τα λεφτά του και δεν πρόκειται για πολλά ακόμα χρόνια να επιστρέψουν.
  Οι νόμοι αλλάζουν κάθε τόσο, σχεδόν πάντα πρός το χειρότερο.

  4)Όσον αφορά για την αξιοπιστία των πολιτικών μας ισχύει γενικά για αυτούς το: "Είπα ξείπα την παρόλα μου την χ...".
  Κάθε χρόνο, κάποιοι αναίσχυντοι πολιτικοί μας, λένε πως του χρόνου δήθεν βγαίνουμε από την κρίση, ενώ ξέρουν πολύ καλά πως ασύστολα ψεύδονται.

  5)Η Ελλάδα έχει Οικονομικά υποδουλωθεί. Τό χρέος είναι αδύνατον να μειωθεί και το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα επιδιώκεται για να πληρώνονται οι τόκοι του δημοσίου χρέους.
  Τό κράτος μεταφέρει το δημόσιο χρέος δια βαρυτάτων φόρων στο Έλληνα φορολογούμενο, στραγγαλίζει την ιδιωτική οικονομία και ξεπουλάει την δημόσια περιουσία, και παρόλα αυτά το χρέος αυξάνεται κάθε χρόνο.

  6)Κανένας πολιτικός δεν έχει κατηγορηθεί για την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα χωρίς πόλεμο.
  Αυτό δείχνει συνενοχή και συμπαιγνία των κομμάτων εξουσίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνω και επαυξανω σαν προσφατως παθων.
   Αντικειμενικη 35000,πωληση 15000,μειον την αξια των πιστοποιητικων που ανεφερες.

   Διαγραφή
  2. Ζούμε τον σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ.
   Υφαρπαγή περιουσιας,αποδομηση οικογενειακών σχέσεων,πρρροπαγανδα, λογοκρισία ,με τον αντιρατσιστικό νόμο οπως σε καθε απολυταρχικό καθεστώς,και φυσικά ΚΥΝΗΓΙ του ΧΡΗΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.