13/7/17

Άντε πάλι… ο αγωγός του Ισραήλ προς τη «φίλη» Τουρκία!

Φωτιές ανάβει για μια ακόμη φορά στην ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και… προεδρικό γαμβρό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανέφερε ότι η χώρα του και η Τουρκία είναι αποφασισμένες να υπογράψουν συμφωνία κατασκευής αγωγού αερίου που θα προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος του έτους!
Ωστόσο, οι δηλώσεις προσδιορίζουν ότι η τροφοδοσία του αγωγού θα γίνεται από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβατό με τα σχέδια διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Ένωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα, οι ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μεγαλύτερες και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν σταθερά επί δεκαετίες περισσοτέρων του ενός αγωγούς.

Επίσης, επί της ουσίας δεν υπήρξε και κάποια θεαματική εξέλιξη στις συνομιλίες των δυο πλευρών, καθώς απλώς συμφώνησαν να τις επιταχύνουν! Συνομιλίες οι οποίες εμπλέκουν σαφέστατα τα κυπριακά εθνικά συμφέροντα, καθώς ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διέλθει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιθανότατο είναι βέβαια, να αποδειχθεί πολύ σύντομα, για μία ακόμη φορά, ότι «τελευταίες ευκαιρίες» στο Κυπριακό δεν υπάρχουν, ενώ και οι Ισραηλινοί δεν έχουν λόγο να μην κρατούν όλες τις πιθανότητες ανοικτές, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις σε πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή…

defence-point.gr

8 σχόλια:

  1. Ειναι στρατηγικοι μας εταιροι οι Ισραηλιτες. Δεςν μπορει να μας κανουν κατι τετοιο.... Αθλιες συκοφαντιες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα της όπως κάθε άλλη χώρα, και βεβαίως ξέρει τη πισώπλαταις μαχαιριές της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ισραηλινοι ποτέ δεν εκρυψαν ότι ήθελαν τον αγωγό μέσω της Τουρκίας, ακόμα και την μέρα ανακοίνωσης συμφωνίας του east med οι ισραηλινοι λέγαν για τον αγωγό μέσω της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς τσινάμε και τσιμπάμε με κάτι τέτοια. Δείγματα τρανά της ανασφάλειας που για πολλούς λόγους, μας διακρίνει. Από καιρού έχει γίνει σαφές και στις γάτες και στα βρύα ότι ο αγωγός eastmed θα γίνει, έστω και με μία σταγόνα ενεργειακού αποθέματος στην περιοχή, έστω κι αν κοστίζει παππάδες, έστω κι αν δεν υπήρχε Κρήτη, Ελλάδα ως γεωγραφία. Είναι έργο ΆΜΥΝΑΣ Ευρωπαϊκής, του Δυτικού κόσμου γενικότερα. Θα πήγαινε στη Σικελία ή στη Μαγιόρκα ή στο ταμ τούμ αλλά ποτέ ως κύριος αγωγός σε χώρα της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Τουρκία. Τι δεν καταλαβαίνουμε; Από κει και πέρα μπορεί να γίνουν μπορεί και όχι και άλλοι αγωγοί τοπικού ενδιαφέροντος όπως π.χ. ένας αγωγός προς Τουρκία που θα καλύπτει απλώς τις ανάγκες της και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί κύρια οδό παροχής ενέργειας στην Δύση και πολύ περισσότερο στην Ανατολή. Άραγε τι σκοπό υπηρετούν δημοσιεύματα που αναζωπυρώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φοβικά μας σύνδρομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως ετσι αλλα και με εναν αλλο αγωγο προς τουρκια απο Ισραηλ θα δινει την δυνατοτητα στο Ισραηλ να κραταει τα κλειδια της στροφιγγας και να τους χορευει.

      Διαγραφή
    2. Δε νομίζω οτι οι ΗΠΑ θέλουν την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ αλλά τον έλεγχο της ενέργειας και της ΕΕ.Σε αυτο βοηθά Ένας αγωγός κια οχι δυο και μέσω της Τουρκίας.Δε παίζω τα λεφτα μου οτι υα γινει ο east med.

      Διαγραφή
  5. διπλωματία των αγωγών και των συναγωγών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.